Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak zrobić gulasz?

Jak zrobić gulasz?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak zrobić dobry gulasz?
  2. Jakie mięso do gulaszu?
  3. Jakie składniki do gulaszu?

Gulasz większości z nas kojarzy się z rozpływającym się w ustach mięsem i sosem pełnym smaku. Ile osób tyle pomysłów na dobry gulasz. Czasem jednak potrzeba praktyki, by osiągnąć idealny smak. Ale nawet początkujący miłośnicy gotowania mogą przyrządzić gulasz. Wystarczy pamiętać o kilku ważnych wskazówkach.

Jak zrobić dobry gulasz?

Podstawą jest dobrej jakości mięso. Jeśli mięso będzie nieświeże lub z dużą ilością włókien i przerostów, to po przygotowaniu może okazać się gumowe lub twarde. Aby mięso było równomiernie podduszone, pokrój je w kawałki o takim samym rozmiarze. Jeśli szykujesz gulasz z pulpecikami, to one również powinny być podobnej wielkości. Przed duszeniem mięsa możesz go chwilę podsmażyć z każdej strony. Zarumienione mięso nie tylko wygląda apetycznie, ale ma także intensywniejszy smak. Mięso możesz delikatnie obtoczyć w mące.

Żaden gulasz nie obejdzie się bez przypraw. Możesz dodać je już w momencie podsmażania lub duszenia cebuli. Ciepło uwolni aromaty i smaki, które przejmie olej i cebula. Również na tym etapie łatwiej będzie Ci wyciągnąć dodane liście laurowe i ziele angielskie. Jeśli przyprawy chcesz dodać później, to zarówno liście, jak i ziele możesz umieścić w zaparzaczu, by nikt później nie musieć wyciągać ich z gulaszu. Innym sposobem jest dodanie ich w formie mielonej.

Nie ulega wątpliwości, że gulasz musi być płynny. Bazą gulaszu może być bulion warzywny/drobiowy lub przecier pomidorowy, passata czy pomidory z puszki. Możesz również przygotować gulasz z dodatkiem wina.

Pamiętaj, że dobry gulasz potrzebuje czasu. Składniki gotuj na małym lub średnim ogniu. Zbyt szybkie gotowanie nie wydobędzie całego smaku z dodanych składników.

Jakie mięso do gulaszu?

Gulasz jest niezwykle uniwersalnym daniem. Można przygotować go z dodatkiem mięsa wołowego, wieprzowego oraz drobiu. Wszystko zależy od smaków i upodobań gotującego.

Jakie mięso do gulaszu wołowego? Najlepszym wyborem będzie łopatka, skrzydło (cześć udźca), pręga lub mostek.

W przypadku gotowania gulaszu wieprzowego warto zdecydować się na łopatkę lub szynkę. Decydując się na zrobienie gulaszu z indyka lub kurczaka najlepiej sprawdzi się mięso mielone, z którego przygotujesz soczyste pulpety.

Jest wielu zwolenników gulaszu na bazie lub z dodatkiem podrobów drobiowych. Podroby wystarczy umyć i usunąć przyrosty, a następnie pokroić i podsmażyć tak samo jak mięso. Gulasz z podrobami można zrobić z wątróbek, serc i żołądków drobiowych. A może gulasz z żołądków?

Jakie składniki do gulaszu?

Dodatki warzywne należy dopasować do bazy gulaszu. W przypadku bulionu można przygotować gulasz z pieczarkami, borowikami, kurkami, koperkowy, z szałwią, z soczewicą, z marchewką, z dynią z fasolką szparagową czy z kukurydzą. Do przecieru, pomidorów i wina będą pasowały takie warzywa jak bakłażan, cukinia, papryka, ogórek kiszony, marchew czy dynia. Składniki na gulasz można samodzielnie i dowolnie łączyć, by znaleźć swój ulubiony smak.