Placki ziemniaczane inaczej: placki z cukinii

Placki ziemniaczane inaczej: placki z cukinii

Placki z cukinii robi się w bardzo podobny sposób do placków ziemniaczanych.

Te cukiniowe są jednak delikatniejsze w smaku. Można do nich dodać np. marchewkę, aby były słodsze.

Placki z cukinii i ziemniaków

Placki ziemniaczane z cukinią przygotujesz z następujących składników:

  • 2 średnich cukinii,
  • 4 średnich ziemniaków,
  • 1 małej cebuli,
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżki mąki pszennej,
  • 2 jajek,
  • 2 ząbków czosnku,
  • soli,
  • pieprzu.

Sposób przygotowania placków przypomina robienie placków ziemniaczanych:

  • Umyj warzywa, obierz ziemniaki. Zetrzyj je oraz cukinię na tarce z dużymi oczkami.
  • Posól starte składniki i odstaw na około 15 minut. Kiedy ten czas minie, odciśnij sok, który powstał.
  • Dodaj do warzyw mąkę i wbij jaja. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
  • Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
  • Obierz też cebulę i zetrzyj ją na tarce z małymi oczkami.
  • Dodaj czosnek i cebulę do masy na placki.
  • Smaż placki cukiniowo-ziemniaczane na oleju, najlepiej na niewielkim ogniu. Są gotowe, kiedy będą rumiane z dwóch stron.

Placki z cukinii i marchewki

Placki z cukinii i marchewki zrobisz z:

  • 1 średniej cukinii,
  • 2 średnich marchewek,
  • 1 jajka,
  • 1 ząbka czosnku,
  • garści natki pietruszki lub koperku,
  • 5-6 łyżek mąki,
  • pieprzu ziołowego,
  • pieprzu czarnego,
  • soli.

Aby zrobić placki postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami:

  • Umyj warzywa i obierz marchewkę. Zetrzyj oba składniki na tarce z grubymi oczkami.
  • Przełóż cukinię na sitko, posól ją i zostaw na około 15 minut. Po tym czasie odciśnij powstały sok.
  • Umyj i posiekaj koperek.
  • Obierz czosnek, a następnie przeciśnij go przez praskę.
  • Włóż marchew i cukinię do dużego naczynia. Dodaj do nich posiekany koper oraz czosnek. Dopraw masę do smaku oraz dodaj tyle mąki, aby ciasto były gęste i nie wyciekał z niego sok.
  • Smaż placki na patelni z rozgrzanym oleju na złoto.

Placki z cukinii fit

Aby zrobić dietetyczne placki z cukinii, tzw. fit przygotuj:

  • 5 niewielkich cukinii.
  • 3 jaja,
  • 5 łyżek stołowych płatków owsianych,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotuj placki według następujących kroków:

  • Umyj i obierz cukinię. Zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami.
  • Odciśnij cukinię z soku. Nie wylewaj go.
  • Zmiel płatki owsiane i dodaj do wody z cukinii.
  • Do warzyw i płatków dodaj jaja, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie.
  • Smaż placki na oleju dotąd aż będą rumiane z obu stron.

TIP

Jeśli placki przywierają do patelni, przetrzyj ją pomiędzy smażeniem kolejnych ręcznikiem papierowym z oliwą z oliwek.

Po usmażeniu, odsącz placki kładąc je na papierowym ręczniku. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.