Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami

Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Cebulę siekamy, czosnek przekładamy przez praskę bądź drobno kroimy. Na rozgrzanym oleju delikatnie podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy mięso mielone i pokrojoną w kostkę marchewkę. Całość smażymy kilka minut (mięso musi się dokładnie usmażyć), przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 3 łyżki sosu pomidorowego sambal. W między czasie w lekko osolonej wodzie podgotowujemy ziemniaki (czas gotowania zależy od wielkości ziemniaków) nie dłużej niż 15 min. Ziemniaki odcedzamy i czekamy aż lekko ostygną. Następnie kroimy je w plasterki. W misce mieszamy śmietanę ze startym żółtym serem. Całość W misce mieszamy śmietanę ze startym żółtym serem. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy masłem. Wkładamy kolejno mięso, pokrojone ziemniaki i sos śmietanowy. Całość zapiekamy ok 40 min.