Mistrzowskie porady kulinarne Mateusza Gesslera
Kuchnia jest pełna niespodzianek i nieprzewidzianych trudności. Jak sobie z nimi poradzić? Po mistrzowsku! Dlatego nasz mistrz Mateusz Gessler przygotował dla Ciebie zestaw porad kulinarnych, dzięki którym bez problemu osiągniesz perfekcyjne efekty w gotowaniu.
Jak upiec tartę na kruchym cieście, by sok z owoców nie wsiąkał w ciasto?
Spód tarty posypujemy mąką z tapioki.
Jak uratować sos bearnaise, gdy jajko się zetnie?
Wystarczy, że dodamy odrobinę masła klarowanego i białego wina. Następnie mieszamy, bez ognia, na parze.
Co zrobić, by kalafior lub pietruszka po ugotowaniu pozostały białe?
Zamiast gotować je w samej wodzie, dodajemy mleka.
Co zrobić, by nie marnować ryżu?
Standardowo trzeba założyć 100 g ryżu na osobę.
Jak ożywić miękkie rzodkiewki?
Wystarczy, że wrzucimy rzodkiewkę na godzinę do wody z lodem i cukrem.
Co zrobić, by pozbyć się goryczy z cykorii?
Wystarczy ugotować ją 2 razy.
Jaki jest najlepszy sposób na krojenie i obieranie cebuli bez łez?
Przed krojeniem wkładamy ją na 15 min do zamrażarki. Nie wolno jej kroić w pomieszczeniu z otwartym oknem ani przy ogniu.
Jak idealnie upiec kurczaka na złoty kolor?
Podczas pieczenia podlewamy kurczaka tłuszczem oraz delikatnie wodą gazowaną. Pochodzące z niej minerały dodadzą koloru mięsu.
Co zrobić, by woda nie wykipiała podczas gotowania?
Wystarczy położyć drewnianą łyżkę na garnku.
Jak szybko ubić śmietanę kremówkę, tak by była puszysta?
Wkładamy miskę i ubijaczkę przed rozpoczęciem ubijania do lodówki.
Jak grillować rybę, by nie przyklejała do grilla?
Przed rozpoczęciem grillowania kładziemy na grillu pokrojoną w plastry cytrynę.
Jak otworzyć słoik, żeby go nie uszkodzić?
Zawsze zakładamy gumową rękawiczkę.
Co zrobić, by tłuszcz nie strzelał podczas smażenia warzyw?
Wystarczy dodać odrobinę soli do tłuszczu w czasie nagrzewania, by nie strzelał podczas dodawania warzyw.
Co zrobić, by jajka nie pękały podczas gotowania?
Podczas gotowania nakłuwamy je szpilką, by zrobić małą dziurkę w skorupce.
Jak przedłużyć świeżość sałaty?
Sałata kupiona rano nie wygląda na świeżą? Wystarczy włożyć ją do miski z wodą i cukrem.
Co zrobić, by lasagne nie rozpadała się po upieczeniu?
Dodajemy do sosu jedno roztrzepane jajko.
Czy można zrobić ciasto bez jajek?
Oczywiście! Możemy zastąpić je np. przetartymi jabłkami. Jajka łączą ciastko, ale świetnie tę funkcję spełni także odrobina mąki kukurydzianej lub dobrze zmiksowanego tofu (50 g tofu = 1 jajko).
Jak pozbyć się intensywnego zapachu z lodówki?
Wystarczy na jedną noc włożyć do niej koskę węgla w tetrowym ręczniku kuchennym.
Jak zwiększyć ilość soku wyciśniętego z 1 cytryny?
Na jedną minutę wkładamy cytrynę do mikrofali (250 stopni – 1 min).
Jak pozbyć się szarego koloru karczochów?
Karczochy przed obraniem namaczamy w wodzie z cytryną.
Jak uratować zważony sos?
Dodajemy łyżkę pokruszonego lodu oraz łyżkę masła i całość dokładnie mieszamy trzepaczką. Sos powinien ponownie mieć konsystencję emulsji.
Co zrobić, by bakalie w cieście nie opadały?
Obsypujemy je mąką przed dodaniem do ciasta.
Jak zachować składniki odżywcze mięsa na rosół?
Zawsze wkładamy je do zimnej wody.
W jaki sposób przechowywać pomidory?
Pamiętajmy, żeby zawsze przechowywać je w temperaturze pokojowej. Nie wkładamy ich do lodówki. Dzięki temu zachowają bogaty smak i aromat.
Jak przyśpieszyć dojrzewanie bananów?
Możemy przyspieszyć proces ich dojrzewania aż 3-krotnie. Wkładamy kiść niedojrzałych owoców do woreczka z jabłkami i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Jak ubić idealną bezę?
Gdy ubijamy pianę na bezę, nie możemy zapomnieć o odrobinie soli. Dzięki temu piana będzie nieco sztywniejsza i bardziej puszysta.
Jak gotować warzywa kapustne?
Wszystkie warzywa kapustne gotujemy w dużej ilości wody bez przykrycia. To pozwoli ulotnić się olejkom eterycznym.
Jak zachować zielony kolor warzyw po gotowaniu?
Żeby zielone warzywa pozostały intensywnie kolorowe nawet po gotowaniu, dodajemy do wrzącej wody łyżeczkę cukru.
Jak uratować przesolony gulasz?
Dodajemy dwa surowe ziemniaki, które zaabsorbują sól.