Szpinak z rodzynkami i nasionami pinii

4 porcje
Średnie
Przepis na szpinak podawany z rodzynkami i nasionami pinii.
Składniki
40 g rodzynek
Vin Santo lub inne wino deserowe
750 g szpinaku
sól
1 łyżeczka oliwy
2 łyżka nasion pinii
Szpinak z rodzynkami i nasionami pinii
Szpinak z rodzynkami i nasionami pinii
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rodzynki moczyć minimum przez 2 godziny w winie. Rozgrzać komorę gotowania. Szpinak oczyścić, odciąć ogonki i umyć. Włożyć do perforowanego naczynia do gotowania, lekko osolić i skropić oliwą. Gotować na parze według przepisu. Nasiona pinii prażyć na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Zdjąć z patelni. Szpinak zdjąć szczypczykami, lekko odcisnąć i włożyć do podgrzanej miski. Dodać odsączone rodzynki i nasiona pinii. Podawać na zimno lub na ciepło.
Sposób nastawiania:
Piekarnik parowy: gotowanie na parze 100⁰C w rozgrzanym piekarniku, szpinak: 3-5 minut
Wskazówka: szpinak dobrze pasuje do rostbefu.
Komentarze