Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Komosa ryżowa – jak ugotować?

Komosa ryżowa – jak ugotować?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Co to jest komosa ryżowa?
  2. Komosa ryżowa – jak gotować?
  3. Komosa ryżowa przepisy na obiad

Co to jest komosa ryżowa?

Komosa ryżowa, znana również jako quinoa, kojarzy się z kaszą, bo jej nasiona są małe, okrągłe i płaskie. Choć uważana jest za produkt pełnoziarnisty, to pod względem biologicznym nie należy do zbóż. W porównaniu jednak np. do pszenicy czy ryżu zawiera więcej składników odżywczych. Jest doskonałym źródłem manganu, fosforu, miedzi, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, cynku oraz witamin z grupy B.

Weganie doceniają fakt, że komosa ryżowa dostarcza pełnowartościowego białka, czyli takiego, które ma wszystkie aminokwasy egzogenne we właściwych proporcjach. Co więcej, zawarta w niej wapń jest łatwiej przyswajalna niż ta z produktów odzwierzęcych np. mleka.

Komosa ryżowa, w przeciwieństwie do większości popularnych zbóż, jest bezglutenowa, dlatego osoby cierpiące na celiakię i nietolerujące gluten nie muszą się martwić o skutki uboczne. Sprawdzi się też w diecie opartej na utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi, czyli przy cukrzycy typu 2, insulinooporności oraz cukrzycy ciążowej.

Szukasz zamienników zboża o niskim indeksie glikemicznym? Komosa ryżowa to dobre rozwiązanie (IG=35).

Biorąc pod uwagę powyższe właściwości, nie dziwi fakt, że komosa ryżowa znalazła się na liście superfoods, czyli żywności o wysokiej wartości odżywczej.

Komosa ryżowa – jak gotować?

Próbowałeś już wcześniej gotować komosę ryżową, ale zraził Cię fakt, że finalnie była gorzka i niesmaczna? Nic się nie martw, wiemy, jak temu zaradzić. Za gorzki smak komosy odpowiada saponina, która pokrywa jej nasiona. Dlatego przed gotowaniem opłukaj dokładnie jej ziarna pod bieżącą wodą, wykorzystując do tego np. sitko o drobnych oczkach. Przepłucz komosę, nawet jeśli na opakowaniu znajduje się informacja, że ziarna były już wcześniej myte.

Jeśli chcesz, by po ugotowaniu komosa ryżowa miała orzechowy smak, po umyciu i wysuszeniu praż ją przez kilka minut na suchej patelni.

Sprawdź: Indukcyjne płyty grzewcze i elektryczne płyty grzewcze

Teraz czas na rozwiązanie kolejnego dylematu, czyli: jak gotować komosę ryżową na sypko? I tutaj też mamy dla Ciebie prosty przepis. Przygotuj dwie porcje wody na jedną porcję komosy (nie musisz zalewać jej wrzątkiem) i zagotuj. Po tym czasie przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj około 15–20 minut (w zależności od rodzaju komosy). Po ugotowaniu odstaw garnek na kilka minut – niech ziarna wchłoną resztę wody. Komosę ryżową możesz podawać na słodko, słono, ciepło lub zimno.

Jak ugotować komosę ryżową na sypko - infografika

Zainspiruj się: Fit jogurt z komosą i owocami

Komosa ryżowa przepisy na obiad

Najprostszy przepis na obiad to komosa ryżowa z warzywami na ciepło. Rozgrzej piekarnik do 220°C, a w międzyczasie na blasze poukładaj pokrojoną: cukinię, paprykę, marchew i czosnek. Warzywa skropl oliwą z oliwek i dodaj przyprawy do smaku np. tymiankiem, solą i pieprzem. Piecz przez około pół godziny. W tym czasie ugotuj komosę ryżową według naszego przepisu i przełóż do miski. Dodaj do niej upieczone warzywa oraz polej sosem przygotowanym na bazie 2 łyżek oliwy, 1 łyżki octu balsamicznego i pół łyżeczki musztardy Dijon. Takie zdrowe danie serwuj na ciepło lub zimno.

Komosa ryżowa może być podstawą dania głównego, jak w powyższym przepisie, lub też dodatkiem. Na przykład połącz ją ze szpinakiem, pomidorami, ogórkami, awokado, zieloną cebulką, sosem typu winegret. Taka sałatka z komosą ryżową będzie doskonałym dopełnieniem obiadu, w którym króluje dorodna ryba.

Szukasz dietetycznej alternatywy do bułki tartej? Gotowana komosa doskonale sprawdzi się do panierowania np. kurczaka.

Jak widzisz, sposobów na komosę ryżową jest wiele. Na deser zostawiliśmy jeszcze jeden prosty przepis. Wystarczy, że dodasz do niej trochę mleka roślinnego, syropu klonowego i świeżych jagód, a stworzysz przepyszne słodkie i zdrowe danie. Smacznego!