Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

12 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Sernik wiedeński to jedno z najpopularniejszych ciast. To przepis na deser, który zawsze się udaje i zachwyci każdego miłośnika deserów.

Składniki

200 g ciasta kruchego lub herbatników
700 g twarogu
12 szt. jajek
50 g masła
200 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
50 g skórki pomarańczowej
50 g rodzynek
2 łyżka kaszki manny

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
348 kcal
Tłuszcz
13.7 g
Węglowodany
36.3 g
Błonnik
19.4 g
Białko
0.7 g
Sól
0.3 g

Opis wykonania

Tortownicę wyłożyć ciastem kruchym i zapiec w piekarniku przez 12 minut w temp. 200°C lub wyłożyć herbatnikami.

Zmielić 3 krotnie ser. Masło przełożyć do miski i utrzeć na puszystą masę. Kolejno dodawać małymi porcjami żółtko, cukier puder, cukier waniliowy oraz ser. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej razem z rodzynkami, skórką pomarańczową i kaszą manną.

Delikatnie wymieszać łopatką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Przełożyć masę do wcześniej przygotowanej tortownicy.

Porada

Idealne wypieki

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.

Bosh Logo
Bosh

Piec w temp. 180°C przez ok. 1h.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Najpyszniejszy!