Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak przyrządzić ośmiornicę?

Jak przyrządzić ośmiornicę?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak jeść ośmiornicę? Czyli które części jemy?
  2. Jak zrobić ośmiornicę?
  3. Najpopularniejsze dania i potrawy z ośmiornicy

Przepis na ośmiornicę jest stosunkowo prosty, o ile będziemy trzymać się kilku reguł, o których wspomnimy w naszym poradniku. Ośmiornicę możemy podzielić na dwa elementy: głowa i macki. Zazwyczaj w sklepach w Polsce mamy gotowy oczyszczony i zamrożony produkt. Mięso jest bardzo delikatne, a potrawy z ośmiornicy stanowią doskonałe uzupełnienie i urozmaicenie menu.

Jak jeść ośmiornicę? Czyli które części jemy?

Cała ośmiornica jest jadalna – zarówno głowa, jak i macki z przyssawkami. Jednakże to macki stanowią główny rarytas. Głowa może nam posłużyć do ugotowania bulionu na zupę, a ugotowane macki możemy grillować i smażyć. Jak wspomnieliśmy – w polskich sklepach zazwyczaj ośmiornica jest już oczyszczona, więc nie musimy się martwić o to, że zjemy woreczek z atramentem.

Jeżeli planujemy gotować ośmiornicę w całości, to musimy tylko pozbawić ją oczu oraz charakterystycznego dzioba, który znajdziemy między jej ramionami.

Nasz produkt już jest gotowy, tylko co dalej?

Sprawdź: Jak przygotować owoce morza?

Jak zrobić ośmiornicę?

Ośmiornicę możemy przyrządzić na kilka sposobów, na pewno są to znane Wam wszystkim formy obróbki. Każda z nich gwarantuje, że mięso ośmiornicy będzie delikatne, miękkie i wspaniałe w smaku.

Najpierw musisz przygotować mięso. Jeśli masz do dyspozycji świeżą (niemrożoną) ośmiornicę, należy ją obtłuc. Robimy to wałkiem lub uderzamy o blat. Jeżeli ośmiornica już była mrożona, nie musimy tego robić, gdyż mrożenie powoduje rozerwanie i kruszenie siatki włókien.

Kolejny etap to suszenie – wystarczy, że wyjmiemy ośmiornicę z lodówki i poczekamy, aż ogrzeje się do temperatury pokojowej.

Jaką formę obróbki wybrać? To tak naprawdę zależy od tego, co będziecie przygotowywać. Jeżeli wybierzesz gotowaną ośmiornicę, to oprócz kruchego mięsa będziesz mieć do dyspozycji świetny bulion. Grillowanie i smażenie sprawią, że skórka macek nabierze chrupkości, dodatkowo po grillowaniu zyska nieco „pazura” dzięki dymowi pochodzącemu z grilla.

Gotowana ośmiornica

Niezależnie od tego, jaką formę obórki wybierzesz, macki ośmiornicy muszą być wcześniej ugotowane. Zanim jednak przystąpisz do właściwego gotowania, musisz zanurzyć ją trzykrotnie we wrzątku. Jest to tzw. „przestraszenie ośmiornicy”. Dzięki temu mięso będzie bardziej miękkie. Zanurzamy macki na 3–5 sekund, za każdym razem coraz głębiej, aż w końcu całkowicie wkładamy do wrzątku i zostawiamy do gotowania.

Jak przyrządzić ośmiornicę 2

Możemy przyjąć, że gotowanie ośmiornicy powinno trwać 40 minut na 1 kg. Podczas gotowania sprawdzajmy, czy macka w najgrubszym miejscu mięknie.

Ośmiornica z grilla

Jeżeli mamy już ugotowane macki, możemy przyrządzić je na grillu. Przygotowanie marynaty jest bardzo proste. Jak każdy „stwór morski”, ośmiornica kocha sok z cytryny i świetnie się z nim komponuje. Dodajmy do tego nieco oliwy i zioła – marynata gotowa. Nakładamy ją na macki i grillujemy je ok. 5 minut z każdej strony. Jeżeli mięso jest widocznie zarumienione – mamy gotowe danie!

Jak przyrządzić ośmiornicę 3

Smażenie ośmiornicy

Podobnie jak w przypadku grillowania, do smażenia potrzebujemy ugotowanych macek. Dopiero takie macki możemy pokroić, gdyż teraz nie utracą one soczystości (co mogłoby się stać, gdybyśmy pokroili je na mniejsze kawałki przed gotowaniem).

Na rozgrzaną do ok. 170–180 stopni patelnię kładziemy naszą ośmiornicę i smażymy do momentu powstania złocistego koloru.

Zobacz, jaką płytę gazową wybrać.

Najpopularniejsze dania i potrawy z ośmiornicy

Skoro wiemy już, jak przyrządzić i obrobić ośmiornicę, to teraz zastanówmy się, jakie potrawy możemy z niej zrobić.

  • Sałatka z ośmiornicy – przepis na pyszną i lekką kolację. Mix sałat, groszek, owoce granatu oraz ośmiornica w talarkach. Polewamy rozgrzanym masłem z usmażonym czosnkiem – pychota!

Sprawdź: Ośmiornica z młodymi ziemniaczkami

  • Carpaccio z ośmiornicy – cieniutko pokrój mackę ośmiornicy na talarki i ułóż na talerzu – jeden talarek obok drugiego. Przed podaniem polej sosem z oliwy, cytryny, soli i pieprzu. Posyp posiekanymi świeżymi ziołami.
  • Zupa z ośmiornicy – tutaj tak naprawdę ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. W wywarze po gotowaniu ośmiornicy możemy ugotować dowolne warzywa, dodając ulubione przyprawy. Wywarem zalewamy pokrojone na mniejsze kawałki macki. Jeśli chcesz wprowadzić na swój talerz trochę egzotyki, możesz dodać nieco mleka kokosowego.
  • Makaron z ośmiornicy – ulubione składniki podsmażamy na patelni wraz z mackami. Makaron najlepiej ugotować w wywarze po gotowaniu ośmiornicy, dodając kilka łyżek wywaru do sosu powstałego na patelni. Cały przepis znajdziesz tutaj: Fettuccine z owocami morza i zieloną harissą.

Jak możecie zauważyć, przyrządzenie ośmiornicy wymaga nieco uwagi i czasu, ale cóż więcej możemy powiedzieć – warto. Ośmiornica dobrze przyrządzona odwdzięczy się nam niesamowitymi doznaniami smakowymi.