Spaghetti aglio olio na ostro
4 porcje
35 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Spaghetti aglio olio na ostro
Spaghetti aglio olio na ostro
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Spaghetti aglio olio przygotowuje się szybko, a niewątpliwym atutem tego dania jest to, że nie wymaga wykorzystania zbyt wielu składników. Przygotowując spaghetti z oliwą i czosnkiem, zwróć uwagę na dobór składników.
Na początku zaznaczyć należy, że do smażenia powinniśmy wykorzystać nierafinowaną oliwę z oliwek, która w odróżnieniu od oliwy rafinowanej posiada wyższy punkt zadymienia i jest dzięki temu bardziej odporna na działanie wysokich temperatur, co pozwala na komfortową obróbkę termiczną potrzebnych do wykonania dania składników.
Zobacz: płyty grzewcze >>
Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną papryczkę chilli oraz czosnek. Prażymy je na małej mocy płyty grzewczej tak, by oliwa przeszła smakiem i zapachem, a czosnek jedynie delikatnie się zarumienił, a nie spalił, ponieważ spalony, a nawet zbyt mocno zrumieniony czosnek – to gorzki czosnek. W międzyczasie gotujemy makaron spaghetti w solidnie osolonej wodzie. Natkę pietruszki siekamy drobno i ścieramy parmezan na tarce.
Odcedzony makaron dodajemy do ciepłej oliwy, mieszamy tak, by kawałeczki czosnku, chilli i parmezanu oblepiły makaron.
Odcedzony makaron dodajemy do ciepłej oliwy, mieszamy tak, by kawałeczki czosnku, chilli i parmezanu oblepiły makaron.
Podanie
Gotowe danie można podawać z dodatkiem świeżej rukoli, liści szpinaku, a najlepiej z pomidorami koktajlowymi, które nieco udekorują i urozmaicą danie, nadając mu nie tylko atrakcyjny wygląd, ale i odrobinę charakterystycznej dla pomidorów koktajlowych słodkości. Smacznego!
Komentarze