Domowa czekolada
4 porcje
60 min
Średnie
Nie ma lepszego sposobu na świętowanie Dnia Czekolady!
Składniki
5 łyżek gorzkiego kakao
4 kopiate łyżki oleju kokosowego tłoczonego na zimno lub 1/2 szklanki płynnego oleju
2 łyżki cukru
2 garści malin mrożonych
1 garść ekspandowanego żyta
szczypta soli
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
330.8 kcal
Tłuszcz
27.9 g
Węglowodany
15.2 g
Błonnik
3 g
Białko
3.3 g
Sól
1 g
Domowa czekolada
Domowa czekolada
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Od czasu do czasu warto pozwolić sobie na takie słodkości, zwłaszcza, gdy będą wykonane samodzielnie. Domowa czekolada bez mleka w proszku szybko stanie się Twoim ulubionym deserem.
Opis przygotowania:
- Olej delikatnie podgrzej, tak aby się rozpuścił. Dodaj kakao oraz cukier i dokładnie mieszaj aż składniki się połączą.
- Czekoladową masę przelej do foremki silikonowej lub wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Jeszcze płynny wierzch czekolady posyp rozdrobnionymi malinami oraz żytem.
TIP DIETETYCZNY
- Lubisz mleczną czekoladę? Do masy dodaj 1 szklankę mleka w proszku.
- Do czekolady możesz dodać dowolne inne owoce oraz bakalie.
- Cukier możesz zastąpić miodem lub innym zastępnikiem cukru.
- Maliny przed dodaniem do czekolady można podsuszyć w piekarniku. Dzięki temu całość będzie bardziej chrupiąca.
Komentarze