Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Bogaty repertuar kuchni włoskiej jest dobrodziejstwem, z którego można czerpać garściami. Szczególnie, jeśli chcemy przygotować smaczny obiad, który przypadnie do gustu wszystkim. Makaron aglio olio, co w tłumaczeniu oznacza spaghetti z oliwą i czosnkiem, to wyśmienite i proste danie.

Składniki

300 g Makaron spaghetti
100 ml Oliwa z oliwek
Ząbki czosnku
Papryczka chilli
3 łyżka Natka pietryszki
3 łyżka Starty parmezan

Opis wykonania

Spaghetti aglio olio przygotowuje się szybko, a niewątpliwym atutem tego dania jest to, że nie wymaga wykorzystania zbyt wielu składników. Przygotowując spaghetti z oliwą i czosnkiem, zwróć uwagę na dobór składników.

Na początku zaznaczyć należy, że do smażenia powinniśmy wykorzystać nierafinowaną oliwę z oliwek, która w odróżnieniu od oliwy rafinowanej posiada wyższy punkt zadymienia i jest dzięki temu bardziej odporna na działanie wysokich temperatur, co pozwala na komfortową obróbkę termiczną potrzebnych do wykonania dania składników.

Zobacz: płyty grzewcze >>

Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną papryczkę chilli oraz czosnek. Prażymy je na małej mocy płyty grzewczej tak, by oliwa przeszła smakiem i zapachem, a czosnek jedynie delikatnie się zarumienił, a nie spalił, ponieważ spalony, a nawet zbyt mocno zrumieniony czosnek – to gorzki czosnek. W międzyczasie gotujemy makaron spaghetti w solidnie osolonej wodzie. Natkę pietruszki siekamy drobno i ścieramy parmezan na tarce.

Odcedzony makaron dodajemy do ciepłej oliwy, mieszamy tak, by kawałeczki czosnku, chilli i parmezanu oblepiły makaron.

Odcedzony makaron dodajemy do ciepłej oliwy, mieszamy tak, by kawałeczki czosnku, chilli i parmezanu oblepiły makaron.

Podanie

Gotowe danie można podawać z dodatkiem świeżej rukoli, liści szpinaku, a najlepiej z pomidorami koktajlowymi, które nieco udekorują i urozmaicą danie, nadając mu nie tylko atrakcyjny wygląd, ale i odrobinę charakterystycznej dla pomidorów koktajlowych słodkości. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Pyszny makaron
Radosław
Polecam przepis
Radosław
Do dekoracji wykorzystałem pomidorki koktajlowe
Lalaxo
Będzie pyszne spagetti