Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Gulasz z żołądków

Opis wykonania

Podroby to specyficzna kategoria produktów. Jedni z nas darzą je miłością, inni wręcz odwrotnie – na samą myśl o ich spożyciu mają mdłości. Bez względu na to do której grupy się zaliczasz, warto jednak choć raz odważyć się i spróbować aromatyczny gulasz z żołądków. Wypróbuj koniecznie nasz sprawdzony przepis na gulasz z żołądków gęsich!

  1. Jak zrobić gulasz z żołądków? Postępuj według poniższych wskazówek:

    Żołądki dokładnie umyj i osusz. Umieść je na sitku lub durszlaku i przelej wrzątkiem, a następnie odsącz. Cebulę posiekaj drobno, czosnek przeciśnij przez praskę. Ogórki kiszone pokrój w półplasterki.

  2. Podsmaż cebulę i czosnek na dobrze rozgrzanym tłuszczu na głębokiej patelni. Dodaj na patelnię żołądki drobiowe, przyprawy oraz kilka łyżek wody. Dodaj ogórki kiszone i całość dokładnie wymieszaj, a następnie przykryj i duś przez około godzinę. Od czasu do czasu sprawdzaj czy woda nie wyparowała. Przełóż gulasz do naczynia żaroodpornego i umieść na około 20 minut w piekarniku, rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.

    Wskazówka: Jeżeli żołądki mają dość grubą błonę zdejmij ją, nacinając ostrym nożem, od węższej części.

    Wyposażasz kuchnię? Sprawdź koniecznie ofertę Bosch: Piekarniki do zabudowy Bosch

  3. Z czym podać gulasz z żołądków? Tak naprawdę komponuje się on doskonale z każdymi dodatkami. Klasyczny gulasz z żołądków drobiowych na kolację możesz podać z ciemnym pieczywem, a w wersji obiadowej z kaszą lub ziemniakami i surówką.

    Czytaj także: Jak zrobić gulasz?

Bosch do kuchni