Jak i czym nasączyć ciasto?
Ciasto biszkoptowe, które później posłuży jako blat do tortu należy nasączyć, aby tort nie był zbyt suchy. Idealnie sprawdzi się do tego poncz, który nawilży ciasto i nada mu niepowtarzalnego smaku. Po jego dodaniu ciasto możesz przełożyć dowolnym kremem, masą czy bitą śmietaną.
Z czego przygotować poncz?
Jaki poncz wybrać do nasączenia ciasta? Wybór jest spory, należy zwrócić uwagę na to by poncz dobrze komponował się ze smakiem wybranych przez nas dodatków do tortu. Czyli, jeśli tort jest kawowy to poncz powinien zawierać nutę kawową, jeśli robimy tort owocowy, poncz przygotowujemy na bazie soków czy kompotu owocowego.
Czym nasączyć biszkopt?
- wody i soku z cytryny
- wody i kompotu owocowego
- wody i kilku kropel olejku
- wody i wódki oraz soku z cytryny
- nalewki wiśniowej, malinowej, pigwowej, likieru kawowego, orzechówki
- rumu
- kawy rozpuszczalnej
- bardzo słabej czarnej herbaty
Jak nasączyć biszkopt?
Poncz musi być o temperaturze pokojowej, nie można nasączać ciasta gorącym ponczem. Należy polewać biszkopt łyżką na całej powierzchni. Innym sprawdzonym sposobem jest nakładanie ponczu przy pomocy płaskiego, kuchennego pędzla. Ważne, aby nie przesadzić z ilością ponczu, bo biszkopt będzie zbyt wilgotny i wchłonie masę.