Jak wysuszyć domowy makaron? Czy można go mrozić?
- Jak zrobić domowy makaron?
- Jak suszyć makaron?
- Czy można mrozić makaron?
- Przepisy na dania z makaronem domowym
Makaron to jedno z najbardziej ulubionych dań na świecie. W sklepach dostępnych jest wiele jego rodzajów, ale smakiem i świeżością nie przebijają one tego, który możemy przygotować samodzielnie w domu. Łatwo go przyrządzić samemu, jednakże jest to dość czasochłonne, dlatego warto przygotować większą ilość i wysuszyć go do wykorzystania w późniejszym czasie. Dzisiaj omówimy, jak wysuszyć domowy makaron i czy można go mrozić, aby na dłużej zachować jego walory smakowe. Zapraszamy do lektury!
Jak zrobić domowy makaron?
Przygotowanie makaronu w domu niesie za sobą wiele zalet. Oczywiście niewątpliwie jedną z nich jest satysfakcja z tego, że wykonaliśmy coś samodzielnie. Jakie jeszcze zauważamy plusy? Przede wszystkim mamy wpływ na to, jakiej jakości składniki się w nim znajdują. Jest to niewątpliwie mocny argument dla osób, które cierpią na alergie pokarmowe. Dodatkowo od nas zależy rodzaj i typ mąki czy pochodzenie jajek (np. z ekologicznej hodowli, w której kury żyją na wolnym wybiegu).
Zobacz: jak przygotować ciasto na makaron?
Na domowy makaron będziemy potrzebowali następujących składników:
- 1 szklanka mąki pszennej – 160 g
- 1 średnie jajko
- 2 żółtka średnich jajek
- 1/3 łyżeczki soli
- łyżka oliwy
Sprawdź: przepis na makaron własnej roboty.
Teraz możemy przejść do przygotowania ciasta na nasz makaron. Wysypujemy mąkę na blat lub stolnice, robimy w niej dołek. Dodajemy całe jedno jajko oraz 2 żółtka, do tego 1/3 łyżeczki soli i łyżka oliwy. Łączymy składniki i zaczynamy ugniatać (do środka). Wykonujemy tę czynność do momentu, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
Kulkę ciasta zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki, aby mogło „odpocząć”. Następnie dzielimy ją na 3 części i po kolei zaczynamy wałkować na stolnicy oprószonej mąką. Możemy użyć do tego również maszyny do rozwałkowywania ciasta. Zależy nam na jak najcieńszym placku. Zawijamy go w rulonik, a następnie ostrym nożem kroimy makaron – grubość zależy od nas. Gotowy makaron posypujemy mąką, aby się nie skleił.
Zobacz też: jak ugotować makaron?
Jak suszyć makaron?
Makaron możemy suszyć na kilka sposobów. Najprostszym, ale też czasochłonnym jest suszenie naturalne. Na czym ono polega? Wystarczy rozłożyć nasze kluski na tacy lub blaszce, tak by nie się kleiły do siebie (dodatkowo obsypujemy mąką). Wybierajmy suche, przewiewne miejsce, w którym nie ma wilgoci. W ten sposób suszymy makaron przez 24-48 godzin.
Kolejną metodą jest suszenie w piekarniku. Pokrojony makaron podsuszamy przez około godzinę w temperaturze 50°C. Po wyjęciu odstawiamy go do dokładnego wystygnięcia bądź zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Jak przechowywać wysuszony domowy makaron?
Wysuszony makaron należy przełożyć do szczelnego pojemnika (puszki, słoja lub worka strunowego), a następnie postawić w suchej i chłodnej przestrzeni. W takich warunkach makaron może leżeć nawet kilka miesięcy.
Czy można mrozić makaron?
Makaron jak najbardziej nadaje się do mrożenia. Jednakże musimy mieć na uwadze fakt, że nie każdy dobrze zniesie ten proces. Jakiego makaronu lepiej nie mrozić? Tego, do którego nie dodano jajek lub ich niewielką ilością. Przez to może on nieco zmienić swoją konsystencję podczas zamrażania i rozmrażania, dlatego lepiej nie poddawać temu procesowi tego rodzaju klusek.
Jak przygotować makaron do mrożenia? Należy ugotować go al dente, a następnie wymieszać z odrobiną oliwy i rozłożyć na tacce wyłożonej pergaminem. Spaghetti, tagliatelle i inne długie makarony warto zawinąć w gniazdka. Następnie wkładamy tackę do zamrażarki na około godzinę. Zamrożony makaron przechowujemy w woreczkach strunowych w zamrażarce.
Przepisy na dania z makaronem domowym
Jednym z najprostszych przepisów, a jednocześnie doskonałym w swojej prostocie jest przepis na makaron spaghetti aglio olio. Do jego wykonania potrzebujemy jedynie dobrej jakości oliwy z oliwek, czosnku, natki pietruszki oraz ostrej papryczki. Całość podsmażamy, a następnie mieszamy z ugotowanym makaronem. Wierzch oprószamy parmezanem – niebo w gębie!
Zobacz: dokładny przepis na makaron aglio olio.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to pomysł na szybki obiad, który właściwie „sam się robi”. Wystarczy dobrej jakości mielone mięso, pomidory w puszcze, papryka, cebula, parmezan i oczywiście makaron. Mięso smażymy z cebulką i papryką, przyprawiamy do smaku, następnie dodajemy pomidory w puszcze i czekamy, aż całość zacznie bulgotać. Następnie mieszamy wszystko z makaronem ugotowanym al dente i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Z wierzchu posypujemy parmezanem. Tak zapiekamy całość przez 20 minut.
Wiecie już, że domowy makaron można łatwo przygotować w domu, a następnie szybko wysuszyć go, co pozwala na zachowanie jego świeżości. Możliwość zamrożenia jest również świetnym rozwiązaniem, jeśli zależy nam na przechowywaniu większej ilości makaronu na dłuższy okres. Dzięki tym prostym metodom możecie cieszyć się domowym makaronem zawsze wtedy, gdy macie na to ochotę!