Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak przygotować jabłka na szarlotkę?

Jak przygotować jabłka na szarlotkę?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jakie jabłka na szarlotkę
  2. Jak uprażyć jabłka na szarlotkę? Przepis na prażone jabłka do szarlotki
  3. Jak przygotować jabłka na szarlotkę do słoików?

Szarlotka to jeden z najpopularniejszych deserów, który ma swoich wielbicieli na całym świecie. Przygotowywana jest w wielu różnych wariantach, na cieście kruchym, drożdżowym, pod kruszonką lub na delikatnym biszkopcie. Można wręcz powiedzieć, że ile gospodyń domowych, tyle przepisów na szarlotkę. Bez względu na to, po jaki przepis sięgniemy, tak naprawdę kluczową rolę odgrywać będą jabłka. Jak wybrać i przygotować owoce do tego popularnego ciasta?

Sprawdź koniecznie przepis: Szarlotka

 

Jakie jabłka na szarlotkę

Jabłka to jedne z najpopularniejszych w naszym kraju owoców, które występują w ponad 60 odmianach. Bogate w błonnik, witaminy i cenne składniki odżywcze stanowią doskonały dodatek do różnego rodzaju deserów, w tym słynnej szarlotki.

Najlepsze jabłko na szarlotkę to odmiany twarde i kwaskowate, zawierające stosunkowo niedużą ilość soku. Chcąc więc upiec aromatyczne ciasto z jabłkami, najlepiej sięgnąć po dojrzałych przedstawicieli poniższych odmian:

•       antonówka,

•       szara reneta,

•       papierówka,

•       gloster,

•       złota reneta,

•       boskoop.

Jeżeli jednak wolisz słodsze desery, sięgnij po jabłka z odmian Ligol lub Champion.

Czytaj także: Jabłka

 

Jak uprażyć jabłka na szarlotkę? Przepis na prażone jabłka do szarlotki

Jak smażyć jabłka na szarlotkę, by zachwycały smakiem i konsystencją? Poniższy przepis to gwarancja sukcesu!

Składniki:

•       Jabłka (kwaśne i twarde) – 2 kg,

•       Cukier – ½ szklanki,

•       Sok z ½ cytryny,

•       Cukier waniliowy – 1 opakowanie,

•       Cynamon mielony – 2 łyżeczki,

•       Rodzynki – ½ szklanki (opcjonalnie).

Przygotowanie:

1.     Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

2.     Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.

3.     Całość umieść na głębokiej patelni lub w szerokim garnku i smaż przez około 20 minut (aż jabłka zmiękną).

4.     Dodaj cukier, cukier waniliowy i cynamon i smaż przez kolejne kilka minut.

5.     Ostudź i użyj od razu do ciasta.

Tak przygotowane prażone jabłka z powodzeniem możesz również przełożyć do czystych, wyparzonych słoików i zapasteryzować, dzięki czemu będziesz mieć jabłka do szarlotki zawsze pod ręką.

Prażone jabłka wykorzystasz też w tym przepisie: Szarlotka – klasyczny przepis

Czym zagęścić jabłka do szarlotki?

Jabłko na szarlotkę powinno być twarde i mało soczyste, dzięki czemu po uprażeniu mus będzie gęsty i nie namoczy zbytnio ciasta. Jeżeli po przesmażeniu jabłka są już miękkie, jednak ich konsystencja jest wciąż bardzo rzadka, zamiast dalszego smażenia można je zagęścić w inny sposób. Najprostszym rozwiązaniem w tej sytuacji jest dodanie do owoców kisielu jabłkowego w proszku lub kilku łyżek mąki ziemniaczanej. Ważne, by dodawać je stopniowo, cały czas mieszając co zapobiegnie powstawaniu grudek. Stopniowe dodawanie pozwoli również kontrolować uzyskiwaną konsystencję.

 

Jak przygotować jabłka na szarlotkę do słoików?

Szarlotka najlepiej smakuje przygotowana z dodatkiem świeżych jabłek, dlatego najczęściej przygotowujemy ją w szczycie sezonu na te pyszne i zdrowe owoce. Jednak nie oznacza to, że szarlotką nie możemy delektować się również w innych okresach roku. Przygotowując ze świeżych owoców, zebranych w szczycie sezonu, smażone jabłka do słoików na zimę będziemy mogli przygotować aromatyczne wypieki z ich dodatkiem np. na święta Bożego Narodzenia. Wystarczy, że zamknięte w słoikach owoce odpowiednio zapasteryzujemy, np. poprzez ich zagotowanie.