Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jadalne kwiaty – piękna wielkanocna dekoracja!

Jadalne kwiaty – piękna wielkanocna dekoracja!
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jadalne kwiaty
  2. Uważaj na niektóre kwiaty!
  3. Jadalne kwiaty na tort – które wybrać?
  4. Jadalne kwiaty na wielkanocnym stole

Jadalne kwiaty to prawdziwy hit znanych restauracji i cukierni w kraju. Płatki kwiatów cieszą się niesłabnąca popularnością. Zobacz, jak możesz wykorzystać jadalne kwiaty do ozdobienia dań na wielkanocnym stole!

Jadalne kwiaty

Świeżymi kwiatami możesz pięknie przyozdobić stół wielkanocny, ale nie tylko. Kwiaty jadalne to ciekawe i nietypowe urozmaicenie wszelkich potraw. Wiele odmian kwiatów posiada właściwości zdrowotne i niezwykłe walory smakowe. Wykorzystaj kwiaty do dekoracji sałatek, zup, ciast, tortów czy dań mięsnych. Sprawdź, które kwiaty są jadalne.

Do najpopularniejszych kwiatów wykorzystywanych do zdobienia dań należą m.in.:

  • stokrotka – element dekoracyjny różnych potraw, zarówno słodkich, jak i słonych. Delikatne białe kwiaty posiadają lekką miętową nutę.

  • mniszek lekarski – kwiaty mniszka są gorzkie, ale jednocześnie mają słodkawy smak. Doskonale urozmaicają wiele potraw, np. sałatki, zupy, koktajle.

  • nagietek lekarski – świeże płatki mają ciekawy, lekko pikantny smak. Doskonale komponują się z sałatkami, zupami, makaronami i ryżem.

  • kwiaty cukinii – mają delikatny smak i aromat, coraz częściej są wykorzystywane do nadziewania, np. serem ricotta, mozzarellą, ziołami, oliwkami.

  • nasturcja – pomarańczowe płatki łączą w sobie słodkie i pikantne nuty. Są doskonałym zwieńczeniem wielu dań: sałatek, zup, deserów.

  • lawenda – fioletowe kwiaty lawendy mogą posłużyć nie tylko jako dekoracja stołu, ale i potraw. Lawenda ma mocny, musztardowy smak, który nadaje aromatu wielu potrawom. Idealna do ciast, deserów, koktajli.

  • róża – płatki róży mają delikatny, słodki i owocowy smak. Są przede wszystkim wykorzystywane do produkcji dżemów i innych przetworów, a także do dekoracji deserów, ciast, koktajli.

Jadalne kwiaty – piękna wielkanocna dekoracja! - zdjęcie 1

  • kwiaty czarnego bzu – po obróbce termicznej (uwaga – gałązki są trujące!) są delikatne, bardzo aromatyczne, o słodkim smaku. Wykorzystywane w kuchni do produkcji syropu, często zapiekane są w cieście naleśnikowym. Sprawdzą się do dekoracji ciast i tortów.

  • aksamitka – płatki aksamitki mają intensywny cytrusowy aromat, który jest porównywany do smaku i aromatu skórki grejpfruta. Doskonale uzupełniają dania mięsne, dania z ryżem, zupy, różnego rodzaju sosy i pasty rybne.

  • begonia – kwiaty begonii to delikatny smak. Używane są przede wszystkim jako dodatek do sałatek, makaronów, dań mięsnych.

  • bratek – ma słodki, ale też delikatnie cierpki smak. Idealnie nadaje się do dekoracji makaronów, sałatek, deserów oraz dań z owoców i napojów.

  • chaber – charakterystyczne niebieskie kwiaty chabru posiadają korzenno-słodkawy aromat. Doskonale komponują się z sałatkami, omletem czy potrawami z makaronu oraz ryżu.

  • fiołek – jest jednym z bardziej popularnych i znanych kwiatów. Ma intensywny i słodki smak. Sprawdzi się do dekorowania ciast i deserów, sałatek owocowych oraz jako dodatek do potraw z warzyw.

  • frezja – ma niesamowity zapach i piękne delikatne kwiaty. Charakteryzuje się kwiatowo-drzewnym aromatem z subtelną cytrusową nutą. Jej płatki, zazwyczaj czerwone, pomarańczowe i żółte, stosowane są do sałatek, deserów a także do herbaty.

  • hibiskus – ma bardzo specyficzny, kwaśny smak. Jest świetną dekoracją do ciast, tortów lub sałatek.

  • ogórecznik – jego listki mają delikatny zapach i smak przypominający ogórki. Dodaje się je do sałaty, wielu sosów oraz ryb.

  • storczyk – kwiaty bardzo znane. Mają lekki smak, który idealnie komponuje się w sałatkach i zupach.

Inne jadalne kwiaty to:

  • dziewanna,

  • dziurawiec,

  • liliowiec,

  • lipa,

  • lucerna,

  • magnolia,

  • mak,

  • malwa,

  • pelargonia,

  • pigwa,

  • piwonia,

  • rumianek,

  • szałwia,

  • wiesiołek,

  • wrzos.

A jak zbierać płatki kwiatów? Najlepiej i najbezpieczniej uprawiać i zbierać rośliny o jadalnych kwiatach we własnym ogrodzie lub na balkonie (wtedy masz pewność, że nie były np. pryskane odżywkami czy nawożone). Zrywaj je w suchy dzień, wybierając te, które są w początkowej fazie kwitnienia. Nie zbieraj tych rosnących przy drodze, z klombów miejskich czy parków. Kwiaty takie kupić też można w niektórych sklepach ze zdrową żywnością.

Przeczytaj: Pięknie podane – jak komponować i dekorować dania?

Uważaj na niektóre kwiaty!

Niestety nie wszystkie kwiaty nadają się do jedzenia. Liczne gatunki roślin w większym lub mniejszym stopniu zawierają substancje trujące dla człowieka. Nie należy spożywać kwiatów, których pochodzenia lub jadalności nie jesteśmy pewni. Nieprawidłowo rozpoznane kwiaty mogą spowodować zatrucie organizmu. Warto wiedzieć, jakie rośliny mogą być zagrożeniem dla zbierających.

Kwiaty, które nie są jadalne to:

  • azalia,

  • barwinka,

  • groszek pachnący,

  • hiacynta,

  • hortensja,

  • irys,

  • konwalia,

  • kaczeńce,

  • oleander,

  • ostróżka,

  • powojnik,

  • lobelia,

  • zawilce,

  • żonkil

  • narcyz.

Jadalne kwiaty na tort – które wybrać?

Jadalne kwiaty – piękna wielkanocna dekoracja! - zdjęcie 2

Świeże kwiaty to jeden z najprostszych sposobów na dekorację tortu. Nie potrzeba już niczego więcej, żeby tort wyglądał wyjątkowo efektownie. Kwiaty na torcie nie tylko pięknie wyglądają, ale także doskonale smakują. Wybierajmy kwiaty jadalne na tort o łagodnym smaku. Są to np. fiołki, lawenda, róże, tulipany, goździki. Postawmy na dekoracje kwiatowe w kolorze innym niż masa, by wyróżniały się wizualnie. Dekorowanie tortu żywymi kwiatami jest proste i niezwykle przyjemne.

Cytrynowy sernik z kwiatami lawendy – przepis

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego, zmielonego trzykrotnie

  • 250 g drobnego cukru do wypieków

  • 125 g masła

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 5 jajek

  • sok z jednej cytryny

  • skórka z 6 cytryn

  • 1 łyżeczka suszonej lawendy + kilka gałązek do dekoracji

Przygotowanie

  1. W misie robota kuchennego umieść masło i cukier, miksuj do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj do otrzymania gładkiej masy serowej.

  2. Masę serową przelej do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Sekret udanego sernika tkwi w idealnej temperaturze pieczenia. Uzyskasz ją w piekarnikach Bosch serii 8. Sernik piecz około 60 minut w temperaturze 170º C. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku. Wierzch tortu posyp suszonymi kwiatami i udekoruj gałązkami lawendy.

Jadalne kwiaty na wielkanocnym stole

Jadalne kwiaty – piękna wielkanocna dekoracja! - zdjęcie 3

W okresie Wielkanocy mamy bogaty wybór kwiatów. Przyroda budzi się do życia – kwitną już pierwsze rośliny. Dlatego też warto ten naturalny rozkwit kwiatów i roślin wprowadzić na nasze świąteczne stoły. Jadalne kwiaty to doskonałe urozmaicenie wielkanocnych potraw. Pięknie się prezentują i podkreślają walory smakowe dań. Spraw, by dekoracje na stole służyły nie tylko do oglądania, ale też do jedzenia. Kwiatami można udekorować jajka faszerowane, kolorowe mazurki, babki wielkanocne i świąteczne desery, np. tradycyjną paschę oraz sałatki.

Sprawdź przepis na kruche ciasteczka z kwiatami

Jadalne kwiaty w wytrawnej wersji

Wśród jadalnych kwiatów warzyw można wyróżnić kwiaty cukinii, dyni, zielonego groszku, fasolki szparagowej czy karczochy. Kwiaty cukinii lub dyni możesz smażyć w cieście naleśnikowym. Karczochy przeważnie podaje się w całości (przed zjedzeniem czy podaniem należy wyjąć zewnętrzne łuski). Do sałatek wybierz płatki nasturcji oraz bratki, bo mają pikantno-cierpki smak. Mięsa z sosem udekoruj kwiatami kalafiora i brokułu.

Wypróbuj przepis na faszerowane kwiaty cukinii

Jadalne kwiaty – piękna dekoracja wielkanocnych ciast

Kwiaty stanowią piękną dekorację wszelkich wielkanocnych deserów. Do słodkich ciast sprawdzą się kwiaty drzew i krzewów, np. grusza, jabłoń, akacja czy czarny bez. Mazurki na Wielkanoc idealnie nadają się do ozdabiania kwiatami stokrotki, nasturcji, bratków, czy płatkami róży. Piękną dekorację wielkanocnych babek stanowią żywe kwiaty: chaber, begonia lub bratek. Do serników wykorzystaj kwiaty ziół, takich jak anyż, kolendra, mięta, tymianek czy szałwia.

Wielkanocne dania będą wyglądały apetycznie, jeśli udekorujesz je kwiatami. Drobne kolorowe płatki nadadzą im wyjątkowego uroku i wiosennego charakteru.