Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Wegetariański smalec z fasoli ze skwarkami gryczanymi

Wegetariański smalec z fasoli ze skwarkami gryczanymi
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Dania wegetariańskie to pole do eksperymentów kulinarnych. Wegetariański smalec z fasoli to pomysł na pyszny i zdrowy dodatek do kanapek.

Składniki

Bagietka

Smalec wegetariański:
½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
½ łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżka oleju roślinnego
Sól i czarny pieprz
1 cebula
1 jabłko
½ łyżeczki trzcinowego cukru
2 liście laurowe
2 ziarna jałowca
2 ziela angielskie
Olej roślinny
1 puszka fasoli
2 – 3 łyżki wody
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
½ łyżeczki suszonego tymianku
½ łyżeczki suszonego majeranku
Sól i czarny pieprz

Pesto z pietruszki:
100 ml oleju rzepakowego nierafinowanego tłoczonego na zimno (opcjonalnie oliwa z oliwek extra virgin)
100 g łuskanego słonecznika
100 g drobno startego twardego sera typu parmezan, grana padano
Pęczek pietruszki
Pęczek koperku

Pasta marchewkowa:
4 marchewki
2 ząbki czosnku
Suszone pomidory
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Sok z cytryny
Papryczka chilli
Przyprawy: kolendra, kumin, mieszanka curry sezam
Świeże listki tymianku + do podania

Opis wykonania

Smalec z fasoli, pesto z pietruszki oraz pasta z marchewki to szybkie i pyszne przekąski, które świetnie sprawdzą się jako kolacja czy przekąski na imprezę.

Opis przygotowania:

  1.  Bagietkę pokrój na małe kromeczki, skrop oliwą, upiecz chrupko w piekarniku.

Smalec z fasoli

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Kaszę gryczaną polej olejem, posyp papryką wędzoną, dodaj sól i pieprz, rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 12–16 minut do czasu, aż zrobi się chrupiąca.
  2. Cebulę posiekaj, jabłka pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną drobno cebulę i jabłko. Dodaj przyprawy i cukier.
  3. Smaż na średniej mocy płyty grzewczej przez min. 10 minut, aby cebula zmiękła i zmieniła kolor na złoto-brązowy. Cebulka będzie złota i bardzo miękka. Po usmażeniu wyjmij przyprawy. Fasolę z puszki odcedź, opłucz i zmiksuj na gładko z wodą, sosem sojowym, świeżymi ziołami.
  4. Do gotowej pasty dodaj cebulkę z jabłkami, kaszę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku, schłodź w lodówce.

Pesto z pietruszki

  1. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze na gładką pastę i dopraw do smaku.

Pasta z marchewki

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Marchewkę umyj, obierz i wyłóż na blachę z całą główką czosnku. Skrop oliwą, posól i wstaw do piekarnika na 30 minut. Piecz do miękkości.
  2. Pomidory obierz ze skóry, pokrój i wrzuć do pojemnika blendera. Dodaj marchewki i upieczony czosnek pozbawiony łupinek. Dodaj oliwę, sok z cytryny i przyprawy.
  3. Zmiksuj na gładką masę i dopraw do smaku. Podawaj na grzance z dodatkiem świeżego tymianku i grubo zmielonego pieprzu.

Wszystkie pasty podawaj na chrupiących kromeczkach bagietki.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
fiziowaaa
Bardzo ciekawa i smaczna wersja smalcu