Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Dieta wzmacniająca odporność

Dieta wzmacniająca odporność
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Dieta a odporność
  2. Produkty bogate w witaminę C
  3. Żelazo doda energii i wzmocni
  4. Naturalne antybiotyki
  5. Kiszonki naturalny probiotyk

Ogromny wpływ na naszą odporność ma przede wszystkim styl życia - zbilansowana dieta, aktywność fizyczna, a także odpowiednia ilość odpoczynku i snu.

Dieta a odporność

Jakie składniki powinna zawierać dieta, aby korzystnie wpływała na odporność naszego organizmu? Przede wszystkim powinny znaleźć się w niej produkty, które zawierają cenne witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowej pracy układu odpornościowego. Nie powinno w niej zabraknąć takich składników odżywczych (w postaci naturalnej) jak: witamina C, witaminy A, D i E, cynk czy żelazo.

Produkty bogate w witaminę C

Do warzyw i owoców stanowiących szczególnie dobre źródło witaminy C zalicza się: paprykę, brukselkę, jarmuż, natkę pietruszki, szpinak, kalafiora i kalarepę oraz porzeczki czarne, truskawki, maliny, jagody, agrest, poziomki, kiwi, cytrynę, grejpfrut i pomarańczę.

Żelazo doda energii i wzmocni

Zmęczenie, osłabienie i częste infekcje mogą być objawami niedoboru żelaza w organizmie. Żelazo znajduje się w mięsie, orzechach, kaszy gryczanej, kaszy jaglanej, fasoli, brukselce, brokułach, szpinaku.

Naturalne antybiotyki

Czosnek posiada właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Podobno ma on silniejsze działanie niż penicylina. Warto jeść go codziennie, by zapobiegać infekcjom i chronić się przed wirusami. Z podobnych właściwości słynie cebula. Dodatkowo zawiera też dużą ilość witaminy C. Niepozorny korzeń imbiru posiada bardzo szerokie spektrum działania – antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze, przeciwutleniające, a do tego nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku. Jednym z popularniejszych naturalnych wzmacniaczy odporności jest miód. Już niewielki dodatek miodu do naszej potrawy czy napoju wspiera układ odpornościowy i znacznie go wzmacnia.

Kiszonki naturalny probiotyk

Kiszonki to naturalny probiotyk, który korzystnie wpływa na mikroflorę jelit, a nasza odporność pochodzi właśnie z jelit. Dlatego jedzenie kiszonych warzyw pozwala wzmocnić organizm.