Jak szybko podgrzać jedzenie w piekarniku?
- Dlaczego wiedza na temat tego, jak podgrzać gołąbki czy bułki w piekarniku, jest ważna?
- Jak podgrzać mięso w piekarniku? Jak odświeżyć bułki? Poznaj nasze sprawdzone sposoby
Ile to już razy podgrzewaliście jedzenie w piekarniku, a kończyło się na tym, że danie było w środku zimne lub przypalone z zewnątrz? Podgrzewanie w piekarniku, wbrew pozorom, nie jest łatwe, gdyż wymaga wyboru odpowiedniej temperatury i czasu trwania programu. Jeśli nie wiecie, jak odświeżyć bułki albo jak podgrzać mięso w piekarniku, nasz poradnik Wam w tym pomoże.
Dlaczego wiedza na temat tego, jak podgrzać gołąbki czy bułki w piekarniku, jest ważna?
Często zdarza się tak, że przygotujemy obiad na dwa dni, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie lub po prostu – dojadamy to, co zostało z dnia poprzedniego. Wtedy stajemy przed dylematem – w jaki sposób go odgrzać? Podgrzewanie posiłku w mikrofali, mimo że zajmuje kilka minut, to nie zawsze oddaje tą samą jakość dania, co po przygotowaniu na świeżo. Dlatego zdecydowanie lepszą alternatywą jest tutaj piekarnik.
Prawidłowe odgrzewanie dania w piekarniku sprawi, że potrawa pozostaje soczysta – nie przesuszona – oraz krucha, dzięki czemu smakuje tak, jak powinna. Oczywiście możemy zdecydować się na użycie patelni, jednakże wtedy będziemy zmuszeni użyć tłuszczu, by całość nam się nie przypaliła. Wpływa to na smak dania, a także wzrost kaloryczności. Dlatego nie polecamy tego sposobu. Przy użyciu piekarnika nie trzeba dodawać tłuszczu, a smak dań, np. gulaszu może być nawet lepszy, niż pierwszego dnia. Nie od dziś przecież wiadomo, że smaki muszą sobą „przejść”.
Dlaczego warto dowiedzieć się jak prawidło podgrzewać dania w piekarniku? Wiedza ta jest potrzebna w wielu sytuacjach, na przykład wtedy, gdy gotujemy na zapas przed ważną imprezą albo po obiedzie pozostało nam sporo jedzenia, które możemy, a nawet powinniśmy jeszcze wykorzystać.
Jak podgrzać mięso w piekarniku? Jak odświeżyć bułki? Poznaj nasze sprawdzone sposoby
Jeżeli planujemy odgrzać daną potrawę w piekarniku, powinniśmy wiedzieć o tym, że każdy produkt wymaga innego podejścia i warunków. Właśnie z tego powodu należy dowiedzieć się jaka jest optymalna temperatura oraz czas podgrzewania.
Jak się do tego przygotować? Warto zacząć od sprzętu. Ogrzewanie potraw ułatwia nowoczesny piekarnik Bosch, wyposażony na przykład w funkcję PerfectRoast Plus oraz bardzo prosty w obsłudze wyświetlacz dotykowy.
Jak podgrzać pizzę w piekarniku?
Pizza to ulubione danie wielu z nas. Ile razy zdarzyło się, że zamówiliśmy za dużo placków na „posiadówkę” ze znajomymi, bądź wieczór przy filmie? Pizza na śniadanie drugie dnia? Czemu nie! Ale jak ją odgrzać? Wystarczy nastawić temperaturę na około 180°C i odmierzyć 15–20 minut czasu pieczenia.
Jak podgrzać mięso w piekarniku?
Mięso przed odgrzaniem w piekarniku powinniśmy pokroić na mniejsze kawałki, np. plastry, a następnie obwijamy je w folię aluminiową – błyszczącą częścią na zewnątrz.
Sprawdź: jak korzystać z folii aluminiowej.
Teraz od rodzaju mięsa zależą temperatura oraz czas podgrzewania. Kurczak potrzebuje 15 minut w 200 stopniach, najlepiej na ruszcie. Kawałki mięsa indyczego – 25–30 minut w 180 stopniach, aby uniknąć przesuszenia. Pieczona kaczka (w zależności od wielkości) będzie potrzebowała od 30 do nawet 60 minut w temperaturze 180–190 stopni.
Jak podgrzać bułki w piekarniku?
Zwilżamy delikatnie nasze bułki kropelkami wody i umieszczamy je w komorze nagrzanej do 140-150°C. Wystarczy 10 minut w takiej temperaturze, aby na nowo cieszyć się świeżym pieczywem.
Zobacz: jak rozmrozić i odświeżyć pieczywo.
Jak podgrzać gołąbki i krokiety w piekarniku?
Krokiety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, optymalna temperatura to 180–200°C i 20 minut w piekarniku. Z kolei gołąbki najlepiej ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać odrobinę wody i podgrzewać 15–20 minut w temperaturze 150°C.
Podgrzewanie w piekarniku – ile stopni wymaga lasagne, ryba czy ziemniaki?
Lasagne to pyszne danie, do którego warto wrócić na drugi dzień. Należy podgrzać ją w przykrytym folią aluminiową naczyniu żaroodpornym w piekarniku rozgrzanym do 110 stopni. Czas odgrzewania – 10 minut.
Ryba ma bardzo delikatne mięso, które łatwo przesuszyć, więc wystarczy podgrzewać ją przez kilkanaście minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Jeżeli chcemy zjeść podgrzewane ziemniaczki z chrupiącą skórką, to wstawmy je do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i odgrzewajmy tak przez 15–20 minut.
Podgrzewanie dań w piekarniku sprawi, że będą one tak samo smaczne jak pierwszego dnia od razu po ich przyrządzeniu. Stosując się do naszych rad, unikniecie przypalenia potrawy oraz jej niedogrzania. Tutaj ważny jest również fakt, że ten sposób obróbki nie wymaga dodawania tłuszczu, dzięki czemu dania są dla nas zdrowsze i mniej kaloryczne, niż w przypadku podgrzewania na patelni. Warto więc ogrzewać potrawy właśnie w ten sposób, uszczęśliwicie zarówno Wasze kubki smakowe, jak i cały organizm.