Jak odświeżyć pieczywo?
Świeże, jeszcze ciepłe pieczywo to zdecydowanie coś co lubimy najbardziej. Kromka takiego chleba ma niezwykły smak. Często okazuje się , że po kilku dniach pieczywo traci świeżość i już nam nie smakuje. Co zrobić, aby bochenek nie wylądował w koszu?
Oto kilka sprawdzonych sposobów na odświeżenie starego chleba:
- 
	Chleb lubi świeże powietrze. Dlatego podstawową zasadą jest przechowywanie pieczywa w pojemnikach zapewniających dostęp powietrza i łatwe odprowadzanie wilgoci. Niezastąpione są chlebaki (najlepiej te drewniane). Równie dobrze sprawdzi się do tego celu lniana ściereczka, w którą możesz owinąć bochenek chleba. 
- 
	Pieczywo, które utraciło świeżość należy umieścić w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Kromkę zawiń w kawałek folii aluminiowej i piecz ok. 10-15 minut. Wyjmij, po przestudzeniu chleb jest gotowy do jedzenia. 
- 
	Innym podobnym sposobem jest wykorzystanie kuchenki mikrofalowej. Wystarczy owinąć kawałek chleba zwilżonym ręcznikiem papierowym i włożyć do kuchenki na 15 sekund. 
- 
	Doskonałą metodą odświeżenia pieczywa jest wykorzystanie jabłek lub łodyg selera naciowego. Pieczywo włóż do pojemnika, np. chlebaka wraz z kawałkami obranego jabłka lub dwoma łodygami selera naciowego. Taki pojemnik włóż na noc do lodówki, a następnego dnia chleb będzie odświeżony. 
 
                                             
                 
                 
       
      