Produkty bogate w błonnik

Produkty bogate w błonnik

Błonnik w diecie jest niezbędny dla prawidłowej pracy układu pokarmowego. Regularne spożywanie produktów bogatych w błonnik wspomaga nasze trawienie. Błonnik to nic innego jak węglowodany, które nie ulegają trawieniu ani wchłanianiu w jelicie.

Dlaczego błonnik jest ważny?

  • obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi,
  • przechodząc przez jelita, oczyszcza je i korzystnie wpływa na ich pracę,
  • oczyszcza organizm ze zbędnych metabolitów i toksyn,
  • hamuje apetyt, gdyż pęczniejąc w żołądku na długo zapewnia sytość, chroniąc w ten sposób przed podjadaniem pomiędzy wyznaczonymi w diecie posiłkami.

Gdzie szukać błonnika?

Błonnik pokarmowy występuje w wielu produktach, ale żeby móc dostarczyć sobie jego odpowiednią ilość najlepiej wybrać dietę bardzo urozmaiconą.

Najbogatszym źródłem błonnika pokarmowego są:

  • pieczywo pełnoziarniste
  • kasze
  • ciemny ryż
  • płatki zbożowe - owsiane, żytnie, otręby
  • orzechy i nasiona (dyni, słonecznika, sezam)

Błonnik znajdziesz w warzywach:

  • fasola, groch, ciecierzyca, soczewica i inne nasiona roślin strączkowych
  • kapusta biała, kapusta włoska, kapusta czerwona
  • buraki
  • marchew
  • kalarepa
  • kalafior

Do produktów, które zawierają nieco mniej błonnika, ale także są jego źródłem zalicza się owoce:

  • truskawki, maliny, jeżyny i inne owoce drobnopestkowe
  • gruszki
  • jabłka
  • śliwki
  • morele
  • suszone owoce

Ze względu na korzystne, wymienione wyżej właściwości błonnika pokarmowego dieta wysokobłonnikowa jest zalecana szczególnie osobom cierpiącym na zaparcia, mającym problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, z wysokim poziomem tzw. złego cholesterolu oraz cukrzykom.