Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jakie są rodzaje omletów?

Jakie są rodzaje omletów?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Puszysty omlet
  2. Omlet japoński
  3. Omlet francuski
  4. Matzah brei
  5. Omlet austriacki
  6. Omlet kataloński
  7. Frittata
  8. Meksykański

Zwolennicy omletów dzielą się na tych, którzy uwielbiają wytrawne wersje i zwolenników słodkich wariacji. W zależności od tego, jakie składniki wykorzystasz i w jaki sposób przygotowujesz omlet możesz otrzymać wiele wariantów. Jakie są rodzaje omletów?  Przeczytaj i sprawdź, czy znasz wszystkie.

Puszysty omlet

Często nazywany również angielskim. W przypadku tej wersji kluczową kwestią jest oddzielenie białek i ubicie ich na sztywną pianę. Pozostałe składniki należy połączyć z żółtkami i delikatnie dodać do piany, tak by nie opadła. Omleta należy smażyć na małym ogniu, by również góra lekko się ścięła od ciepła. Gdy spód będzie miał ładny kolor, całą patelnię należy włożyć na kilka minut do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni. Bardzo ważne jest, aby patelnia miała metalową lub drewnianą rączkę. W przypadku plastikowej rączki istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo stopienia. Omlet upieczony w piekarniku będzie bardziej puszysty. Przewrócony na patelni mógłby opaść. Ten typ omleta doskonale smakuje na słodko z dodatkiem zarówno owoców, jak i konfitur lub dżemów. W przypadku wersji wytrawnej lepiej sprawdzi się przygotowanie farszu, który będzie ułożony na wierzchu.

Omlet japoński

Ten rodzaj omleta jest bardzo efektowny że względu na kwadratowy przekrój. Do jego przyrządzenia potrzeba jednak więcej umiejętności i cierpliwości. Omlet należy smażyć na kwadratowej lub prostokątnej patelni. W innym wypadku straci kształt. Gotową masę jajeczną wylewaj porcjami na patelnię, by pokryć ją cienką warstwą. Następnie zwiń podsmażony omlet w rulon. Czynność powtarzaj do momentu wylania całej masy jajecznej na patelnię. Podczas wylewania masy należy lekko podnieść już uformowany rulon, by całość się połączyła. Gotowy omlet można podać w całości lub pokrojony na plastry. W przekroju pięknie odznaczają się rumiane spody kolejnych warstw masy jajecznej.

Aby urozmaicić omlet pomiędzy kolejne warstwy możesz dodać zioła, ser lub drobno pokrojone warzywa.

Omlet francuski

Doskonały przykład dania, które smakuje doskonale mimo niewielkiej ilości składników. Do jego przygotowania wystarczy mieć pod ręką jajka, masło oraz zioła. Roztrzepane widelcem i doprawione jajka wystarczy wylać na rozpuszczone masło. Gdy spód zacznie się rumienić należy go delikatnie podnieść, by reszta płynnej masy spłynęła na rozgrzaną patelnię. Gotowy omlet należy złóż na pół i jedz od razu po podaniu. Gdy omlet przestygnie zrobi się twardy. Ciepły omlet będzie chrupiący z jednej strony, a z drugiej delikatny i miękki.

Matzah brei

W Polsce ten rodzaj omleta nie jest zbyt popularny. Jego przygotowanie rozpoczyna się od namoczenia macy w ciepłej wodzie. Następnie po wymieszaniu z jajkami całość smaż na tłuszczu. Matzah brei podaje się na słodko z dodatkiem mleka, ricotty lub owoców.

Omlet austriacki

Ciekawy i bardzo nietypowy omlet podawany w małych kawałkach. Bazą omleta jest kogel-mogel, mleko i rodzynki moczone w rumie. Gdy spód omleta będzie złocisty podziel go na ćwiartki i obróć na drugą stronę. Po chwili całość rozdziel widelcami. Małe kawałki omleta są równomiernie podsmażone i złociste z każdej strony. Gotowe danie wystarczy posypać cukrem pudrem.

Jeśli lubisz słodkie dania cukier możesz dodać już na patelnię. Dzięki temu cukier się skrystalizuje i zrumieni brzegi każdego z kawałków.

Omlet kataloński

Bardzo sycący omlet z ziemniakami, jednocześnie bardzo prosty w przygotowaniu. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka podstawowych składników, takich jak jajka, ziemniaki, cebula i papryka. Ugotowane ziemniaki dodaj do masy jajecznej i całość rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksuj. Omlet smaż z obu stron i podawaj w formie placków. Dzięki rozgniataniu wszystkich składników gotowy omlet ma zwartą konsystencję i przypomina ucierane ciasto. Można go przygotować w całości z większej ilości składników i rozkroić na 4,6,8 i więcej kawałków, co będzie świetnie prezentowało się na talerzu.

Na Półwyspie Iberyjskim równie popularnym rodzajem omleta jest placek nazywany przez nas omletem hiszpańskim. Od katalońskiego odróżnia go brak paprtyki w podstawowym przepisie. W tym wypadku podgotowanych ziemniaków nie trzeba rozgniatać. Wystarczy je drobno pokroić.

Frittata

Kolejny rodzaj omleta z dodatkiem ziemniaków. Jest on bardzo sycący, a jednocześnie lekki ze względu na dużą ilość warzyw. Smażenie omleta zaczyna się od podsmażenia ugotowanych ziemniaków. Następnie zalej je masą jajeczną, chwilę podsmażaj i włóż do piekarnika. Gotową frittatę podaje się do góry dnem, dlatego warto ładnie ułożyć ziemniaki przed wylaniem masy jajecznej.

Meksykański

Przygotowanie zaczyna się podobnie jak w przypadku omleta angielskiego. Delikatną masę z ubitych białek oraz żółtek i mąki wylej na patelnię i smaż aż omlet zacznie się ścinać z góry. Wtedy dodaj farsz na bazie pomidorów, fasoli, wołowiny oraz chilli. Przed podaniem całość złóż na pół.

Rodzajów omletów jest o wiele więcej w zależności od sposobu przygotowania, podania czy składników bazowych i dodatków. Pozwala to na otrzymywanie ogromu kombinacji i wariantów. Dzięki temu za każdym razem możesz jeść omlet w innej odsłonie.