Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wesoła lekka pianka z pachnącymi poziomkami na chrupkim francuskim cieście podana w zabawny sposób jako słoneczko.

Składniki

1 szt. ewentualnie masa marcepanowa + barwniki do dekoracji
1 szt. cukier do oprószenia ciasta
1 szt. jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania ciasta
0.5 szklanka mleko
150 g słodka śmietanka 30%
200 g serek homogenizowany waniliowy
1 szt. galaretka poziomkowa
1 szklanka poziomki

Opis wykonania

Z ciasta francuskiego wycinamy kształt słońca. Całość smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i z wierzchu posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, lub do czasu, aż ciasto się zezłoci. Upieczone studzimy. Mleko doprowadzamy do wrzenia w rondelku i w gorącym dokładnie rozpuszczamy całą galaretkę. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie kryształki się rozpuszczą. Do jeszcze ciepłej galaretki dodajemy serek waniliowy ciągle mieszając (najlepiej, aby serek był w temperaturze pokojowej). Gotową masę nieco studzimy (nie musi być zupełnie zimna). Śmietankę ubijamy i łączymy ze schłodzoną galaretką. Jeżeli mamy zamrożone poziomki, należy je na sitku przelać wrzącą wodą, osuszyć i dodać do masy. Całość przekładamy do foremki. Mus wkładamy do lodówki do czasu, aż całkowicie się zetnie. Zestalony mus razem z foremką na dosłownie kilka sekund wkładamy do naczynia z gorącą wodą, aby ładnie odszedł od ścianek. Foremkę przykrywamy słońcem z ciasta i odwracamy do góry nogami. Wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki. Podajemy dobrze schodzone i udekorowane. U mnie do dekoracji posłużyła masa marcepanowa z odrobiną barwnika.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych