Pomysły na dania z dyni
Gdy dynie uśmiechają się do nas z każdej sklepowej półki, nie sposób nie zadać sobie pytania: co z dyni? Przepisy z dyni łatwo znaleźć, jednak ich mnogość może być problemem. Bo skąd masz wiedzieć, który z nich jest naprawdę dobry. Sprawdź nasze przepisy na dania z dyni i ciesz się jej wspaniałym smakiem!
Najważniejszy jest pomysł na dynię. Jest ona bohaterką wielu dań np. przetworów, zup, ciast, sałatek, tart czy makaronów.
Zupa z dyni
Bardzo popularne potrawy z dyni to zupy. Ich podstawą zawsze jest dynia, ale wśród morza dodatków na pewno znajdziesz te, które trafią w Twój gust. Możesz wykorzystać np. mleczko koksowe, gruszki, ryż czy topinambur. Dobra zupa z dyni, to ta która smakuje Tobie i Twoim bliskim!
Składniki:
- 1 kg dyni,
- 2 białe części pora,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 litr rosołu,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- Sól, pieprz,
- 4 łyżki śmietany
Opis przygotowania
Dynię obierz, usuń pestki i zetrzyj na tarce. Na tarce możesz zetrzeć także pora. Czosnek drobno posiekaj. Czosnek i por podsmażaj chwilę na oliwie, na małym ogniu. Dopraw kminkiem i imbirem i podsmażaj jeszcze chwilę. Przełóż całość do garnka, dodaj dynię i zalej rosołem. Dopraw solą i pieprzem. Zupę odstaw do ostygnięcia, a gdy będzie już chłodna dokładnie ją zmiksuj. Podawaj z łyżką śmietany.
Dżem z dyni
Ten przepis na dynię, pozwoli Ci ugotować idealny dodatek do tostów, bagietek czy ciast.
Składniki:
- 825 g miąższu z dyni,
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki mielonego imbiru,
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
- ½ łyżeczki mielonych goździków,
- 55 g pektyny,
- 900 g cukru.
Opis przygotowania
Miąższ z dyni rozdrobnij blenderem na purée i przełóż do dużego garnka. Dodaj wszystkie przyprawy, pektynę i dokładnie wymieszaj. Zagotuj na dużym ogniu. Dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 1 minutę, cały czas mieszając. Natychmiast po ugotowaniu przełóż do sterylnych, gorących słoików. Mocno zakręć i pasteryzuj przez 10 minut. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Makaron z dynią
Prosta w przygotowaniu, ale niebanalna w smaku potrawa to idealne obiadowe rozwiązanie.
Składniki:
- ½ kg makaronu, najlepiej fettuccine,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 szklanki mleka,
- 2 łyżki serka mascarpone,
- 1 szklanka tartego parmezanu,
- ¾ szklanki puree z dyni,
- 1 łyżka świeżych liści szałwii,
- ¼ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki pieprzu,
- ¼ łyżeczki przyprawy do dyni,
- Tarty parmezan do posypania,
- Bułka tarta,
- Świeże liście szałwii,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Opis przygotowania
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. W dużym rondlu, na średnim ogniu, rozgrzej masło. Gdy się roztopi dodaj do niego mąkę i cały czas mieszaj, aż nabierze złotego koloru (ok. 4-5 minut). Dodaj czosnek i smaż przez kolejne 30 sekund. Następnie dolej mleko i gotuj aż całość zgęstnieje. Dodaj serek mascarpone, parmezan, dynię, szałwię, sól, pieprz i przyprawę do dyni. Całość dokładnie wymieszaj i poczekaj aż osiągnie konsystencję sosu.
Piekarnik rozgrzej do 175°C. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż w nim makaron. Polej go sosem i dobrze wymieszaj. Posyp parmezan i bułką tartą. Zapiekaj przez około 15-20 minut, aż ser się rozpuści i nabierze złotego koloru.
Na patelni dobrze rozgrzej oliwę z oliwek i podsmażaj listki szałwii przez około 30 sekund. Makaron podawaj na gorąca z podsmażonymi listkami szałwii.
A Wy macie swoje sprawdzone sposoby na dynie?