Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jak rozmrozić i odświeżyć pieczywo?

Jak rozmrozić i odświeżyć pieczywo?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jakie pieczywo można mrozić?
  2. Mrożenie chleba - od czego zacząć?
  3. Jak rozmrozić chleb?
  4. Jak odświeżyć chleb?
  5. Co można zrobić z czerstwego chleba?

Czerstwe pieczywo można odświeżyć lub wykorzystać ponownie w kuchni. Dowiedz się, jak przechowywać i mrozić chleb tak, aby wciąż był chrupiący i smaczny.

Jakie pieczywo można mrozić?

Mrożenie to jeden z najczęściej stosowanych w naszych domach sposobów na przedłużenie świeżości produktów spożywczych. Zamrażać można nie tylko mięso, warzywa czy owoce, ale również pieczywo. Zapobiega to rozwojowi pleśni, czerstwieniu i pozwala na przechowywanie chleba bez utraty walorów odżywczych i smakowych. I tak naprawdę nie ma znaczenia, jaki to rodzaj pieczywa.  Ważne, aby było świeże. Pamiętaj, że lepiej nie mrozić ponownie bułek z ciasta mrożonego.

Mrożenie chleba - od czego zacząć?

Jak mrozić pieczywo? Podziel pieczywo na kromki lub mniejsze porcje, tak aby nie rozmrażać całych zapasów, ale wyciągać z zamrażarki określoną ilość. Tak podzielone pieczywo zapakuj do foliowych opakowań (woreczków). Chleb przeznaczony do zamrożenia możesz owinąć dodatkowo folią aluminiową. Należy też pamiętać, żeby pieczywa nie trzymać zbyt długo w zamrażalniku. Przemrożony chleb nie będzie już smakować dobrze. Pojedyncze kromki chleba możesz przechowywać w zamrażarce nawet do pięciu miesięcy.

Jak rozmrozić chleb?

Aby chleb smakował po rozmrożeniu jak świeżo upieczony są dwa polecane sposoby. Pierwszy: nagrzej piekarnik do 175 stopni C i włóż do niego zamrożony bochenek chleba na ok. 40 minut. Drugi polega na rozmrożeniu chleba (w folii, nie wyjmuj go) a potem włożeniu go (już bez folii) do piekarnika na 10-15 minut w temperaturze 175 stopni C. Pamiętaj, aby nigdy ponownie nie zamrażać raz rozmrożonego chleba. Sprawi to, że pieczywo będzie suche i czerstwe. Nie należy także rozmrażać pieczywa w kuchence mikrofalowej - pieczywo będzie gumowate i niesmaczne.

Jak odświeżyć chleb?

Istnieją także sposoby, aby odświeżyć czerstwy chleb i bułki. Możesz zrobić to w piekarniku lub wykorzystać działanie pary wodnej lub owoców. 

  • Pierwszy sposób: zwilż chleb wodą, zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika na 15 minut w temperaturze 140-150 stopni C. 

  • Można włożyć do piekarnika miseczkę z wodą i dopiero zacząć nagrzewanie. Na półce powyżej naczynia z wodą ułóż chleb czy bułki na ok. godzinę. Parująca woda spowoduje, że pieczywo przestanie być suche. 

  • Chleb krojony można odświeżyć za pomocą jabłka lub selera naciowego, umieszczając je razem w szczelnym pojemniku na żywność. Dzieje się tak dlatego, że jabłko lub seler przez nawet 30 godzin oddaje wilgoć i spowalnia wysychanie chleba.

Co można zrobić z czerstwego chleba?

Doskonałym patentem na nadmiar czerstwego pieczywa jest wykorzystanie go do innych przepisów. Wystarczy trochę pomysłowości, by zamienić suchy chleb w pyszne potrawy czy dodatki. 

  • Jednym z pomysłów są ziołowe grzanki, idealne do zup, szczególnie zup-krem. Wystarczy pokroić chleb na mniejsze kawałki, skropić oliwą i posypać ziołami. Następnie umieścić w piekarniku na 30 minut, w temperaturze 150 stopni. 

  • Kolejnym sprawdzonym przepisem jest pizza z czerstwego chleba. Jej wykonanie polega na zanurzeniu suchego chleba w masie jajeczno-mlecznej, następnie umieszczeniu go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na to sos pomidorowy i ulubione dodatki - ser, szynka. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 15 minut.

  • Z resztek czerstwego pieczywa można przyrządzić świetne dania. Doskonałym przykładem są kotlety z suchego chleba. Kawałki chleba należy zamoczyć w mleku, a następnie odciśnięte zmielić w maszynce do mięsa. Do tak przygotowanego chleba trzeba dodać podsmażoną cebulkę, jajko i przyprawy. Z powstałej masy formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Skorzystaj z  powyższych wskazówek, aby dłużej cieszyć się smakiem świeżego pieczywa.