Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ośmiornica z czosnkiem, szalotką i rozmarynem

Ośmiornica na maśle z czosnkiem
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ósmiornica gotowana następnie smażona na maśle z czosnkiem, szalotką i rozmarynem. Podawana z sałatką grecką i grubymi frytkami.

Składniki

1 kg Ósmiornica
2 szt. Marchew
50 ml Ocet
1 szt. Kostka warzywna
1 łyżeczka Płatki chilli
4 szt. Liść laurowy
4 szt. Ziele angielakie
1 łyżka Oliwa
50 g Masło
1 garść Rozmaryn świeży
2 szt. Czosnek
2 szt. Szalotka
1 szt. Sok z połowy limonki

Opis wykonania

Przygktowanie bulionu do gotowania Ośmiornicy: Marchew, sól ziele angielskie, liście laurowe, ocet i kostkę warzywną wrzucamy do garnka z ok 2 litrami wody i zostawiamy do zagotowania. Ośmiornicę po oczyszczeniu stopniowo zanurzamy w gotującym sie wywarze. Na początku zanurzamy końcówki macek do około 1/4 długości i trzymamy zanurzone około 5 sekund. Następnie podnosimy osmiornicę ponad gotujący się wywar, czekamy ok 5 sekund i ponownie zanurzamy macki w wywarze na 5 sekund, tym razem do 1/2 długości. Kroki te powtarzamy jeszcze przy 3/4 dlugosci macek. Za czwartym razem cała ośmiornica ląduje w garnku z wywarem. Po około 50 minutach gotowania wyciagamy osmiornice z wywaru i pozostawiamy ją do ostygniecia i wyschnięcia. Na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oliwy, dodajemy posiekany czosnek i szalotkę oraz gałąź świeżego rozmarynu. Po zeszkleniu czosnku i szalotki wrzucamy osmiornicę pokrojoną w ćwiartki(po dwie macki) i smażymy do momentu zrumienienia sie czosnku. W kubku mieszamy sok z połowy limonki, łyżkę okliwy i płatki chilli. Ośmiornicę serwujeny polaną emulsją z oliwy soku z limonki i płatkow chilli. Dodatkowo na talerzu mogą znaleźć sie grubo krojone domowe frytki i sałatka grecka. Smacznego :)

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Trochę czasochłonny posiłek do przygotowania, ale myślę, że warto się podjąć, bo danie wyjątkowo smaczne