Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak zrobić powidła śliwkowe bez cukru?

Jak zrobić powidła śliwkowe bez cukru?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Z jakich śliwek zrobić powidła bez cukru i do czego je wykorzystać?
  2. Powidła śliwkowe bez cukru - przepis
  3. Powidła śliwkowe z daktylami

Z jakich śliwek zrobić powidła bez cukru i do czego je wykorzystać?

Powidła śliwkowe bez cukru najlepiej zrobić ze śliwek węgierek. Mają one wyrazisty smak i głęboką, ciemnofioletową barwę. Jedyny cukier, jaki znajduje się w tym przetworze, to naturalna fruktoza ze śliwek. Dzięki temu powidła mogą być spożywane przez osoby na diecie i np. diabetyków. Nie pozbawiamy śliwek skórki, dzięki czemu zachowuje błonnik, którego jest najwięcej w tej części owocu.

Powidła śliwkowe bez cukru można dodać do ciasta, np. strucli lub piernika. Są też doskonałym dodatkiem do pieczywa. Z powideł można zrobić również zupę o ciekawym smaku, zarówno na słodko, jak i bardziej wytrawną.

Powidła śliwkowe bez cukru - przepis

Jedynym składnikiem w przepisie na powidła śliwkowe bez cukru są śliwki. Na 4 niewielkie słoiki potrzebujesz około 2 kg owoców. Na zrobienie przetworów przeznacz kilka godzin dziennie, przez cztery dni. Wtedy uzyskasz pyszne powidła o odpowiedniej gęstości.

Sposób przygotowania

  • Umyj śliwki i wydryluj je. Przekrój każdy owoc na pół.
  • Włóż wszystkie do garnka i smaż bez przykrycia na wolnym ogniu. Mieszaj je co jakiś czas.
  • Smażenie pierwszego dnia powinno trwać około 4 godzin. Sygnał do przerwania smażenia to widoczny sok oraz nieco zgęstniałe owoce.
  • W drugim, trzecim i czwartym dniu smaż owoce przez kilka (2-3) godziny. Nie zapominaj o mieszaniu.
  • Powidła są gotowe kiedy nabierając je na łyżkę będą się odrywać od masy owocowej całymi płatami.
  • Umyj i wyparz słoiki i włóż do nich śliwki.
  • Zakręć słoiki i ustaw je do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu trzymaj je w lodówce, ponieważ przetwory bez cukru nieco szybciej się psują.

Powidła śliwkowe z daktylami

Do zrobienia powideł śliwkowych z daktylami potrzebujesz:

  • 3 kg śliwek węgierek,
  • 20 daktyli,
  • 1 łyżeczki mielonych goździków,
  • 2 lasek wanilii lub 1 łyżeczki zmielonej wanilii,
  • 4-5 łyżeczek kakao.

Powidła przygotujesz w następujący sposób:

  • Kilka godzin przed rozpoczęciem pracy namocz daktyle w wodzie.
  • Umyj i wydryluj śliwki.
  • Włóż owoce do garnka i gotuj przez godzinę na niewielkim ogniu. Cały czas mieszaj.
  • Dodaj przyprawy i daktyle i zmiksuj całość blenderem.
  • Wszystkie składniki gotuj przez 30 minut.
  • Dodaj kakao i wymieszaj powidła.
  • Gotuj je przez 5-10 minut.
  • Umyj i wyparz słoiki. Odstaw je do góry dnem do ostygnięcia. Możesz je też pasteryzować przez 15 minut. Zrób to w garnku z wodą do 2/3 wysokości słoików.