Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jak suszyć zioła?

 Jak suszyć zioła?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Suszenie ziół – od czego zacząć?
  2. Jak suszyć miętę?
  3. Suszenie pokrzywy
  4. Jak suszyć bazylię?
  5. Suszenie ziół w piekarniku
  6. Suszenie ziół w suszarce elektrycznej
  7. Suszenie ziół w kuchence mikrofalowej
  8. Jak przechowywać zioła?

Chyba nikt nie wyobraża sobie kuchni bez żadnych ziół. Doskonale wzbogacają smak potraw. Przyprawy z suszonych ziół dodają niezwykłego aromatu, raz dorzucisz do swoich potraw a będziesz robić już tak zawsze. W sezonie korzystamy przede wszystkim ze świeżych ziół. Niestety w okresie jesienno-zimowym nasze ziołowe zakątki podupadają. Aby dłużej korzystać z własnych ziół wystarczy je utrwalić np. poprzez suszenie.

Suszone zioła to must have w każdej kuchni. Właściwie ususzone zioła są aromatyczne i nadają potrawom wyjątkowego smaku. Jak prawidłowo zasuszyć najpopularniejsze zioła?

Suszenie ziół – od czego zacząć?

Suszenie ziół zacznij od przygotowania miejsca. Musi ono być suche i schowane przed promieniami słonecznymi - ich bezpośrednie działanie spowoduje, że zioła stracą swoją barwę i wartości smakowe. Pamiętaj, że zioła muszą być świeże i wolne od zanieczyszczeń, dlatego zbieraj je w miejscach z dala od ruchliwych ulic. Jeśli zebrane przez Ciebie zioła pochodzą z ogródka i masz pewność co do ich jakości, nie musisz ich nawet myć, wystarczy delikatne otrzepanie. Sklepowe, zakurzone rośliny lepiej umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. 

Jak suszyć miętę?

Mięta to najpopularniejsze zioło, używane bardzo chętnie zwłaszcza latem, np. do orzeźwiających napojów

Mięta jest ceniona za właściwości lecznicze. Herbata, napar czy krople na bazie mięty, to bardzo popularne produkty, stosowane m.in. w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Roślina ta zawiera białko i węglowodany, a także minerały takie jak magnez, wapno i żelazo. Mięta często używana jest w kuchni jako dodatek do wspomnianych już napojów i deserów, a także wielu dań, w tym także mięsnych, pierogów oraz sosów.

Istnieje kilkadziesiąt odmian mięty, ale do najpopularniejszych należą: pieprzowa, polna, zielona, okrągłolistna, cytrynowa, długolistna oraz kosmata.

Suszenie pokrzywy

Pokrzywa kryje w sobie mnóstwo cennych dla zdrowia substancji, a co za tym idzie właściwości leczniczych. Wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, krzem, jod czy sód to tylko niektóre z nich.

Dostarcza ona także witamin (A, K, C oraz niektóre witaminy z grupy B) oraz substancji odżywczych, takich jak: garbniki, aminy, kwas pantotenowy i organiczny, serotonina czy flawonoidy.

Jest ceniona za to, że wspomaga walkę z cholesterolem, obniża poziom cukru we krwi, działa antyalergicznie, łagodzi bóle reumatyczne, pomaga na problemy żołądkowe, zapobiega anemii, wzmacnia odporność, a nawet wspomaga odchudzanie.

Pokrzywę można zrywać całymi pędami, a następnie odczekać aż zwiędną i stracą właściwości parzące. Do suszenia warto jednak oderwać poszczególne listki z łodyg, aby uniknąć ich posklejania.

Pokrzywę można do woli wykorzystywać w kuchni. Oprócz znanych naparów i herbatek z suszonej pokrzywy, ciekawie wykorzystać można również świeżo zebraną. Jej młode listki warto dodawać do koktajli czy zup, a zblendowane będą dobrą bazą do zielonego pesto. 

Jak suszyć bazylię?

Bazylia jest źródłem takich mikro- i makroelementów jak: magnez, żelazo, wapń, fosfor, potas, a także cynk i miedź czy witaminy A, E, C i kwas foliowy. Pomaga w przypadku niestrawności, działa rozkurczowo na układ pokarmowy. Ma też właściwości przeciwzapalne, pomaga zwalczyć dolegliwości po zabiegach stomatologicznych, a także niweluje skutki migreny. Jej zapach działa uspokajająco.

Zbieranie bazylii do suszenia najlepiej przeprowadzić przed jej zakwitnięciem, zrywając listki od jej wierzchołka. 

Bazylia, podobnie jak inne zioła, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, zarówno w świeżej, jak i suszonej postaci. Lemoniady, koktajle, smoothie, letnie sałatki i wiele ich dań m.in. kuchni włoskiej, to tylko część pomysłów, w których z powodzeniem wykorzystasz tę wyjątkową roślinę.  

Suszenie ziół w piekarniku

Suszenie ziół w piekarniku to świetna alternatywa dla niecierpliwych lub w przypadku niepogody, uniemożliwiającej suszenie w naturalny sposób. Bardzo istotna jest temperatura grzania - ustaw ją na najniższą z możliwych wartość. Warto też na czas suszenia włączyć termoobieg i uchylić drzwiczki piekarnika, aby woda mogła odparować. 

Suszenie ziół w suszarce elektrycznej

Równie szybkim sposobem jest suszenie ziół w suszarce elektrycznej. W tym przypadku koniecznie podziel zioła według rodzaju i susz każdy z nich oddzielnie, by zapobiec mieszaniu się aromatów. 

Suszenie ziół w kuchence mikrofalowej

Jednym ze sposobów na ekspresowe suszenie ziół, jest korzystanie z mocy kuchenki mikrofalowej. Zioła wystarczy włożyć pomiędzy dwie warstwy ręcznika papierowego i na chwilę włączyć grzanie. Aby dopasować moc i czas suszenia do zioła, należy wykonać kilka testów, bo wartości te będą inne dla każdej rośliny.

Jak przechowywać zioła?

Wysuszone zioła będą służyć swoimi właściwościami przez długi czas, ale tylko pod warunkiem odpowiedniego przechowywania. Do tego celu najlepiej sprawdzi się słoik, umożliwiający szczelne zamknięcie. Zioła warto przechowywać z dala od światła, które może wpływać negatywnie na ich jakość. Nie bez powodu, wiele osób do przechowywania ziół wybiera słoiki z ciemnego szkła, które lepiej chroni przed działaniem światła.