


Ósmiornica gotowana następnie smażona na maśle z czosnkiem, szalotką i rozmarynem. Podawana z sałatką grecką i grubymi frytkami.
Przygktowanie bulionu do gotowania Ośmiornicy: Marchew, sól ziele angielskie, liście laurowe, ocet i kostkę warzywną wrzucamy do garnka z ok 2 litrami wody i zostawiamy do zagotowania. Ośmiornicę po oczyszczeniu stopniowo zanurzamy w gotującym sie wywarze. Na początku zanurzamy końcówki macek do około 1/4 długości i trzymamy zanurzone około 5 sekund. Następnie podnosimy osmiornicę ponad gotujący się wywar, czekamy ok 5 sekund i ponownie zanurzamy macki w wywarze na 5 sekund, tym razem do 1/2 długości. Kroki te powtarzamy jeszcze przy 3/4 dlugosci macek. Za czwartym razem cała ośmiornica ląduje w garnku z wywarem. Po około 50 minutach gotowania wyciagamy osmiornice z wywaru i pozostawiamy ją do ostygniecia i wyschnięcia. Na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oliwy, dodajemy posiekany czosnek i szalotkę oraz gałąź świeżego rozmarynu. Po zeszkleniu czosnku i szalotki wrzucamy osmiornicę pokrojoną w ćwiartki(po dwie macki) i smażymy do momentu zrumienienia sie czosnku. W kubku mieszamy sok z połowy limonki, łyżkę okliwy i płatki chilli. Ośmiornicę serwujeny polaną emulsją z oliwy soku z limonki i płatkow chilli. Dodatkowo na talerzu mogą znaleźć sie grubo krojone domowe frytki i sałatka grecka. Smacznego :)