Jak oczyścić i przyrządzić ośmiorniczki?
- Oczyszczanie ośmiorniczek
- Ośmiorniczki w sosie pomidorowym – klasyka śródziemnomorskiej kuchni
- Grillowane ośmiorniczki – idealne na letnie przyjęcie
Marzą Ci się śródziemnomorskie smaki w codziennym menu? Postaw na ośmiorniczki! Wbrew pozorom z ich oczyszczeniem i przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący. W tym artykule odkrywamy sekrety idealnie przyrządzonych ośmiorniczek, które zachwycą Twoich domowników i gości.
Oczyszczanie ośmiorniczek
Jak przyrządzić ośmiorniczki? Pamiętaj, że ich smak zależy nie tylko od sposobu gotowania i wybranych dodatków, ale też właściwego oczyszczenia. Sprawdź, jak krok po kroku, przygotować ośmiorniczki na piątkę!
Krok 1. Staranne przygotowanie
Umyj ośmiorniczki pod bieżącą wodą, usuwając też dokładnie wszelkie możliwe zanieczyszczenia (piasek, wodorosty).
Krok 2. Oddziel głowę – z głową!
Pamiętaj, by robić to delikatnie: chwyć za głowę i lekko pociągnij. Następnie oczyść jej środek. Uwaga! W przypadku małych ośmiorniczek pomiń ten krok. Usuń tylko dziób i oczyść wnętrzności.
Krok 3. Dalsze czyszczenia
Wytnij dziób, który znajduje się między ramionami. Odwróć głowę na lewą stronę i usuń wszystkie wnętrzności, które pozostały.
Krok 4. Oczyszczanie wnętrza głowy – ciąg dalszy
Chcesz w swoim daniu wykorzystać też głowę ośmiorniczki? Możesz wykorzystać ją do zrobienia na przykład aromatycznego bulionu. Wymyj głowę dokładnie i pozbądź się wszelkich pozostałości.
Krok 5. Na koniec płukanie
Usunąłeś wszystkie niepotrzebne części? Czas na płukanie części jadalnych pod bieżącą wodą i usuwanie ostatnich pozostałości.
Sprawdź: Jak przyrządzić ośmiornicę?
Nie jesteś pewien jak oczyścić ośmiorniczki? Jeszcze raz przeanalizuj powyższe informacje, a następnie poszukaj filmów instruktażowych w internecie i poćwicz w praktyce.
Ośmiorniczki – jak jeść?
Wbrew pozorom ośmiorniczki są bardzo uniwersalne. Możesz je obgotować, a następnie przysmażyć na patelni grillowej i w takiej formie podawać z bułką czosnkową. Co więcej, ośmiorniczki to doskonały dodatek do makaronów czy risotto. Spróbuj zaserwować je również na zimno: jako składnik sałatek lub ośmiorniczki w zalewie.
Ośmiorniczki w sosie pomidorowym – klasyka śródziemnomorskiej kuchni
Szukasz pomysłu na owoce morza, które przygotujesz błyskawicznie? Sprawdź nasz przepis na ośmiorniczki w sosie pomidorowym. Takie danie przypadnie do gustu również najmłodszym domownikom.
Składniki:
- 1 kg ośmiorniczek
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- świeża bazylia
Na dobry początek oczyść ośmiorniczki, pokrój na mniejsze kawałki i odstaw. Jeśli nie czujesz się na siłach, by oczyszczać świeży produkt, wybierz mrożonkę. Ośmiorniczki w tej wersji są z reguły wypatroszone i oczyszczone, co jeszcze przyśpieszy cały proces.
Następnie posiekaj czosnek oraz cebulę i podsmaż na dobrej jakości oliwie z oliwek. Dodaj pomidory, przypraw do smaku i duś przez (około 15 minut). Po tym czasie dodaj oczyszczone ośmiorniczki i gotuj je do miękkości (około 40 minut). Serwuj ze świeżą bazylią lub innymi ulubionymi ziołami.
Poznaj: Indukcyjne płyty grzewcze i elektryczne płyty grzewcze.
Grillowane ośmiorniczki – idealne na letnie przyjęcie
A gdyby tak tym razem zrezygnować z tradycyjnej karkówki i postawić na grillowane ośmiorniczki? Przyjaciele i domownicy z pewnością docenią taki powiew kulinarnej świeżości. Owoce morza w tej wersji możesz przygotować również na grillu elektrycznym.
Składniki:
- 1 kg ośmiorniczek
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- czosnek granulowany
Zainspiruj się: Ośmiornica z czosnkiem, szalotką i rozmarynem.
Zatem jak przyrządzić grillowane ośmiorniczki w prosty sposób? Postępuj według poniższych wskazówek.
1. Oczyść ośmiorniczki, a następnie dokładnie je osusz.
2. Przygotuj marynatę na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz przypraw (sól, pieprz i czosnek). Jeśli chciałbyś uzyskać nutę ostrości, nie zapomnij o odrobinie chilli.
3. Ośmiorniczki zostaw w marynacie na co najmniej godzinę.
4. Grilluj około 15 minut, tak aby ośmiorniczki były miękkie i delikatnie przypieczone.
Jak się okazuje, przepis na ośmiorniczki wcale nie jest skomplikowany. Co więcej, te owoce morza oprócz walorów smakowych, mają też właściwości zdrowotne: są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka.