Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak obierać mango i ananasa?

Jak obierać mango i ananasa?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak obrać i pokroić mango?
  2. Jak obrać i pokroić ananasa?
  3. Jak obrać i pokroić melona?
  4. Jak obrać i pokroić awokado?

Choć amatorów egzotycznych owoców jest wielu, to perspektywa obierania może niekiedy odstraszyć nawet ich największych zwolenników. Nie jest to specjalnie trudna sztuka, a gdy już wiadomo co i jak, nic nie stoi na przeszkodzie, by rozkoszować się smakiem tych wyjątkowych, soczystych owoców!

Jak obrać i pokroić mango?

Kupując mango, zwróć uwagę na kolor skórki – im bardziej czerwona, tym dojrzalszy owoc. Jeśli natomiast zauważysz na niej plamki, a sam owoc jest dość miękki, lepiej poszukaj innego okazu, bo ten może okazać się przejrzały.

Aby pokroić mango, przygotuj deskę i ostry nóż. Po dokładnym umyciu połóż je na desce cieńszą stroną do dołu. Następnie z boku odkrój wzdłuż jego długości plaster o grubości ok. ⅓ całego owocu. Takie samo cięcie wykonaj z drugiej strony. Środek z pestką obierz ze skóry, wykrój pestkę, a miąższ pokrój w kostkę. Miąższ odkrojonych boków ponacinaj wzdłuż i wszerz, wbijając nożyk głęboko, ale tak, żeby nie poprzecinać skórki. Ponacinane plastry wybrzusz miąższem do góry i odkrój powstałe w ten sposób kostki tuż przy skórce.

Jak obrać i pokroić ananasa?

Wybór dojrzałego ananasa do najłatwiejszych nie należy. Warto dobrze przyjrzeć się upatrzonemu okazowi. Bardzo ważna jest proporcja owocu do pióropusza. Te z bardzo dużym w stosunku do owocu pióropuszem, są niedojrzałe. Liście ananasa nie powinny też być zbyt intensywnie zielone, a podsuszone końce, to oznaka dojrzałości. Warto też powąchać ananasa. Niedojrzałe owoce są niemal bezzapachowe. Kolor dojrzałego ananasa to pomarańczowo-zielony

Warto wiedzieć, że świeży ananas jest mniej kaloryczny i dużo bardziej aromatyczny niż ten z puszki.

Obieranie i krojenie stosunkowo proste. Zacznij od odkrojenia ostrym nożem pióropusza (z zapasem około 2-centymetrowym), a następnie odetnij spód. Postaw owoc w pionie i odcinaj skórę z wystającymi kolcami, prowadząc nóż od góry do dołu po łuku. Mniejszym nożykiem możesz powycinać pozostałe w miąższu, ciemne pozostałości skóry. 

W zależności od dalszego przeznaczenia owocu, możesz pokroić go na dwa sposoby. Albo na okrągłe plasterki - wtedy w każdym z plastrów koniecznie wytnij twardy środek. Drugi sposób to postawienie ananasa w pionie i przekrojenie wzdłuż na pół, po czym, każdą z połówek jeszcze raz na pół. Z każdej ćwiartki łatwo wykroisz dzięki temu twardy rdzeń ananasa, po czym pozostały miąższ, możesz wygodnie pokroić w kostkę. 

Jak obrać i pokroić melona?

Dojrzałego, idealnego do spożycia melona najłatwiej rozpoznać po intensywnym zapachu i dość miękkim, poddającym się pod naciskiem palca miejscu przy szypułce.

Przed obraniem, koniecznie umyj melona. Następnie przekrój go na pół wzdłuż dłuższej części. Z każdej z otrzymanych połówek przy pomocy łyżki dokładnie, ale delikatnie wydrąż gniazdo z nasionami. Wydrążone połówki możesz przekroić na mniejsze części, aby łatwiej było je obrać ze skóry. Pozbawiony nasion i skóry melon jest gotowy do zjedzenia.

Jak obrać i pokroić awokado?

Aby wybrać najlepsze awokado, przede wszystkim trzeba dobrze przyjrzeć się jego skórze. Wszelkie ciemne plamy oznaczają, że owoc jest zepsuty również w środku. W przypadku odmian z ciemną skórą kluczowy jest brak widocznych uszkodzeń oraz dość twarda skórka. Jeśli po naciśnięciu na nią, zapada się do tego stopnia, że masz wrażenie, że owoc jest pusty w środku, to znak, że środek jest już najprawdopodobniej zepsuty.

Awokado przed obraniem dokładnie umyj. Następnie rozkrój je na pół, prowadząc ostry nóż wokół pestki. Każdą ze wciąż trzymających się pestki połówek, złap jedną ręką i przekręć. W ten sposób pestka zostanie w jednej z nich. Miąższ przepołowionego awokado możesz wybrać ze skórki przy pomocy łyżki. Drugim sposobem jest nacięcie go wzdłuż skórki i wyjęcie. Tak przygotowany miąższ jest gotowy do pokrojenia w kostkę lub użycia w inny, dowolny sposób.