Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami

0.5 kg mięsa mielonego (wołowe lub wieprzowe) Kilka łyżek oleju Średnia cebula 2 średniej wielkości marchewki 4 większe ziemniaki Szklanka gęstej śmietany 15 dkg twardego żółtego sera Sól Pieprz Gałka muszkatałowa Sos pomidorowy
Cebulę siekamy, czosnek przekładamy przez praskę bądź drobno kroimy. Na rozgrzanym oleju delikatnie podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy mięso mielone i pokrojoną w kostkę marchewkę. Całość smażymy kilka minut (mięso musi się dokładnie usmażyć), przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 3 łyżki sosu pomidorowego sambal. W między czasie w lekko osolonej wodzie podgotowujemy ziemniaki (czas gotowania zależy od wielkości ziemniaków) nie dłużej niż 15 min. Ziemniaki odcedzamy i czekamy aż lekko ostygną. Następnie kroimy je w plasterki. W misce mieszamy śmietanę ze startym żółtym serem. Całość W misce mieszamy śmietanę ze startym żółtym serem. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy masłem. Wkładamy kolejno mięso, pokrojone ziemniaki i sos śmietanowy. Całość zapiekamy ok 40 min.