Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Nie ma lepszego sposobu na świętowanie Dnia Czekolady!

Składniki

5 łyżek gorzkiego kakao
4 kopiate łyżki oleju kokosowego tłoczonego na zimno lub 1/2 szklanki płynnego oleju
2 łyżki cukru
2 garści malin mrożonych
1 garść ekspandowanego żyta
szczypta soli

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
330.8 kcal
Tłuszcz
27.9 g
Węglowodany
15.2 g
Błonnik
3 g
Białko
3.3 g
Sól
1 g

Opis wykonania

Od czasu do czasu warto pozwolić sobie na takie słodkości, zwłaszcza, gdy będą wykonane samodzielnie. Domowa czekolada bez mleka w proszku szybko stanie się Twoim ulubionym deserem.

Opis przygotowania:

  1. Olej delikatnie podgrzej, tak aby się rozpuścił. Dodaj kakao oraz cukier i dokładnie mieszaj aż składniki się połączą.
  2. Czekoladową masę przelej do foremki silikonowej lub wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Jeszcze płynny wierzch czekolady posyp rozdrobnionymi malinami oraz żytem.

TIP DIETETYCZNY

  • Lubisz mleczną czekoladę? Do masy dodaj 1 szklankę mleka w proszku.
  • Do czekolady możesz dodać dowolne inne owoce oraz bakalie.
  • Cukier możesz zastąpić miodem lub innym zastępnikiem cukru.
  • Maliny przed dodaniem do czekolady można podsuszyć w piekarniku. Dzięki temu całość będzie bardziej chrupiąca.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych