Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pomysły na dania z dyni

Pomysły na dania z dyni
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Zupa z dyni
  2. Dżem z dyni
  3. Makaron z dynią

Gdy dynie uśmiechają się do nas z każdej sklepowej półki, nie sposób nie zadać sobie pytania: co z dyni? Przepisy z dyni łatwo znaleźć, jednak ich mnogość może być problemem. Bo skąd masz wiedzieć, który z nich jest naprawdę dobry. Sprawdź nasze przepisy na dania z dyni i ciesz się jej wspaniałym smakiem!

Najważniejszy jest pomysł na dynię. Jest ona bohaterką wielu dań np. przetworów, zup, ciast, sałatek, tart czy makaronów.

Zupa z dyni

Bardzo popularne potrawy z dyni to zupy. Ich podstawą zawsze jest dynia, ale wśród morza dodatków na pewno znajdziesz te, które trafią w Twój gust. Możesz wykorzystać np. mleczko koksowe, gruszki, ryż czy topinambur. Dobra zupa z dyni, to ta która smakuje Tobie i Twoim bliskim!

Składniki:

  • 1 kg dyni,
  • 2 białe części pora,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 litr rosołu,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • Sól, pieprz,
  • 4 łyżki śmietany

Opis przygotowania

Dynię obierz, usuń pestki i zetrzyj na tarce. Na tarce możesz zetrzeć także pora. Czosnek drobno posiekaj. Czosnek i por podsmażaj chwilę na oliwie, na małym ogniu. Dopraw kminkiem i imbirem i podsmażaj jeszcze chwilę. Przełóż całość do garnka, dodaj dynię i zalej rosołem. Dopraw solą i pieprzem. Zupę odstaw do ostygnięcia, a gdy będzie już chłodna dokładnie ją zmiksuj. Podawaj z łyżką śmietany.

Dżem z dyni

Pomysły na dania z dyni - zdjęcie 1

Ten przepis na dynię, pozwoli Ci ugotować idealny dodatek do tostów, bagietek czy ciast.

Składniki:

  • 825 g miąższu z dyni,
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru,
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
  • ½ łyżeczki mielonych goździków,
  • 55 g pektyny,
  • 900 g cukru.

Opis przygotowania

Miąższ z dyni rozdrobnij blenderem na purée i przełóż do dużego garnka. Dodaj wszystkie przyprawy, pektynę i dokładnie wymieszaj. Zagotuj na dużym ogniu. Dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 1 minutę, cały czas mieszając. Natychmiast po ugotowaniu przełóż do sterylnych, gorących słoików. Mocno zakręć i pasteryzuj przez 10 minut. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Makaron z dynią

Prosta w przygotowaniu, ale niebanalna w smaku potrawa to idealne obiadowe rozwiązanie.

Składniki:

  • ½ kg makaronu, najlepiej fettuccine,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 szklanki mleka,
  • 2 łyżki serka mascarpone,
  • 1 szklanka tartego parmezanu,
  • ¾ szklanki puree z dyni,
  • 1 łyżka świeżych liści szałwii,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki pieprzu,
  • ¼ łyżeczki przyprawy do dyni,
  • Tarty parmezan do posypania,
  • Bułka tarta,
  • Świeże liście szałwii,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Opis przygotowania

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. W dużym rondlu, na średnim ogniu, rozgrzej masło. Gdy się roztopi dodaj do niego mąkę i cały czas mieszaj, aż nabierze złotego koloru (ok. 4-5 minut). Dodaj czosnek i smaż przez kolejne 30 sekund. Następnie dolej mleko i gotuj aż całość zgęstnieje. Dodaj serek mascarpone, parmezan, dynię, szałwię, sól, pieprz i przyprawę do dyni. Całość dokładnie wymieszaj i poczekaj aż osiągnie konsystencję sosu.

Piekarnik rozgrzej do 175°C. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż w nim makaron. Polej go sosem i dobrze wymieszaj. Posyp parmezan i bułką tartą. Zapiekaj przez około 15-20 minut, aż ser się rozpuści i nabierze złotego koloru.

Na patelni dobrze rozgrzej oliwę z oliwek i podsmażaj listki szałwii przez około 30 sekund. Makaron podawaj na gorąca z podsmażonymi listkami szałwii.

A Wy macie swoje sprawdzone sposoby na dynie?