Naturalne barwniki – buraki, szpinak, kurkuma, węgiel aktywowany
- Naturalny barwnik czerwony z buraka
- Naturalny niebieski barwnik
- Naturalny barwnik żółty – nie tylko kurkuma!
- Tradycyjne barwienie łuskami cebuli
- Kawa i herbata jako barwniki spożywcze i odzieżowe
- Węgiel – naturalny czarny barwnik
Naturalne barwniki przydadzą się w kuchni nie tylko na Wielkanoc. Poznaj produkty, których możesz użyć do tego, żeby wnieść nieco koloru do swoich kulinariów.
Naturalny barwnik czerwony z buraka
Aby uzyskać naturalny czerwony kolor najczęściej wykorzystuje się buraki. Warzywa te mają głęboki i mocny kolor. Należy po prostu wycisnąć z nich sok. Naturalnym czerwonym barwnikiem możesz zmieniać barwę: ciast, babeczek, kremów, naleśników, gofrów czy makaronów. Sprawdza się doskonale do farbowania jajek na Wielkanoc.
Przygotuj buraki – obierz je, pokrój w plastry i przełóż do garnka. Następnie dodaj jajka, sól i 3-4 łyżki octu – gotuj 10 minut. Jajka pozostaw do wystygnięcia lub nawet na całą noc.
Naturalny niebieski barwnik
Kolor niebieski można uzyskać z wywaru kapusty. Kapustę należy pokroić na drobną kostkę i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut. Bardzo szybko pojawi się głęboki niebieski kolor. Sok z jagód także pozwoli nam otrzymać niebieski odcień. Należy ugotować jagody z cukrem, następnie przecedzić i rozcieńczyć troszkę z wodą.
Naturalny barwnik żółty – nie tylko kurkuma!
Kurkuma to przyprawa o jasnożółtym kolorze. Jest doskonała do nadawania koloru potrawom. Sprawdzi się do barwienia naleśników, makaronów, polew czy kremów. Do wykonania żółtego barwnika potrzebne będą: 4-5 łyżeczek kurkumy i woda. Do miski wlej 1 szklankę wrzącej wody i wymieszaj ją z kurkumą. Dokładnie połącz oba składniki. Tak przygotowany barwnik nie zmienia znacząco smaku potraw.
Tradycyjne barwienie łuskami cebuli
Barwienie jajek w łupinach cebuli to jeden z najbardziej tradycyjnych sposobów na zmianę koloru jajek. Do barwienia jajek potrzebne będą łupiny z cebuli, które nadadzą im piękny bordowy kolor. Łupiny z cebuli włóż do garnka, na nich poukładaj jajka. Następnie zalej wszystko zimną wodą i dodaj 2/3 łyżki octu i szczyptę soli, dodaj jeszcze trochę łupinek. Gotuj wszystko 10 minut.
Kawa i herbata jako barwniki spożywcze i odzieżowe
Mocny napar z herbaty zmienia kolor produktów. W zależności od gatunku herbaty możemy otrzymać inny kolor. Czarna herbata nadaje kolor brązowy, herbata z hibiskusa – fioletowy, herbata zielona – zielony, herbata malinowa – szary, a herbata z czystka – żółty. Dodatek mocnej kawy pozwala uzyskać czarny kolor.
Węgiel – naturalny czarny barwnik
Aby uzyskać czarny kolor można także zastosować węgiel aktywny. Węgiel jest naturalną substancją i można kupić go w każdej aptece. Użycie jest proste, wystarczy otworzyć kapsułkę, a proszek wymieszać z małą ilością gorącej wody i użyć jako barwnik. Nie zmienia smaku potraw, sprawia, że jedzenie ma właściwości detoksujące.