Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Stoliczku, nakryj się!

Stoliczku, nakryj się!
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. POBIERZ INFOGRAFIKĘ

Jak pięknie nakryć stół przed posiłkiem i zrobić wrażenie na gościach? Co jest ważniejsze – wygoda czy tradycja? Warto poświęcić chwilę, aby przypomnieć sobie podstawy stołowego savoir-vivre’u. Szykowna i elegancka oprawa świetnie się sprawdzi w trakcie uroczystego obiadu lub świątecznej kolacji.

Zapraszając gości na obiad lub przygotowując posiłek dla domowników, nie zapomnij o detalach. Wszystko smakuje lepiej, gdy jest pięknie podane. Formalny charakter spotkania wymaga pełnego nakrycia. Mniej formalne, rodzinne uroczystości cechuje większa dowolność. W tym przypadku ilość i dobór odpowiednich sztućców oraz zastawy stołowej możesz uzależnić od menu, które zaserwujesz gościom.

W czasie uroczystości i formalnych spotkań towarzyskich wskazane jest tradycyjne, rozszerzone nakrycie stołu. Centralne miejsce powinien zająć duży talerz, nazywany serwisowym. Nie służy on jednak do jedzenia, tylko do wyznaczania nakrycia. Połóż na nim serwetkę, a później, w trakcie uroczystości stawiaj talerze do dania głównego, zupy lub przystawki. Miejsce talerzyka do chleba jest w lewym górnym rogu. Połóż na nim nóż do masła. Po lewej stronie talerza serwisowego ułóż widelce - widelec do dania głównego, widelec do ryby i mały widelec do sałatki oraz przystawek. Miejsce łyżek i noży jest zawsze po prawej stronie. Zaczynając od brzegu talerza, ułóż najpierw nóż do dania głównego i nóż do ryby. Na samym końcu umieść łyżkę. Dolne krawędzie sztućców powinny się układać w prostą linię wyznaczoną przez brzeg talerza.

Widelczyk i łyżeczkę do deserów umieść nad talerzem serwisowym. Na samej górze, po prawej stronie ustaw szkło – szklankę do wody oraz kieliszki do wina czerwonego i wina białego.

Odpowiednie ustawienie kieliszków, sztućców oraz talerzy to połowa sukcesu. Nie zapomnij o gustownych dodatkach, które przystroją stół i stworzą atmosferę. Obrus powinien być dobrze wyprasowany i zwisać około 20-30 centymetrów z każdej strony. Pożądany klimat stworzą świeże kwiaty i świece. Ustawiając je na stole, pamiętaj, aby wazony i świeczniki nie były zbyt wysokie i nie zasłaniały gości. 

POBIERZ INFOGRAFIKĘ

Stoliczku, nakryj się! - zdjęcie 1