Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak i ile piec bezę, żeby była chrupiąca?

Jak i ile piec bezę, żeby była chrupiąca?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak zrobić dobrą, chrupiącą bezę?
  2. Białka, misa, ubijanie - podstawa pod chrupiącą bezę
  3. Jaki cukier do bezy?
  4. Mąka ziemniaczana do bezy ? Sprawi że będzie chrupiąca!
  5. Jak piec bezę?
  6. W jakiej temperaturze piec bezę?
  7. Jak piec bezę, z termoobiegiem czy bez?
  8. Jak przechowywać bezę?
  9. Beza - przepis

Jak upiec idealną bezę? Co zrobić aby była pyszna i chrupiąca? Ile należy ją piec i w jakiej temperaturze, z termoobiegiem czy bez?

Jak zrobić dobrą, chrupiącą bezę?

Beza to jeden z naszych ulubionych wypieków. Podstawowymi składnikami są białka i cukier. Beza w przygotowaniu wcale nie jest taka skomplikowana jak się wydaje. Aby cieszyć się suchą i chrupiącą bezą należy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Cała sztuka polega na jej pieczeniu/ suszeniu oraz na tym, aby porządnie ubić białka z cukrem.

Białka, misa, ubijanie - podstawa pod chrupiącą bezę

Przygotuj szklanką lub metalową misę. Idealnie do tego zadania sprawdzi się robot kuchenny MUM. Ważne, aby naczynie było w temperaturze pokojowej, bez odrobiny tłuszczu lub wody. Idealnie czyste i suche. Jajka także powinny mieć temperaturę pokojową. Białka należy idealnie oddzielić od żółtek, inaczej piana się nie ubije. W misce robota kuchennego umieść przygotowane białka i ubijaj na niskich obrotach miksera. Kiedy białka lekko się spienią możesz do nich dodać szczyptę soli. Teraz możesz zwiększyć obroty miksera. Ubijaj do momentu otrzymania prawie sztywnej piany. Nie wolno ubijać zbyt długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza (beza się nie uda). Do powstałej piany nie przerywając ubijania dodawaj stopniowo cukier, łyżka po łyżce tak aby cukier dokładnie się rozpuścił. Prawidłowo ubita piana jest sztywna, błyszcząca i gęsta.

Jaki cukier do bezy?

Najlepszy do przygotowania bezy jest cukier drobny (najlepiej się rozpuszcza) lub cukier puder. Można także wykorzystać tradycyjny cukier kryształ, mamy wtedy większą kontrolę nad ubijaną masą (ubijamy ją do całkowitego rozpuszczenia cukru).

Mąka ziemniaczana do bezy ? Sprawi że będzie chrupiąca!

Dodatek mąki ziemniaczanej sprawi, że beza uzyska grubszą i twardszą warstwę zewnętrzną. Dzięki temu będzie bardziej chrupiąca. Należy pamiętać, że mąka zmieni strukturę bezy i przez to w trakcie suszenia pojawią się specyficzne pęknięcia.

Jak piec bezę?

Nie tylko składniki i przygotowanie mają znaczenie na efekt końcowy, ale także samo pieczenie, a właściwie suszenie. Ubitą masę bezową natychmiast wyłóż na wcześniej przygotowaną blachę lub wyciśnij z rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką na papier do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.

W jakiej temperaturze piec bezę?

Czynność ta wymaga sporo cierpliwości, gdyż bezę suszy się w dość niskiej temperaturze przez kilka godzin. Piekarnik ustaw na temperaturę 80-100 ºC i susz bezę przez ok. 3 godziny. Można jeszcze obniżyć temperaturę do 70-80 ºC i suszyć bezę przez ok. 5-7 godzin przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Jak piec bezę, z termoobiegiem czy bez?

Bezę można upiec w piekarniku z włączoną funkcją grzanie górne i dolne. Sprawdzi się także opcja termoobiegu, która jest idealna do bez, bo doskonale wysusza. W termoobiegu zmniejsz podane temperatury o 10-20 stopni. 

Jak przechowywać bezę?

Po wyłączeniu piekarnika, blaty bezowe trzymaj jeszcze w środku pieca, aż do ostudzenia. Gotowe bezy można przechowywać w zamkniętym pojemniku do 2 tygodni lub zamrozić do miesiąca czasu. Na późniejsze przechowywanie duży wpływ ma wilgotność powietrza. Duża wilgotność powoduje, że beza zmięknie i stanie się gumowa.

Beza - przepis

Składniki:

  • białka z 6 jaj

  • 175 g cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 250 ml śmietany

  • 300 g malin

Przygotowanie

  1. Białko ubij na sztywno. Małymi porcjami dodawaj cukier, cukier waniliowy stale mieszając. 

  2. W trakcie miksowania szybko dodaj mąkę ziemniaczaną.

  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na środku blachy wyłóż masę bezową o średnicy 20 cm i natychmiast piecz w piekarniku nagrzanym do 80-100⁰C (grzanie górne/dolne) przez 100-120 minut. Pozostaw w piekarniku do przestudzenia. 

  4. Krótko przed podaniem ubij śmietanę na sztywno i przełóż ją na wysuszoną bezę. Dodaj maliny.

Wystarczy, że będziesz przestrzegać podanych zasad, a bezy zawsze wyjdą z piekarnika idealne!