Jak zrobić polewę czekoladową?
- Prosty przepis na polewę czekoladową
- Polewa czekoladowa za szybko gęstnieje – co zrobić?
- Co zrobić, gdy polewa czekoladowa się rozwarstwiła?
- Dlaczego lepiej robić własną polewę czekoladową?
Polewa czekoladowa to pyszny dodatek do ciast – nie tylko może je ozdobić i wzbogacić ich smak, ale również bardzo dobrze zasłania ewentualne pęknięcia i niedoskonałości na cieście. Polewy z czekolady możemy także użyć do domowych wafli lub deseru z owocami. Jednak przy robieniu domowej polewy czekoladowej musimy wszystkie czynności wykonywać w odpowiedniej kolejności, aby całość nam się udała. Pokażemy Wam, jak to zrobić. Miłej lektury!
Prosty przepis na polewę czekoladową
Przepis jest prosty i zawiera składniki, które na pewno macie w swoim domu. Na naszą masę będziemy potrzebować:
- 100 g masła,
- 40 g cukru (ok. 4 łyżek),
- 45 ml mleka (ok. 3 łyżek),
- 30 g kakao (3 łyżki).
Do tego przygotujcie niewielki garnek lub rondelek oraz trzepaczkę do mieszania. Teraz możecie przystąpić do robienia polewy.
Uwaga – nie zmieniajcie kolejności dodawania składników, ponieważ w innym przypadku mogą się nie połączyć i tłuszcz oddzieli się od reszty.
Teraz możecie przystąpić do działania:
- Do garnka wlewamy mleko i gotujemy na małym ogniu – uważajcie, aby nie przypalić garnka.
- Do gorącego mleka wsypujemy cukier (warto użyć cukru pudru, bo lepiej się rozpuszcza) i zaczynamy energicznie mieszać.
- Dodajemy masło – możemy pokroić je na mniejsze kawałki, aby szybciej się rozpuściło. Nie przestajemy mieszać – dopiero gdy polewa lekko zgęstnieje, będziemy mogli ściągnąć ją z palnika.
- Jeżeli wszystkie składniki już się rozpuściły i zagęściły, zdejmujemy garnek z ognia i stopniowo dodajemy kakao, nie zapominając przy tym o mieszaniu. Gotową polewą od razu polewamy ciasto, ponieważ szybko zgęstnieje.
Sprawdź, jak rozpuścić czekoladę >>
Smak polewy możemy wzbogacić przyprawami, np. korzennymi, takimi jak cynamon czy kardamon. My osobiście lubimy dodać 2 łyżki powideł śliwkowych – taka polewa świetnie komponuje się z waflami. Dżem możecie zastosować również jako warstwę chroniącą ciasto przed wsiąkaniem polewy.
Jeżeli chcecie, aby Wasza polewa czekoladowa była bardziej zbita, przypominała glazurę i nie kruszyła się, do gotującej się masy możecie dodać odrobinę rozpuszczonej w wodzie żelatyny.
Polewa czekoladowa za szybko gęstnieje – co zrobić?
Jeżeli Wasza polewa za mocno lub za szybko zgęstniała, bo nie wylaliście jej od razu na ciasto – spokojnie, mamy na to sposób, a nawet dwa.
Dodajcie 1 lub 2 łyżki gorącej wody i intensywnie mieszajcie trzepaczką, aby dokładnie rozprowadzić wodę. Możecie również Wstawić garnek do drugiego, większego garnka z gorącą wodą – w tym przypadku też dokładnie rozmieszajcie polewę.
Nie stawiajcie garnka z polewą bezpośrednio na palniku – może to spowodować zwarzenie się i rozwarstwienie całej masy.
Co zrobić, gdy polewa czekoladowa się rozwarstwiła?
Jeżeli na którymś etapie przygotowania polewy popełniliśmy błąd i nasza masa się rozwarstwiła, czyli tłuszcz oddzielił się od wody zawartej w mleku, możemy jeszcze ją uratować.
Dodajcie 1 lub 2 łyżki gorącej wody i energicznie mieszajcie. Możecie też spróbować samego mieszania – bez dodawania wody. Ratowanie rozwarstwionej czekoladowej polewy będzie wymagało od Was sporo wysiłku, ale odpowiednio intensywne i długie mieszanie powinno przynieść pozytywny skutek.
Aby uniknąć rozwarstwienia masy, pamiętajcie o:
- zachowaniu prawidłowej kolejności dodawania składników,
- dokładnym mieszaniu, najlepiej odpowiednią trzepaczką,
- niedoprowadzaniu do zagotowania się masy.
Stosowanie się do tych trzech zasad na pewno uchroni Was przed koniecznością ratowania rozwarstwionej polewy.
Zobacz również przepis na sernik wiedeński >>
Dlaczego lepiej robić własną polewę czekoladową?
Jeżeli zdecydujecie się sami zrobić polewę, to macie większy wpływ na to, co będzie w sobie zawierała – przede wszystkim na jakość i rodzaj użytych do jej przygotowania składników.
Możecie wybrać ulubioną czekoladę (gorzką, mleczną). Macie możliwość poeksperymentowania z przyprawami – aromatyczne korzenne, a może ostre chili, które świetnie komponuje się z czekoladą.
Sami decydujecie o tym, ile cukru chcecie użyć, co w przypadku gotowych polew jest niemożliwe. Bardzo często zawierają one duże ilości różnych cukrów, co nie do końca jest dla nas zdrowe. Mając wybór, możecie postawić na znane Wam zdrowsze produkty.
Sprawdź przepis na domową czekoladę >>
Szybka, pyszna domowa polewa czekoladowa – z nami na pewno Wam się uda!