Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Podroby to specyficzna kategoria produktów. Jedni z nas darzą je miłością, inni wręcz odwrotnie – na samą myśl o ich spożyciu mają mdłości. Bez względu na to do której grupy się zaliczasz, warto jednak choć raz odważyć się i spróbować aromatyczny gulasz z żołądków. Wypróbuj koniecznie nasz sprawdzony przepis na gulasz z żołądków gęsich!

Składniki

1 kg żołądków gęsich
40 g cebuli
kilka ząbków czosnku
sól i pieprz
curry
tłuszcz z gęsi lub olej
1–2 kiszone ogórki
Zamiast gęsich żołądków możesz użyć także żołądków indyczych.

Opis wykonania

Jak zrobić gulasz z żołądków? Postępuj według poniższych wskazówek:

Żołądki dokładnie umyj i osusz. Umieść je na sitku lub durszlaku i przelej wrzątkiem, a następnie odsącz. Cebulę posiekaj drobno, czosnek przeciśnij przez praskę. Ogórki kiszone pokrój w półplasterki.

Podsmaż cebulę i czosnek na dobrze rozgrzanym tłuszczu na głębokiej patelni. Dodaj na patelnię żołądki drobiowe, przyprawy oraz kilka łyżek wody. Dodaj ogórki kiszone i całość dokładnie wymieszaj, a następnie przykryj i duś przez około godzinę. Od czasu do czasu sprawdzaj czy woda nie wyparowała. Przełóż gulasz do naczynia żaroodpornego i umieść na około 20 minut w piekarniku, rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Wskazówka: Jeżeli żołądki mają dość grubą błonę zdejmij ją, nacinając ostrym nożem, od węższej części.

Wyposażasz kuchnię? Sprawdź koniecznie ofertę Bosch: Piekarniki do zabudowy Bosch

Z czym podać gulasz z żołądków? Tak naprawdę komponuje się on doskonale z każdymi dodatkami. Klasyczny gulasz z żołądków drobiowych na kolację możesz podać z ciemnym pieczywem, a w wersji obiadowej z kaszą lub ziemniakami i surówką.

Czytaj także: Jak zrobić gulasz?

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych