Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Wegetariański smalec z fasoli ze skwarkami gryczanymi

Opis wykonania

Dania wegetariańskie to pole do eksperymentów kulinarnych. Wegetariański smalec z fasoli to pomysł na pyszny i zdrowy dodatek do kanapek.

Smalec z fasoli, pesto z pietruszki oraz pasta z marchewki to szybkie i pyszne przekąski, które świetnie sprawdzą się jako kolacja czy przekąski na imprezę.

Opis przygotowania:

  1.  Bagietkę pokrój na małe kromeczki, skrop oliwą, upiecz chrupko w piekarniku.

Smalec z fasoli

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Kaszę gryczaną polej olejem, posyp papryką wędzoną, dodaj sól i pieprz, rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 12–16 minut do czasu, aż zrobi się chrupiąca.
  2. Cebulę posiekaj, jabłka pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną drobno cebulę i jabłko. Dodaj przyprawy i cukier.
  3. Smaż na średniej mocy płyty grzewczej przez min. 10 minut, aby cebula zmiękła i zmieniła kolor na złoto-brązowy. Cebulka będzie złota i bardzo miękka. Po usmażeniu wyjmij przyprawy. Fasolę z puszki odcedź, opłucz i zmiksuj na gładko z wodą, sosem sojowym, świeżymi ziołami.
  4. Do gotowej pasty dodaj cebulkę z jabłkami, kaszę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku, schłodź w lodówce.

Pesto z pietruszki

  1. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze na gładką pastę i dopraw do smaku.

Pasta z marchewki

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Marchewkę umyj, obierz i wyłóż na blachę z całą główką czosnku. Skrop oliwą, posól i wstaw do piekarnika na 30 minut. Piecz do miękkości.
  2. Pomidory obierz ze skóry, pokrój i wrzuć do pojemnika blendera. Dodaj marchewki i upieczony czosnek pozbawiony łupinek. Dodaj oliwę, sok z cytryny i przyprawy.
  3. Zmiksuj na gładką masę i dopraw do smaku. Podawaj na grzance z dodatkiem świeżego tymianku i grubo zmielonego pieprzu.

Wszystkie pasty podawaj na chrupiących kromeczkach bagietki.

Bosch do kuchni