Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Mięso, mięso, mięso – co poza nim?

Mięso, mięso, mięso – co poza nim?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Ryby
  2. Owoce
  3. Sery
  4. Orzechy

Mięso niewątpliwie jest głównym składnikiem grillowanych posiłków. Głównym ale nie jedynym. Przyrządzić na grillu można wiele różnych składników, obecnych na co dzień w naszej kuchni.

Ryby

Będą genialną alternatywą dla mięs. Możemy grillować je w folii lub bezpośrednio na ruszcie. Przed pieczeniem musimy natrzeć je przyprawami. Sól i pieprz także będą wystarczające. Oprawioną rybę kroimy w dzwonka bądź zostawiamy w całości. Najlepszy efekt osiągniemy w drugim przypadku. Między rybami warto ułożyć zioła, staną się wtedy bardziej aromatyczne. Jeśli chodzi o rodzaje ryb to najlepiej sprawdzą się: makrela, karp, łosoś, sardynki, tuńczyk, halibut, łosoś, dorsz a także panga i tilapia. Jeśli ryby mają być upieczone na grillu to muszą być świeże. Najlepiej nadają się dopiero złowione, ewentualnie chłodzone. Odpadają ryby głęboko mrożone, gdyż na grillu szybko się rozpadną i stracą swoje walory smakowe.

Owoce

Zacznijmy do ananasa. Plastry ananasa możemy doprawić na wiele sposobów. W wersji podstawowej nacieramy go miodem lub posypujemy brązowym cukrem. Żądni wrażeń powinni spróbować ananasa doprawionego chili lub pieprzem. Banana grillujemy w skórce. Podajemy go z miodem, cukrem lub cynamonem. Warto połączyć go także z lodami czy deserem. W ten sam sposób możemy przyrządzić brzoskwinie. Miód, cynamon czy brązowy cukier to nieodłączone składniki grillowanych owoców. Brzoskwinie świetnie będą się komponować z serem pleśniowym, o którym później. Jabłka kroimy na plasterki, ćwiartki lub połówki. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem lub brązowym cukrem i kładziemy bezpośrednio na ruszcie. Smak jabłek warto połączyć z serem cheddar.

Sery

Na grillu można przyrządzić praktycznie wszystkie rodzaje sera. Choć na pierwszy rzut oka, pomysł ten może wydawać się dziwny i nierealny, to jednak odpowiednie podejście do serów pozwoli wydobyć z niepowtarzalny smak. Twarde sery najlepiej grillować bezpośrednio na ruszcie. Najlepiej sprawdzą się tutaj ser Halloumi, kozi, ementaler czy provolne. W przypadku serów pleśniowych zawijamy je w folię aluminiową zostawiając niewielki otwór. Dzięki temu szybciej się upieką. Nie zapominajmy o sztandarowym polskim produkcie – oscypku!

Orzechy

To jedne z najprostszych rzeczy do grillowania. Na folii aluminiowej rozkładamy orzechy, doprawiamy je na słodko lub słono, w zależności od upodobań. Jeśli zdecydujemy się na słodką wersję, warto dodać odrobinę jagód.