Odmiany dyni i sposoby jej przechowywania
Dynia to zdecydowanie najmocniejszy jesienny akcent w mojej kuchni. Nie bez powodu, bo jest niezwykle wdzięcznym materiałem kulinarnym. Można przygotować z niej wiele pysznych potraw, przy czym są łatwe i szybkie do wykonania. Dynia nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania i marynowania. W sklepach można znaleźć wiele odmian dyni, które różnią się nie tylko wyglądem, kolorem, ale przede wszystkim smakiem.
Dynia Hokkaido
Jedna z moich ulubionych odmian dyni o lekko orzechowym smaku. Jest raczej niewielkich rozmiarów, średnia dynia waży ok. 1-2 kg. Ma ciemną, twardą skórę, która staje się miękka po upieczeniu (nie trzeba jej obierać). Świetnie nadaje się do duszenia i smażenia. Doskonała do zup, ciast, sałatek. Można ją przechowywać ok. 4-6 miesięcy.
Dynia piżmowa
To obok dyni hokkaido jedna z częściej spotykanych na sklepowych półkach odmian. Charakteryzuje się kształtem przypominającym gruszkę i jasnym kolorem skórki. Łatwo się ją kroi i ma mało pestek, które znajdują się w dolnej części. Idealnie nadaje się do pieczenia i gotowania. Doskonała jako składnik zup, sosów czy puree. Można ją przechowywać ok. 4 miesiące.
Dynia prowansalska
To dynia większych rozmiarów o zielonym kolorze. Ma miąższ intensywnie pomarańczowy o słodkim smaku. Dynię prowansalską łatwo się ją kroi. Idealna do zup, sosów, placków. Można ją przechowywać do 6 miesięcy.
Dynia makaronowa
To dynia o podłużnym kształcie i żółtym lub zielono-żółtym kolorze skórki. Miąższ dyni ma żółty kolor i po upieczeniu rozdziela się na nitki przypominające makaron, stąd nazwa tej odmiany. Najlepiej sprawdzi się do sałatek albo jako dodatek do makaronów. Można ją przechować do 4 miesięcy.
Dynia biała
Charakteryzuje się jasną skórką i miąższem i jest bardzo delikatna w smaku. Sprawdzi się do przygotowania aksamitnej zupy krem czy jako składnik sosu. Dynię można przechowywać do 4 miesięcy.
Dynie ozdobne
Raczej nie nadają się do jedzenia. Są to dynie bardzo małe - ok. 0,5 kg. Ich miąższ i skórka są bardzo twarde. Dynie ozdobne mają piękne kolory, często przebarwiają się, dlatego są świetnym elementem dekoracyjnym. Dodatkową zaletą jest to, że bez problemu przetrwają nawet rok.