Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Gulasz z żołądków

Opis wykonania

Gulasz z gęsich żołądków przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi podrobów. Wątróbka, flaki, a tym razem. żołądki. Warto spróbować!

Żołądki starannie opłucz i osusz. Wyłóż je na sito, dokładnie przelej wrzątkiem i osącz. Posiekaj cebulkę, czosnek i podsmaż je. Dodaj do nich żołądki, kilka łyżek wody, sól, pieprz i curry. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojone na półplasterki kiszone ogórki. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, przykryj i duś przez około 1 godzinę. Co jakiś czas sprawdzaj czy woda nie wyparowała. Na koniec wstaw gulasz na 20 minut do piekarnika.



Tip:



Jeśli żołądki mają grubą błonę, natnij ją ostrym nożem, zaczynając od węższej części i zdejmij.



Zamiast gęsich żołądków możesz użyć także indyczych.



Gulasz podawać z ciemnym pieczywem i kiszonym ogórkiem albo z ziemniakami i surówką.