Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Zdrowe i pyszne batony a'la brownie

Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Dbasz o zdrową dietę albo jesteś zapracowanym rodzicem dziecka alergika na diecie bez glutenu, cukru, nabiału itp. i nie wiesz jak wytłumaczyć dziecku (i sobie), że nie może jeść standardowych słodyczy? Jest na to rada! Może być i zdrowo i słodko! I DO TEGO SZYBKO! Potrzeba tylko kilku (dozwolonych) produktów. Niezbędny będzie też ROBOT KUCHENNY/MALAKSER o dużej mocy (którego nie posiadam i dlatego maltretuję "staruszka", który ledwo zipie;) ) Produkty: 1. Orzechy -1 szklanka (do wyboru: pekan/migdały/nerkowce/włoskie/słonecznik...), można zblanszować przez 15 min. w gorącym piekarniku dla wydobycia aromatu lub użyć surowe 2. Daktyle bez pestek - 3 szklanki (jeśli są bardzo wysuszone namoczyć 30 min. w gorącym mleku roślinnym) 3. Kakao lub karob w proszku - 4 łyżki 4. Cynamon - 1 łyżeczka 5. Opcjonalnie: 1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego 6. Szczypta soli Orzechy rozdrobnić w MALAKSERZE, dodać pozostałe składniki i miksować na gładką gęstą masę. Przełożyć do płaskiej formy, wyrównać i odstawić do lodówki na 1-2 godziny żeby dobrze stężało. Kroić w kostkę i delektować się zdrowymi słodkościami! Pysznego!