Jak suszyć jabłka i gruszki? Poznaj nasze sposoby
Myślisz, że suszenie jabłek jest skomplikowane, dlatego wolisz kupować je w sklepie? Zaraz przekonamy Cię, że wcale tak nie jest. W artykule wyjaśniamy, jak suszyć jabłka oraz gruszki w prosty sposób. Przedstawiamy też pomysły na zastosowanie suszonych owoców: od śniadań po pyszne desery. Sprawdź!
Jak suszyć jabłka?
Choć suszenie jabłek nie jest skomplikowanym procesem, to warto poznać 4 metody i wybrać tą, która najbardziej odpowiada Twoim możliwościom.
1. Użyj suszarki do grzybów i owoców
Jak suszyć jabłka w suszarce? Wystarczy, że pokrojone owoce rozłożysz na sitach tego urządzenia i ustawisz odpowiednią moc. W tym przypadku zawsze postępuj zgodnie z instrukcją dołączoną do konkretnego urządzenia. Susz przez kilka godzin, aż do uzyskania idealnej chrupkości.
2. Wypróbuj piekarnik
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim pokrojone jabłka. Ustaw odpowiednią funkcję (np. suszenia lub termoobieg), temperaturę (ok. 60°C). W piekarniku suszenie również potrwa kilka godzin. Warto doglądać suszenia i co jakiś czas obracać jabłka.
Sprawdź: Piekarniki Bosch – przegląd modeli.
3. Ekologicznie, czyli suszenie na słońcu
Wystarczy pokroić owoce w plastry, umieścić na sznurku i zawiesić w słonecznym miejscu. To metoda dla cierpliwych, bo takie suszenie jabłek potrwa około tygodnia.
4. Suszenie jabłek na kaloryferze
Pokrojone jabłka ułóż na folii aluminiowej lub blachach do pieczenia. Tak przygotowane owoce umieść na kaloryferze.
Przygotowanie jabłek do suszenia
Jak pokroić jabłka do suszenia i który gatunek owoców wybrać, by uzyskać najlepszy efekt? Oto kilka naszych wskazówek. Po pierwsze najlepiej do suszenia nadają się odmiany kwaśne lub słodko-kwaśne np. szara reneta, ligol, antonówka, jonagold, gala. Po drugie musisz dokładnie je oczyścić, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry o grubości 5 mm.
Chcesz, by jabłka nie ciemniały? Przed suszeniem pokrop je sokiem z cytryny lub zanurz w roztworze przygotowanym na bazie wody i kwasku cytrynowego.
Przeczytaj też: Jak przygotować jabłka na szarlotkę?
Jak suszyć gruszki?
Do swojego repertuaru suszonych owoców chciałbyś dodać też gruszki? To również bardzo proste! Zatem, jak suszyć gruszki w domowych warunkach? Możesz skorzystać z tych samych metod, które zastosowałeś w przypadku jabłek, jednak my rekomendujemy zwłaszcza dwie z nich.
1. Suszenie gruszek w suszarce
Przed wyłożeniem pokrojonych gruszek na suszarkę, mocz je przez 10 minut w zimnej wodzie. Następnie połóż na tacy suszarki, zostawiając niewielką przerwę między każdym plasterkiem. Po 5 godzinach suszenia sprawdź efekt. Jeśli nie są wystarczająco chrupkie, kontynuuj ten proces.
2. Suszenie gruszek w piekarniku
Analogicznie jak w przypadku jabłek ułóż plasterki gruszek na papierze do pieczenia. Przez pierwszą godzinę piecz w temperaturze 70°C, a następnie stopniowo ją zmniejszaj do 50°C i przewracaj owoce co jakiś czas.
Do suszenia wybieraj świeże, twarde gruszki, najlepiej jeszcze zielone. Jeśli zostawiasz skórkę, pamiętaj, by dokładnie ją wymyć.
Suszone jabłka i gruszki – przepisy i zastosowanie
Przygotowałeś już zapasy suszonych jabłek lub gruszek i zastanawiasz się, co dalej? W tym akapicie przedstawiamy pomysły na suszone jabłka – przepisy oraz inspiracje. Pamiętaj, że tak przygotowane owoce są bogate w błonnik oraz substancje odżywcze.
1. Na śniadanie: suszone jabłka oraz gruszki są doskonałym dodatkiem do muesli lub owsianki.
2. Do obiadu: kompot z suszonych jabłek z dodatkiem goździków, skórki z mandarynki i saszetek mięty zachwyci każdego domownika.
3. Przekąski między posiłkami: suszone jabłka lub gruszki to świetna zamiennik dla niezdrowych smakołyków. Pamiętaj jednak, żeby jeść je z umiarem – są wysokokaloryczne.
4. Czas na deser: możesz przygotować zarówno ciastka z suszonymi jabłkami, jak i ozdobić nimi ciasto drożdżowe.
Zainspiruj się: Przetwory z jabłek na zimę – nietypowe pomysły.
Suszenie jabłek i gruszek nie ma już dla Ciebie żadnych tajemnic? Czas przygotować zapasy i dodać te owoce do swojego codziennego menu. Dla zdrowia i smaku!