Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak przygotować orzechy do ciasta?

Jak przygotować orzechy do ciasta?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Orzechy do ciasta. Jakie wybrać?
  2. Jak przygotować orzechy włoskie do ciasta?
  3. Migdały – co zrobić, by nadawały się do ciasta?
  4. Najlepsze przepisy na ciasta z orzechami

Orzechy są zdrowe i pożywne, a ich przepyszny smak idealnie pasuje do dań na słodko. Jeżeli zastosujemy odpowiednią obróbkę orzechów, np. prażenie, obieranie czy moczenie, możemy sprawić, że będą jeszcze smaczniejsze. Do wyboru mamy wiele rodzajów orzechów. Podpowiemy, które wybrać, jak się z nimi obchodzić oraz co z nich przyrządzić.

Orzechy do ciasta. Jakie wybrać?

Każdy rodzaj orzecha niesie za sobą inną intensywność i charakterystykę smaku. Które najlepiej nadają się do deserowych słodkości?

  • Orzechy włoskie – myślisz: orzech, mówisz: włoski. To chyba najpopularniejszy rodzaj tej bakalii. Charakteryzuje się mocnym, intensywnym smakiem, ale też lekką goryczką, którą nadaje skórka.
  • Migdały – delikatne, lekko słodkawe. Obrane idealnie pasują do ciasta. Spotyka się je w całości, ale i w formie płatków.
  • Laskowe – mają delikatną, mleczną konsystencję. Oprócz ciast możemy spotkać je w musli. Skruszone często używane są do posypywania ciast czy rogalików.
  • Pistacje – tzw. orzechy szczęścia o pięknym zielonym kolorze, który może wspaniale kontrastować w naszych deserach.
  • Arachidowe – czyli inaczej ziemne lub po prostu fistaszki. Jeżeli chcesz sobie przybliżyć ich smak, przypomnij sobie, jak pyszne jest masło orzechowe. I mamy to!

Zobacz: Proste ciasto z orzechami laskowymi

Jak możemy wykorzystać orzechy do ciasta? Na przykład w formie wcześniej wspomnianej posypki zrobionej przy użyciu dobrego blendera do orzechów. Świetnie sprawdzą się również jako podstawa masy, np. tortowej. Dobre są też po prostu w całości – jako chrupiący dodatek do naszego deseru.

 Sprawdź, jak się pozbyć goryczki z orzechów

Jak przygotować orzechy włoskie do ciasta?

Wspominaliśmy już, że aby wydobyć głębię smaku z orzechów, potrzebna jest ich odpowiednia obróbka. Zdradzimy Wam, jak uprażyć orzechy włoskie oraz jak odpowiednio je zmielić.

Jak uprażyć orzechy włoskie?

Najpierw należy je obrać. Na pewno czytałeś nasz wcześniejszy poradnik, w którym mówiliśmy, jak to zrobić. Jeśli jednak Cię to ominęło, znajdziesz go tutaj >> Jak łatwo obierać orzechy?

Obrane orzechy włoskie musimy uprażyć. Dzięki temu usuwamy ich naturalną goryczkę, wzmacniamy ich esencjonalność i sprawiamy, że stają się słodsze.

Jak przygotować orzechy do ciasta 2

Wkładamy orzechy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i prażymy przez 5–7 minut. Orzechy włoskie możemy również prażyć na patelni – na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy orzechy i prażymy aż do momentu zbrązowienia, ciągle je przy tym mieszając, by uniknąć przypalenia. Gotowe!

Sprawdź idealny piekarnik do zabudowy

Jak zmielić orzechy włoskie?

Do zmielenia orzechów włoskich musisz użyć bardzo dobrego blendera, który ma odpowiednią moc oraz wystarczająco ostre i wytrzymałe ostrze. Wykorzystaj do tego rozdrabniacz.

Czas mielenia uzależniony jest od wielkości kawałków orzechów, jaką chcesz osiągnąć.

Zobacz najlepszy blender do mielenia orzechów

Migdały – co zrobić, by nadawały się do ciasta?

Migdały swój charakterystyczny i przepyszny, słodkawy smak zawierają w białej części orzecha. Obecność skórki może powodować drobną goryczkę. Podpowiemy Wam, jak obrać migdały i jaką jeszcze obróbkę możemy na nich zastosować.

Jak obrać migdały?

Skórki z migdałów pozbywamy się w następujący sposób: migdały wrzucamy na wrzątek na około 2–3 minuty, po czym odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i gotowe! Zdejmujemy łupinę i wyjmujemy czyste migdały. Można je lekko zrumienić podczas prażenia, wówczas nabiorą intensywnego aromatu.

Migdały możemy również zmielić, używając tego samego blendera co w przypadku orzechów włoskich.

Najlepsze przepisy na ciasta z orzechami

Orzechy włoskie, pistacjowe czy inne możemy wykorzystać w cieście na trzy sposoby – w jego środku (np. w masie bądź jednej z warstw), jako dekorację (całe orzechy), a także jako posypkę na wierzchu (orzechy zmielone).

Jak przygotować orzechy do ciasta 3

Najpopularniejszym przepisem zawierającym orzechy w środku jest keks. Nic dziwnego – jego głównym składnikiem są bakalie. Fantastyczny przepis na przepyszny keks znajdziesz w oddzielnym artykule.

Orzechy sprawdzają się także jako dekoracja. Pamiętaj jednak o ich obraniu, by na szczycie naszego wypieku prezentowały się doskonale! Przepis na sernik z karmelem i orzechami na pewno przypadnie Ci do gustu.

Warstwa orzechów w formie kruszonki – czy możesz wyobrazić sobie coś lepszego? Po wypróbowaniu przepisu na szybkie ciasto z jabłkami i orzechową kruszonką ten smak na pewno zostanie z Tobą na dłużej.

Jesteśmy pewni, że po przeczytaniu tego poradnika ciężko będzie Ci wyobrazić sobie desery bez orzechów. A jeśli dalej jesteś sceptyczny, to zjedz jeszcze serniczka. Smacznego!