Placki ziemniaczane – dlaczego warto je robić?
Zazwyczaj jemy je w formie gotowanej lub jako purre, ale jednym z naszych tradycyjnych dań są także placki ziemniaczane. Takie placki bardzo łatwo zrobić, a dodatkowo można je łączyć z różnymi potrawami, sosami, a nawet mięsami.
Gotowanie - zobacz przepisy.
Dlaczego warto robić placki ziemniaczane?
- Placki ziemniaczane mogą być atrakcyjnym, mimo że prostym daniem.
- Placki można z powodzeniem łączyć z różnymi dodatkami. Można je podawać na słodko i na pikantnie.
- W zależności od sposobu, w jaki przyrządzamy placki, można im nadać różną formę.
Przepisy - przejdź do strony głównej Akademii Smaku.
Oczywiście utarcie składników na placki ziemniaczane zajmuje tylko chwilę, ale tak naprawdę są one bardzo proste w przygotowaniu. Smażenie zajmuje tylko kilka minut. Placki ziemniaczane możesz przygotować wtedy, kiedy lodówka świeci pustkami, a Ty nie masz ani czasu, ani ochoty na to, by jechać na zakupy. Do placków ziemniaczanych sprawdzi się nawet ketchup czy zwykła śmietana, a ich zapach przyciągnie każdego smakosza domowej kuchni.
Akademia Smaku - przejdź do strony głównej i wyszukaj przepisy.