Jak zrobić powidła śliwkowe bez cukru?
- Z jakich śliwek zrobić powidła bez cukru i do czego je wykorzystać?
- Powidła śliwkowe bez cukru - przepis
- Powidła śliwkowe z daktylami
Z jakich śliwek zrobić powidła bez cukru i do czego je wykorzystać?
Powidła śliwkowe bez cukru najlepiej zrobić ze śliwek węgierek. Mają one wyrazisty smak i głęboką, ciemnofioletową barwę. Jedyny cukier, jaki znajduje się w tym przetworze, to naturalna fruktoza ze śliwek. Dzięki temu powidła mogą być spożywane przez osoby na diecie i np. diabetyków. Nie pozbawiamy śliwek skórki, dzięki czemu zachowuje błonnik, którego jest najwięcej w tej części owocu.
Powidła śliwkowe bez cukru można dodać do ciasta, np. strucli lub piernika. Są też doskonałym dodatkiem do pieczywa. Z powideł można zrobić również zupę o ciekawym smaku, zarówno na słodko, jak i bardziej wytrawną.
Powidła śliwkowe bez cukru - przepis
Jedynym składnikiem w przepisie na powidła śliwkowe bez cukru są śliwki. Na 4 niewielkie słoiki potrzebujesz około 2 kg owoców. Na zrobienie przetworów przeznacz kilka godzin dziennie, przez cztery dni. Wtedy uzyskasz pyszne powidła o odpowiedniej gęstości.
Sposób przygotowania
- Umyj śliwki i wydryluj je. Przekrój każdy owoc na pół.
- Włóż wszystkie do garnka i smaż bez przykrycia na wolnym ogniu. Mieszaj je co jakiś czas.
- Smażenie pierwszego dnia powinno trwać około 4 godzin. Sygnał do przerwania smażenia to widoczny sok oraz nieco zgęstniałe owoce.
- W drugim, trzecim i czwartym dniu smaż owoce przez kilka (2-3) godziny. Nie zapominaj o mieszaniu.
- Powidła są gotowe kiedy nabierając je na łyżkę będą się odrywać od masy owocowej całymi płatami.
- Umyj i wyparz słoiki i włóż do nich śliwki.
- Zakręć słoiki i ustaw je do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu trzymaj je w lodówce, ponieważ przetwory bez cukru nieco szybciej się psują.
Powidła śliwkowe z daktylami
Do zrobienia powideł śliwkowych z daktylami potrzebujesz:
- 3 kg śliwek węgierek,
- 20 daktyli,
- 1 łyżeczki mielonych goździków,
- 2 lasek wanilii lub 1 łyżeczki zmielonej wanilii,
- 4-5 łyżeczek kakao.
Powidła przygotujesz w następujący sposób:
- Kilka godzin przed rozpoczęciem pracy namocz daktyle w wodzie.
- Umyj i wydryluj śliwki.
- Włóż owoce do garnka i gotuj przez godzinę na niewielkim ogniu. Cały czas mieszaj.
- Dodaj przyprawy i daktyle i zmiksuj całość blenderem.
- Wszystkie składniki gotuj przez 30 minut.
- Dodaj kakao i wymieszaj powidła.
- Gotuj je przez 5-10 minut.
- Umyj i wyparz słoiki. Odstaw je do góry dnem do ostygnięcia. Możesz je też pasteryzować przez 15 minut. Zrób to w garnku z wodą do 2/3 wysokości słoików.