Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Spaghetti aglio olio na ostro

Spaghetti aglio olio na ostro
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 2)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Bogaty repertuar kuchni włoskiej jest dobrodziejstwem, z którego można czerpać garściami. Szczególnie, jeśli chcemy przygotować smaczny obiad, który przypadnie do gustu wszystkim. Makaron aglio olio, co w tłumaczeniu oznacza spaghetti z oliwą i czosnkiem, to wyśmienite i proste danie.

Składniki

300 g Makaron spaghetti
100 ml Oliwa z oliwek
Ząbki czosnku
Papryczka chilli
3 łyżka Natka pietryszki
3 łyżka Starty parmezan

Opis wykonania

Spaghetti aglio olio przygotowuje się szybko, a niewątpliwym atutem tego dania jest to, że nie wymaga wykorzystania zbyt wielu składników. Przygotowując spaghetti z oliwą i czosnkiem, zwróć uwagę na dobór składników.

Na początku zaznaczyć należy, że do smażenia powinniśmy wykorzystać nierafinowaną oliwę z oliwek, która w odróżnieniu od oliwy rafinowanej posiada wyższy punkt zadymienia i jest dzięki temu bardziej odporna na działanie wysokich temperatur, co pozwala na komfortową obróbkę termiczną potrzebnych do wykonania dania składników.

Zobacz: płyty grzewcze >>

Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną papryczkę chilli oraz czosnek. Prażymy je na małej mocy płyty grzewczej tak, by oliwa przeszła smakiem i zapachem, a czosnek jedynie delikatnie się zarumienił, a nie spalił, ponieważ spalony, a nawet zbyt mocno zrumieniony czosnek – to gorzki czosnek. W międzyczasie gotujemy makaron spaghetti w solidnie osolonej wodzie. Natkę pietruszki siekamy drobno i ścieramy parmezan na tarce.

Odcedzony makaron dodajemy do ciepłej oliwy, mieszamy tak, by kawałeczki czosnku, chilli i parmezanu oblepiły makaron.

Odcedzony makaron dodajemy do ciepłej oliwy, mieszamy tak, by kawałeczki czosnku, chilli i parmezanu oblepiły makaron.

Podanie

Gotowe danie można podawać z dodatkiem świeżej rukoli, liści szpinaku, a najlepiej z pomidorami koktajlowymi, które nieco udekorują i urozmaicą danie, nadając mu nie tylko atrakcyjny wygląd, ale i odrobinę charakterystycznej dla pomidorów koktajlowych słodkości. Smacznego!

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Pyszny makaron
Radosław
Polecam przepis
Radosław
Do dekoracji wykorzystałem pomidorki koktajlowe
Lalaxo
Będzie pyszne spagetti
Hubertqqq
Robi się coś pysznego!
gosiak
Najłatwiejszy makaron! I najlepszy! To mój top!
Mila
Makaron pychota. Często wracam do tego przepisu.
ewaregina
Idealne danie gdy nie masz ochoty na mięso