Kuchnia zero waste - przepisy na dania z resztek
- Ile jedzenia marnujemy?
- Zero waste, czyli przepisy na dania z resztek
- Co zrobić z resztkami warzyw?
- Resztki wędlin i mięs w lodówce
- Desery z resztek jedzenia
Marnujemy dużo jedzenia mimo, że z powodzeniem moglibyśmy zrobić z nich pyszne dania. Podpowiadamy, jak mądrze robić zakupy, planować jadłospis i przetwarzać resztki.
Ile jedzenia marnujemy?
Marnowanie żywności to problem globalny. Dotyczy przede wszystkim mieszkańców Europy i Ameryki Północnej. U statystycznego Polaka prawie 250 kg jedzenia rocznie ląduje w koszu na śmieci. Zajmujemy pod tym względem niechlubne piąte miejsce w Unii Europejskiej. Najczęściej wyrzucamy produkty o krótkim terminie przydatności do spożycia – warzywa i owoce, wędliny, nabiał oraz pieczywo. Marnowanie w ten sposób jedzenia jest nie tylko nieetyczne i nieekonomiczne, ale ma wpływ na cały rynek i gospodarkę żywnościową.
Zero waste, czyli przepisy na dania z resztek
Zero waste to styl życia, który wcale nie jest taki trudny. Polega na założeniu, że staramy się generować jak najmniej odpadów, a tym samym nie zanieczyszczać środowiska. Jak ograniczyć wyrzucanie żywności? Pierwszym krokiem powinno być rozsądne planowanie zakupów - ogranicz niepotrzebne kupowanie. Wykorzystaj najpierw rzeczy które już masz. Kolejną ważną rzeczą jest planowanie posiłków z wyprzedzeniem - rób zakupy z listą i naucz się gotować z resztek. Podpowiem jak to zrobić.
Przeczytaj artykuł: Lista zakupów - co warto zawsze mieć w lodówce?
Co zrobić z resztkami warzyw?
Gulasz z warzyw czy leczo to doskonały pomysł, aby pozbyć się zalegających w lodówce warzyw. Wykorzystaj pozostałe pomidory, marchewkę, cieciorkę, cebulę. To przepis na wyśmienity obiad dla całej rodziny, którego przyrządzenie z pewnością nie zajmie więcej niż pół godziny. Z resztek białej kapusty przygotuj domową kapustę kiszoną. Kiszenie warzyw jest świetnym pomysłem - kiszonki są bardzo zdrowe, wspomagają proces trawienia oraz wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego. Niewykorzystane warzywa korzeniowe takie jak: marchewka, pietruszka, seler sprawdzą się do przygotowania bulionu warzywnego - będzie podstawą do różnych zup i sosów, galaretek warzywnych. Z ziemniaków zrobisz: knedle, kluski śląskie, kopytka.
Resztki wędlin i mięs w lodówce
Okazuje się, że przy odrobinie pomysłowości i użyciu kilku niezawodnych produktów, możemy ponownie wykorzystać resztki mięsa i wędlin. Zmielone mięso z zupy sprawdzi się idealne jako farsz do pierogów czy naleśników. Kawałki z boczku czy wędliny nadają się do jajecznicy lub zapiekanek. Forszmak czy gulasz mięsny to idealny sposób na wykorzystanie poświątecznych kiełbas i pieczonych mięs. Oba dania skomponowane są z mięsa z dodatkiem warzyw i przypraw.
Desery z resztek jedzenia
Z resztek jedzenia można przygotować wiele wykwintnych deserów. Podrzucam kilka sprawdzonych pomysłów. Pewnie nieraz zdarzyło Ci się, że z ciasta wyszedł zakalec lub zostało sporo wypieków, na które już mało kto ma ochotę. Warto wówczas zastosować tzw. recykling spożywczy i wykorzystać te pozostałości do innego przepisu, a mianowicie bajaderek. Wystarczy połączyć pokruszone resztki ciasta, ulubione bakalie, masło, mleko i cukier, a następnie z masy uformować kulki. Po schłodzeniu można delektować się pysznym deserem. Nadmiar herbatników czy kruchych ciastek wykorzystaj do zrobienia spodu do ciasta. Doskonałym patentem na nadmiar pieczywa lub suchy chleb jest wykorzystanie go do szarlotki. Jej wykonanie polega na zamoczeniu kawałków chleba w masie mleczno-jajecznej, a następnie zapiekaniu w formie żaroodpornej razem z jabłkami.
Wprowadź zasady zero waste do swojej kuchni. Efektem takich działań będzie bardziej zasobny portfel, ale także mniej zmarnowanego jedzenia.