Placki ziemniaczane inaczej: placki z cukinii
Te cukiniowe są jednak delikatniejsze w smaku. Można do nich dodać np. marchewkę, aby były słodsze.
Placki z cukinii i ziemniaków
Placki ziemniaczane z cukinią przygotujesz z następujących składników:
- 2 średnich cukinii,
- 4 średnich ziemniaków,
- 1 małej cebuli,
- 1 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżki mąki pszennej,
- 2 jajek,
- 2 ząbków czosnku,
- soli,
- pieprzu.
Sposób przygotowania placków przypomina robienie placków ziemniaczanych:
- Umyj warzywa, obierz ziemniaki. Zetrzyj je oraz cukinię na tarce z dużymi oczkami.
- Posól starte składniki i odstaw na około 15 minut. Kiedy ten czas minie, odciśnij sok, który powstał.
- Dodaj do warzyw mąkę i wbij jaja. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
- Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
- Obierz też cebulę i zetrzyj ją na tarce z małymi oczkami.
- Dodaj czosnek i cebulę do masy na placki.
- Smaż placki cukiniowo-ziemniaczane na oleju, najlepiej na niewielkim ogniu. Są gotowe, kiedy będą rumiane z dwóch stron.
Placki z cukinii i marchewki
Placki z cukinii i marchewki zrobisz z:
- 1 średniej cukinii,
- 2 średnich marchewek,
- 1 jajka,
- 1 ząbka czosnku,
- garści natki pietruszki lub koperku,
- 5-6 łyżek mąki,
- pieprzu ziołowego,
- pieprzu czarnego,
- soli.
Aby zrobić placki postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami:
- Umyj warzywa i obierz marchewkę. Zetrzyj oba składniki na tarce z grubymi oczkami.
- Przełóż cukinię na sitko, posól ją i zostaw na około 15 minut. Po tym czasie odciśnij powstały sok.
- Umyj i posiekaj koperek.
- Obierz czosnek, a następnie przeciśnij go przez praskę.
- Włóż marchew i cukinię do dużego naczynia. Dodaj do nich posiekany koper oraz czosnek. Dopraw masę do smaku oraz dodaj tyle mąki, aby ciasto były gęste i nie wyciekał z niego sok.
- Smaż placki na patelni z rozgrzanym oleju na złoto.
Placki z cukinii fit
Aby zrobić dietetyczne placki z cukinii, tzw. fit przygotuj:
- 5 niewielkich cukinii.
- 3 jaja,
- 5 łyżek stołowych płatków owsianych,
- sól,
- pieprz.
Przygotuj placki według następujących kroków:
- Umyj i obierz cukinię. Zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami.
- Odciśnij cukinię z soku. Nie wylewaj go.
- Zmiel płatki owsiane i dodaj do wody z cukinii.
- Do warzyw i płatków dodaj jaja, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie.
- Smaż placki na oleju dotąd aż będą rumiane z obu stron.
TIP
Jeśli placki przywierają do patelni, przetrzyj ją pomiędzy smażeniem kolejnych ręcznikiem papierowym z oliwą z oliwek.
Po usmażeniu, odsącz placki kładąc je na papierowym ręczniku. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.