Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jak ugotować barszczyk czerwony, by miał intensywny kolor?

Jak ugotować barszczyk czerwony, by miał intensywny kolor?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak gotować buraki, żeby nie straciły koloru?
  2. Dlaczego barszcz czerwony robi się brązowy?
  3. Co zrobić, żeby barszcz nie stracił koloru?

Jak gotować buraki, żeby nie straciły koloru?

Gotowane buraki to składnik wielu tradycyjnych polskich potraw i sałatek. Często jednak w kuchni możemy spotkać się z problemem, jakim jest ich wyblaknięcie w trakcie gotowania. Co prawda nie wpływa to w istotny sposób na ich smak czy walory odżywcze, jednak takie buraki wyglądają zdecydowanie mniej apetycznie. Na szczęście jest prosty sposób na to, by uniknąć tego niepożądanego efektu.

Po pierwsze, buraki gotujemy bez obierania. Wystarczy, że przed umieszczeniem ich w garnku dokładnie je opłuczemy i wyszorujemy z resztek ziemi i ewentualnych innych zanieczyszczeń. Po drugie, wkładamy je do garnka z zimną wodą i dopiero wtedy umieszczamy na palniku kuchenki. Po zagotowaniu ogień zmniejszamy do minimum, tak by nie doprowadzać do intensywnego wrzenia.

Co jeszcze pozwoli nam zachować intensywny kolor buraczanych bulw? Możemy do wody, w której gotują się buraki, dodać odrobinę soku z cytryny, octu lub kwasku cytrynowego, które spowodują jej zakwaszenie.

Sprawdź ciekawe przepisy na dania z wykorzystaniem buraków >>

Dlaczego barszcz czerwony robi się brązowy?

Zastanawiając się, jak zrobić barszcz czerwony idealny, często skupiamy się na smaku, zapominając o doznaniach wzrokowych. Nie każdy wie, że swój ciemnobordowy, intensywny kolor barszcz zawdzięcza zawartej w burakach betainie. Niestety, ten związek chemiczny zaliczany jest to substancji nietrwałych, szybko ulegających rozkładowi pod wpływem (między innymi) temperatury.

Odpowiedź na pytanie, dlaczego barszcz czerwony robi się brązowy, jest zatem prosta: winę za to ponosi niewłaściwe gotowanie. Mowa tu zarówno o zbyt długim gotowaniu barszczu czerwonego, jak i zbyt wysokiej temperaturze. Barszcz czerwony to jedna z tych zup, które podobnie jak rosół, dla pełni smaku i odpowiedniego koloru powinny być gotowane na możliwie jak najmniejszym ogniu – mają zaledwie „pyrkać”.

Czytaj także: Naturalne barwniki – buraki, szpinak, kurkuma, węgiel aktywowany

Co zrobić, żeby barszcz nie stracił koloru?

Jak sprawić, żeby barszcz był czerwony? Wystarczy przestrzegać zasad jego prawidłowego przyrządzania, a więc gotować go krótko na możliwie jak najmniejszym ogniu, tylko do czasu, aż warzywa zmiękną. Dobrze jest także – podobnie jak w przypadku gotowania buraków – dodać do wywaru odrobinę soku z cytryny lub octu.

A jak uratować barszcz czerwony, w sytuacji gdy pomimo naszych starań zmienił on kolor i wyblakł? Wystarczy na tarce zetrzeć jednego surowego buraka, skropić go sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać, a następnie dodać pod koniec gotowania do zupy, pilnując, by nie doprowadzić do ponownego intensywnego wrzenia.

Sprawdź przepis na pyszny czysty barszcz czerwony >>