Jak przyrządzić szczaw?
Szczaw jest warzywem, które nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale również ma bogate wartości odżywczych. Jego charakterystyczny lekko kwaśny smak świetnie komponuje się w wielu daniach. Zapraszamy do naszego poradnika, w którym opisujemy, jak przyrządzić szczaw w różnorodny i wyjątkowy sposób.
Szczaw - wartości odżywcze
Liście szczawiu są nie tylko smaczne, ale również bardzo dobrze wpływają na nasz organizm ze względu na zawarte w nich składniki odżywcze. Przede wszystkim to bogate źródło błonnika, zawierające w 100 g około 3 g węglowodanów, z których ponad 2,6 g stanowi właśnie błonnik.
Poza włóknem pokarmowym intensywnie zielone liście kryją w sobie witaminę C, kwas foliowy, beta-karoten oraz witaminy z grupy B. Wśród składników mineralnych obecnych w szczawiu warto zwrócić uwagę na: wapń, magnez, potas, fosfor, cynk oraz żelazo.
Czy szczaw jest zdrowy?
Od wieków pozytywne właściwości szczawiu wykorzystywane są w leczeniu różnych dolegliwości. Szczaw w formie naparu doskonale pobudza apetyt. Reguluje również pracę układu trawiennego. Szczególnie warto pić go przy biegunkach. Składniki zawarte w liściach szczawiu wykazują działania przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i antybakteryjne. Dzięki temu jest częstym składnikiem syropów na kaszel.
Szczaw opuchlizny. Zauważono również korzystny wpływ szczawiu na parametry krwi oraz jego działanie moczopędne.
Wartym zaznaczenia jest fakt, iż ze spożywania szczawiu powinny zrezygnować osoby, które cierpią na kamicę nerkową, osteoporozę i reumatyzm ze względu na obecność kwasu fitynowego. Działa on negatywnie na poziom wapnia w naszym organizmie, co sprzyja rozwojowi wyżej wymienionych chorób.
Zdrowe osoby mogą bezpiecznie go spożywać, lecz z zachowaniem umiaru, aby nie dopuścić do niedoborów wapnia. Jeżeli często jemy liście szczawiu, to warto uzupełnić dietę o nabiał.
Proste przepisy na szczaw
Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie szczawiu w kuchni. Jest to produkt, który daje nam dużo możliwości, dlatego możemy swobodnie poeksperymentować i stworzyć różnorodne zdrowe i sycące dania.
Szczaw świetnie pasuje do wielu zup. Oczywiście pierwsza na myśl nasuwa nam się klasyczna szczawiowa z jajkiem. Możemy też bardziej zaszaleć i przygotować krem szczawiowy doprawiony łyżką kwaśnej śmietany. Szczaw również dobrze komponuje się w lekkich sałatkach wiosennych, które są wzbogacone świeżymi warzywami. Liście szczawiu warto wykorzystać również jako dodatek do dania głównego. Zielony sos szczawiowy będzie świetnym uzupełnieniem pieczonej ryby, potraw z grilla czy smażonego mięsa.
Sprawdź: przepis na zupę szczawiową
Przepis na szczaw do słoików
Prosty przepis na szczaw w słoiku, z którego przygotujemy pyszną zupę szczawiową o każdej porze roku.
Zobacz: płyty grzewcze
- Liście szczawiu dokładnie myjemy i szatkujemy. Pamiętajmy o usunięciu łodyżek.
- Drobno siekamy cebulę.
- Całość mieszamy razem w misce, a następnie zasypujemy solą i odstawiamy na około 2 godziny.
- Po tym czasie przekładamy szczaw do słoików. Warto zalać wierzch odrobiną oleju lub oliwy.
- Pasteryzujemy przez około 7-8 minut we wrzątku.
Możemy nieco skrócić czas przygotowania szczawiu do włożenia do słoików. Wystarczy wcześniej sparzyć go wrzątkiem, wtedy nie będziemy musieli czekać 2 godzin, aby zmiękł. Jeśli zdecydujemy się na gotowanie liści, jeszcze gorące przełóżmy do słoików. Dzięki temu nie będą one wymagały dodatkowej pasteryzacji. Pamiętajmy jednak, że są one delikatne, dlatego nie możemy zbyt długo ich gotować, gdyż mogą stracić zarówno smak, jak i wartości odżywcze.
Sprawdź przepis: szczaw siekany do słoików
Podsumowanie
Wykorzystanie szczawiu w kuchni może być nie tylko smacznym doświadczeniem, ale także zdrowym dodatkiem do codziennej diety. Korzystając z różnorodnych metod przyrządzania, można odkryć niezliczone możliwości smakowe i kulinarne tego pysznego warzywa. Przygotowanie szczawiu na zimę to doskonały sposób na zachowanie świeżości jego liści przez cały rok. Unikalny, lekko kwaśny smak sprawia, że jest on wyjątkowym dodatkiem do wielu dań. Niezależnie od tego czy decydujemy się na przygotowanie zupy, sałatki czy sosu. Szczaw doda całości niepowtarzalnej świeżości i charakterystycznego smaku każdej potrawy.