Obieranie i pestkowanie owoców i warzyw

Niektóre owoce i warzywa obiera się łatwo.Mam na myśli-ziemniaki,marchew,dynię,jabłka i gruszki.Inne tj.pomidory,śliwki i brzoskwinie,są trudniejsze do obrania i potrzeba "sposobu",aby sobie z tym poradzić.
Pomidora, śliwkę czy brzoskwinię najlepiej zanurz na minutę we wrzątku.Natnij skórkę, a reszta zejdzie sama Gdy chcesz usunąć nasiona z pomidora,przekrój go na 4 części i wytnij lub wyciśnij gniazda nasienne.Proste prawda? Jeśli chcesz obrać i oczyścić z nasion paprykę, połóż ją bezpośrednio na palniku,na średnim ogniu.Po chwili przewróć na drugą stronę.Następnie, gdy jeszcze jest gorąca, owiń folią i przestudź.Skóra zejdzie bardzo łatwo,a pestki usuniesz płaską stroną noża.
Akademia Smaku
Akademia Smaku