Gulasz z żołądków
4 porcje
120 min
Łatwe
Składniki
Gulasz z żołądków
Gulasz z żołądków
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jak zrobić gulasz z żołądków? Postępuj według poniższych wskazówek:
Żołądki dokładnie umyj i osusz. Umieść je na sitku lub durszlaku i przelej wrzątkiem, a następnie odsącz. Cebulę posiekaj drobno, czosnek przeciśnij przez praskę. Ogórki kiszone pokrój w półplasterki.
Podsmaż cebulę i czosnek na dobrze rozgrzanym tłuszczu na głębokiej patelni. Dodaj na patelnię żołądki drobiowe, przyprawy oraz kilka łyżek wody. Dodaj ogórki kiszone i całość dokładnie wymieszaj, a następnie przykryj i duś przez około godzinę. Od czasu do czasu sprawdzaj czy woda nie wyparowała. Przełóż gulasz do naczynia żaroodpornego i umieść na około 20 minut w piekarniku, rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Wskazówka: Jeżeli żołądki mają dość grubą błonę zdejmij ją, nacinając ostrym nożem, od węższej części.
Wyposażasz kuchnię? Sprawdź koniecznie ofertę Bosch: Piekarniki do zabudowy Bosch
Z czym podać gulasz z żołądków? Tak naprawdę komponuje się on doskonale z każdymi dodatkami. Klasyczny gulasz z żołądków drobiowych na kolację możesz podać z ciemnym pieczywem, a w wersji obiadowej z kaszą lub ziemniakami i surówką.
Czytaj także: Jak zrobić gulasz?
Komentarze