Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak zrobić lukier?

Jak zrobić lukier?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak zrobić dobry lukier?
  2. Jak zrobić lukier do ciast?
  3. Jak zrobić lukier królewski?
  4. Jak zrobić kolorowy lukier?

Domowy lukier jest podstawowym elementem każdej babki, ciasteczek, drożdżówek czy pączków. Nie wyobrażamy sobie bez niego wielkanocnych wypieków. Jego sekret tkwi w prostocie i odpowiedniej kolejności dodawania produktów. Dziś pokażemy Wam jak szybko zrobić pyszny lukier!

Jak zrobić dobry lukier?

Podstawą dobrego lukru jest cukier, tutaj najlepszym wyborem będzie cukier puder. Możemy kupić gotowy produkt lub – jeśli chcemy mieć pewność wyboru cukru wysokiej jakości – kupmy zwykły kryształ, a następnie utrzyjmy go w blenderze na drobny puch. Dlaczego powinniśmy przygotowywać nasz lukier z cukru pudru? Ponieważ w ten sposób będziemy mieli pewność, że nasz lukier będzie miał idealnie gładką konsystencję.

Zapewne przeczytaliście wiele przepisów na przyrządzenie masy lukrowej i na pewno zauważyliście, że częstym składnikiem jest białko. Po co je dodawać? Otóż dzięki temu nasza masa jest bardziej biała. Bez białka, po zastygnięciu, będzie ona bardziej przezroczysta. Jest to walor głównie estetyczny, dlatego – według nas – nie ma konieczności dodawania białka, na bazie cukru i soku z cytryny uda nam się przygotować równie idealny lukier. Do tematu białka wrócimy jeszcze w dalszej części naszej porady.

Jak zrobić lukier do ciast?

Przygotowując domowy lukier, musimy pamiętać, aby bardzo dobrze rozetrzeć nasz cukier. Sam przepis jest prosty, więc na pewno sobie z nim poradzicie. Podamy Wam składniki, z których powstanie masa wystarczająca do oblania średniej wielkości babki lub też innego ciasta o średnicy 24 cm.

Jak zrobić lukier 2

Do miseczki wlejcie 3 łyżki mleka i wsypcie 8 łyżek cukru pudru (jeżeli według was konsystencja po roztarciu będzie za rzadka, możecie dodać jeszcze 2 łyżki cukru – masa nie może być gęstsza, niż ciepły budyń). Dlaczego używamy mleka, a nie wody? W ten sposób nasz lukier będzie biały (bez użycia białka!) i na pewno nie będzie przezroczystą glazurą.

Lukier mieszamy dokładnie przy pomocy łyżki, rozcierając dokładnie cukier o brzegi. Mieszamy tak do momentu uzyskania gładkiej masy. Im dokładniej wymieszamy, tym całość będzie gładsza. Musimy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia naszego cukru.

Gdy nasz lukier będzie już jedwabiście gładki, możemy dodać odrobinę żółtego barwnika – oczywiście, jeżeli zależy nam na innym kolorze. Świetnie będzie pasował również zapach waniliowy, którego kilka kropli wzbogaci smak naszej polewy. Zamiast mleka możemy ucierać nasz cukier na soku z cytryny. Cytrynowy lukier bardzo dobrze pasuje do babki piaskowej.

Ostatecznie wybór składników zależy od naszych upodobań. My lubimy klasyczne smaki cukru pudru na mleku.

Jak zrobić lukier królewski?

Podstawą lukru królewskiego jest białko jaja kurzego, dzięki któremu nasza masa ma śnieżnobiały kolor. Podamy przepis na polewę lukrową, która wystarczy do przygotowania aż trzech makowców lub całej masy pierniczków.

Zobacz: pierniczki z lukrem królewskim.

2 białka, 180 g cukru i kilka kropel cytryny.  Białka ucieramy mikserem na małych i średnich obrotach, nie dłużej, niż 30 sekund – do powstania piany.  Do białek dodajemy cukier i ubijamy na średnich obrotach przez 20 minut. Na koniec rozetrzyjcie dokładnie lukier łyżką, tak, aby nie było żadnych grudek. Do lukru można dodać sok z cytryny lub pomarańczy.

Jak zrobić lukier 3

Efekt – gładki, śnieżnobiały lukier bez grudek.

Do czego idealnie pasuje lukier królewski? Przede wszystkim do świątecznych pierniczków, ale też do makowców i bab piaskowych. Dzięki swojej konsystencji świetnie spisuje się przy dekoracjach, które wymagają precyzji.

Jak zrobić kolorowy lukier?

Wspominaliśmy, że możemy dowolnie bawić się kolorem naszego lukru. Wystarczy, że do przygotowanej wcześniej masy, według wybranego przepisu, dodamy barwnik spożywczy. Wybór koloru zależy tylko i wyłącznie od nas i od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć na naszym wypieku.  Kilka kropli takiego barwnika dokładnie mieszamy z gotową masą.

Pomóż sobie i przygotuj lukier z robotami kuchennymi Bosch.

W przypadku barwników, powinniśmy zdecydować się na te żelowe, nie w proszku. Lepiej się rozprowadzają i nie wpływają na konsystencję naszego lukru. Barwnik w proszku może stworzyć w naszej masie grudki, które ciężko będzie rozbić.

Jeżeli wolimy naturalne składniki, możemy zdecydować się na zabarwienie naszego lukru sokiem z buraka, malin czy jagód – dzięki temu osiągniemy różowy lub jasnoczerwony kolor. Ciekawym rozwiązaniem jest też użycie zmiksowanego szpinaku, który w połączeniu z lukrem, da nam jasnozielony odcień. Pamiętajcie jednak, że użycie naturalnych składników znacznie wpłynie na smak lukru. Dlatego, jeśli już zdecydujemy się na naturalny składnik, wybierajmy soki z owoców. Pamiętajcie też, że przez to lukier się rozwodni, dlatego warto wcześniej przygotować bardziej gęstą masę.

Znacie już przepisy na lukier, teraz możecie wziąć się za przygotowywania ulubionego deseru, który wzbogacicie pyszną polewą z lukru. Do dzieła!