Jak przechowywać suszone grzyby?

Suszone grzyby są niezwykle aromatyczne, a dania z ich dodatkiem mają wyrazisty smak.
Niestety źle przechowywane tracą smak i aromat. Mogą nawet zapleśnieć lub zostać zaatakowane przez mole spożywcze. Chcesz wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać suszone grzyby? Oto kilka praktycznych wskazówek.
Jak przechowywać suszone grzyby?
Każdy miłośnik grzybów powinien wiedzieć, jak i w czym je trzymać. Dzięki temu wydłuża się czas przydatności do spożycia. Prawidłowo przechowywane suszone grzyby mogą wytrzymać nawet kilka miesięcy. Aby nie straciły swojego intensywnego aromatu należy zamknąć je w szczelnym pojemniku. Zapobiegnie to także zalęgnieciu się moli spożywczych.
Bardzo ważny jest wybór pojemnika, w którym będą trzymane suszone grzyby. Powinien być on metalowy, szklany, emaliowany lub plastikowy. W przypadku tego ostatniego warto sprawdzić z jakiego tworzywa został wykonany i czy grzyby nie przejdą jego zapachem.
Pojemnik z suszonymi grzybami należy postawić w ciemnym i suchym miejscu, najlepiej w temperaturze pokojowej. Wilgoć, wysoka temperatura, powietrze oraz światło sprawiają, że suszone grzyby tracą smak i aromat. Nigdy nie przechowuj suszonych grzybów w torebkach papierowych i foliowych. Szybko stracą smak i mogą zapleśnieć.
Przechowywanie suszonych grzybów - przydatne wskazówki
Jeśli chcesz dodatkowo zabezpieczyć je przed zawilgoceniem, do pojemnika dodaj ziarenka suchego ryżu. Trik znany z solniczek doskonale sprawdza się również w przypadku innych produktów, które powinny pozostać suche.
Wyrazisty aromat suszonych grzybów jest jak wabik na mole spożywcze. Aby je odstraszyć do szafki włóż kilka liści laurowych. Ich zapach skutecznie odstraszy szkodniki. Liście laurowe możesz włożyć również bezpośrednio do pojemnika z suszonymi grzybami. Jednak należy pamiętać, że mimo intensywnego aromatu szybko przechodzą innymi zapachami. W przypadku jeśli nie lubisz smaku/zapachu liści laurowych w daniu lepiej nie wkładać ich do pojemnika, ale położyć obok.