Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Szpinak z rodzynkami i nasionami pinii

Szpinak z rodzynkami i nasionami pinii
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na szpinak podawany z rodzynkami i nasionami pinii.

Składniki

40 g rodzynek
Vin Santo lub inne wino deserowe
750 g szpinaku
sól
1 łyżeczka oliwy
2 łyżka nasion pinii

Opis wykonania

Rodzynki moczyć minimum przez 2 godziny w winie. Rozgrzać komorę gotowania. Szpinak oczyścić, odciąć ogonki i umyć. Włożyć do perforowanego naczynia do gotowania, lekko osolić i skropić oliwą. Gotować na parze według przepisu. Nasiona pinii prażyć na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Zdjąć z patelni. Szpinak zdjąć szczypczykami, lekko odcisnąć i włożyć do podgrzanej miski. Dodać odsączone rodzynki i nasiona pinii. Podawać na zimno lub na ciepło.

 

Sposób nastawiania: 

Piekarnik parowy: gotowanie na parze 100⁰C w rozgrzanym piekarniku, szpinak: 3-5 minut

Wskazówka: szpinak dobrze pasuje do rostbefu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Lalaxo
Wolę zmielone orzechy, lepiej się łączą z całością. Wyszło pysznie!