Barszcz czysty

4 porcje
240 min
Średnie
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Barszcz czysty
Barszcz czysty
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Zakwas na barszcz
Wyparzamy duże naczynia z kamionki. Obieramy buraki (przy kupnie buraków ważne jest sprawdzenie czy nie są gorzkie) i kroimy je w plastry. Czosnek obieramy i też kroimy w cząstki.
Układamy w słoju warstwę buraków i posypujemy połową czosnku oraz małą łyżeczką soli i cukru. Wrzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Następnie umieszczamy w słoju drugą warstwę buraków, resztę soli, pokrojone w plastry jabłko i skórkę od chleba (koniecznie razowego na zakwasie).

W 2 litrach ciepłej wody (40 stopni C) rozpuszczamy 2 łyżki miodu i zalewamy buraki. Przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką, obwiązujemy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 3 do 7 dni. Po 2 dniach zbieramy powstałą pianę, wyjmujemy chleb razowy i odstawiamy dalej do kiszenia.
Po kilku dniach, jak zakwas będzie już kwaskowaty, przelewamy do wyparzonych butelek i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.
Porada
Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.


Barszcz czysty
Buraki i jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry. Następnie umieszczamy je w garnku, dodając łyżkę cukru i szczyptę soli. Odstawiamy na kilka godzin, aż buraczki puszczą sok.
Po tym czasie całość zalewamy bulionem i dodajemy wywar z suszonych grzybów. Barszcz gotujemy bardzo wolno i wyciszamy gaz do minimum. Dodajemy 300 ml zakwasu buraczanego i pozostawiamy na płycie jeszcze przez 2 godziny.

Jak już barszcz „naciągnie", dodajemy 1 litr zakwasu, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, startym czosnkiem, majerankiem i cukrem (według uznania).
Na koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażoną na brunatny kolor.
Komentarze