Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Odmiany dyni i sposoby jej przechowywania

Odmiany dyni i sposoby jej przechowywania
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Dynia Hokkaido
  2. Dynia piżmowa
  3. Dynia prowansalska
  4. Dynia makaronowa
  5. Dynia biała
  6. Dynie ozdobne

Dynia to zdecydowanie najmocniejszy jesienny akcent w mojej kuchni. Nie bez powodu, bo jest niezwykle wdzięcznym materiałem kulinarnym. Można przygotować z niej wiele pysznych potraw, przy czym są łatwe i szybkie do wykonania. Dynia nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania i marynowania. W sklepach można znaleźć wiele odmian dyni, które różnią się nie tylko wyglądem, kolorem, ale przede wszystkim smakiem.

Dynia Hokkaido

Jedna z moich ulubionych odmian dyni o lekko orzechowym smaku. Jest raczej niewielkich rozmiarów, średnia dynia waży ok. 1-2 kg. Ma ciemną, twardą skórę, która staje się miękka po upieczeniu (nie trzeba jej obierać). Świetnie nadaje się do duszenia i smażenia. Doskonała do zup, ciast, sałatek. Można ją przechowywać ok. 4-6 miesięcy.

Dynia piżmowa

To obok dyni hokkaido jedna z częściej spotykanych na sklepowych półkach odmian. Charakteryzuje się kształtem przypominającym gruszkę i jasnym kolorem skórki. Łatwo się ją kroi i ma mało pestek, które znajdują się w dolnej części. Idealnie nadaje się do pieczenia i gotowania. Doskonała jako składnik zup, sosów czy puree. Można ją przechowywać ok. 4 miesiące.

Dynia prowansalska

To dynia większych rozmiarów o zielonym kolorze. Ma miąższ intensywnie pomarańczowy o słodkim smaku. Dynię prowansalską łatwo się ją kroi. Idealna do zup, sosów, placków. Można ją przechowywać do 6 miesięcy.

Dynia makaronowa

To dynia o podłużnym kształcie i żółtym lub zielono-żółtym kolorze skórki. Miąższ dyni ma żółty kolor i po upieczeniu rozdziela się na nitki przypominające makaron, stąd nazwa tej odmiany. Najlepiej sprawdzi się do sałatek albo jako dodatek do makaronów. Można ją przechować do 4 miesięcy.

Dynia biała

Charakteryzuje się jasną skórką i miąższem i jest bardzo delikatna w smaku. Sprawdzi się do przygotowania aksamitnej zupy krem czy jako składnik sosu. Dynię można przechowywać do 4 miesięcy.

Dynie ozdobne

Raczej nie nadają się do jedzenia. Są to dynie bardzo małe - ok. 0,5 kg. Ich miąższ i skórka są bardzo twarde. Dynie ozdobne mają piękne kolory, często przebarwiają się, dlatego są świetnym elementem dekoracyjnym. Dodatkową zaletą jest to, że bez problemu przetrwają nawet rok.