Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Barszcz czysty

Opis wykonania

Barszcz to tradycyjna zupa wigilijna, jednak w każdym domu przyrządzana jest w odmienny sposób. Dziś przedstawiam przepis na barszcz, który zaskoczy całą rodzinę, zgromadzoną przy świątecznym stole. Jego przygotowanie wymaga czasu, który w pełni rekompensuje bogactwo przenikających się w zupie smaków i aromatów.

Barszcz czysty - krok 1

Zakwas na barszcz

Wyparzamy duże naczynia z kamionki. Obieramy buraki (przy kupnie buraków ważne jest sprawdzenie czy nie są gorzkie) i kroimy je w plastry. Czosnek obieramy i też kroimy w cząstki.

Układamy w słoju warstwę buraków i posypujemy połową czosnku oraz małą łyżeczką soli i cukru. Wrzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Następnie umieszczamy w słoju drugą warstwę buraków, resztę soli, pokrojone w plastry jabłko i skórkę od chleba (koniecznie razowego na zakwasie).

Barszcz czysty - krok 2

W 2 litrach ciepłej wody (40 stopni C) rozpuszczamy 2 łyżki miodu i zalewamy buraki. Przykrywamy gazą lub lnianą  ściereczką, obwiązujemy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 3 do 7 dni. Po 2 dniach zbieramy powstałą pianę, wyjmujemy chleb razowy i odstawiamy dalej do kiszenia.

Po kilku dniach, jak zakwas będzie już kwaskowaty, przelewamy do wyparzonych butelek i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni. 

Barszcz czysty - krok 3

Barszcz czysty

Buraki i jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry. Następnie umieszczamy je w garnku, dodając łyżkę cukru i szczyptę soli. Odstawiamy na kilka godzin, aż buraczki puszczą sok.

Po tym czasie całość zalewamy bulionem i dodajemy wywar z suszonych grzybów. Barszcz gotujemy bardzo wolno i wyciszamy gaz do minimum. Dodajemy 300 ml zakwasu buraczanego i pozostawiamy na palniku jeszcze przez 2 godziny.

Barszcz czysty - krok 4

Jak już barszcz "naciąganie", dodajemy 1 litr zakwasu, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, startym czosnkiem, majerankiem i cukrem (według uznania).

Na koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażoną na brunatny kolor.