Przechowywanie chleba: jak, gdzie i w czym przechowywać chleb?
Chleb zazwyczaj przechowujemy w chlebowniku / chlebaku. Ale czy są jakieś metody czy zasady pozwalające na to aby cieszyć się dłużej świeżym i chrupiącym chlebem? Czy każdy rodzaj pieczywa przechowywać tak samo?
Jak przechowywać chleb, aby był jak najdłużej świeży i żeby nie spleśniał?
Dla utrzymania świeżości pieczywa, ważne jest zastosowanie kilku zasad. Podstawą jest kupowanie pieczywa jak najbardziej naturalnego. Wszelkiego rodzaju niepotrzebne chemiczne dodatki powodują, że pieczywo pleśnieje dużo szybciej. Najdłużej świeżość zachowują wyroby z mąki żytniej pieczone na naturalnym zakwasie. Chleby z jasnej, białej mąki pszennej wypiekane na drożdżach schną znacznie szybciej. Te z supermarketu, wypiekane z głęboko mrożonej masy, nie nadaje się do jedzenia nawet już po jednym dniu. Warto także wiedzieć jakie są różnice w przechowywaniu różnego typu pieczywa.
Jak przechowywać chleb na zakwasie?
Dzięki naturalnemu zakwasowi chleb jest odporniejszy na pleśnienie, nie zawiera sztucznych konserwantów. Może utrzymać dobry smak nawet przez 10 dni. Jeśli chcesz cieszyć się świeżym i chrupiącym pieczywem, warto wybrać odpowiedni sposób przechowywania. Chleb na zakwasie możesz trzymać w chlebaku (najlepiej drewnianym), woreczku z naturalnego materiału (dobrze sprawdzi się len), można też go mrozić.
Jak przechowywać chleb pieczony w domu?
Chleb pieczony w domu powinien być trzymany w miejscu suchym, trzymającym temperaturę pokojową. Wszelkiego rodzaju chlebaki świetnie chronią przed dostawaniem się wilgoci do chleba. Dobrym rozwiązaniem są także woreczki lniane.
Jak przechowywać chleb żeby nie spleśniał?
Aby chleb nie spleśniał należy zapewnić mu odpowiednie warunki. Suche miejsce i temperatura 18-22 stopni C to najlepsze środowisko dla pieczywa. Zawijanie chleba w folie spożywcze czy aluminiowe prowadzi do rozwoju bardzo szkodliwej dla zdrowia pleśni. Dlatego powinno się całkowicie zrezygnować z ich użytkowania, a w zamian zastąpić je materiałową ściereczką. Naturalne materiały mogą zapobiec wysuszeniu oraz zaparzeniu się pieczywa. Aby powstrzymać tworzenie się pleśni w chlebaku, należy umyć go wodą z dodatkiem octu.
Jak przechowywać chleb tostowy?
Pieczywo tostowe, niezależnie od tego, czy już otwarte, czy jeszcze zamknięte, należy przechowywać w lodówce, dzięki temu nie spleśnieje tak szybko.
W czym trzymać chleb?
Pieczywo najczęściej trzymamy luzem w chlebaku, ale są także inne sposoby na przechowywanie, np. w specjalnych pojemnikach czy materiałach. Na rynku dostępne są pojemniki bambusowe, plastikowe, ceramiczne, metalowe. Nie każdy z tych pojemników wpływa korzystnie na pieczywo. Coraz częściej stosowanym rozwiązaniem są woreczki lniane, szmatki z naturalnych materiałów czy torebki papierowe.
Przechowywanie chleba w chlebaku
Przed zakupem chlebaka warto zwrócić uwagę na materiał, z którego jest wykonany. Do wyboru:
-
chlebak drewniany lub bambusowy - najlepsze dla pieczywa, bo zapewniają odpowiednią wilgotność i temperaturę, dzięki czemu chleb nie wysycha i nie pleśnieje.
-
chlebak plastikowy - nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ nie zapewnia cyrkulacji powietrza, więc pieczywo szybciej się psuje.
-
chlebak metalowy - nie sprzyja nadmiernej wilgoci, jednak należy pamiętać, aby nie trzymać go blisko źródła ciepła (szybko się nagrzewa).
Przechowywanie chleba w pojemniku wykonanym z gliny lub ceramiki
Pojemniki wykonane z gliny lub ceramiki są trwałe i łatwo utrzymać w nich czystość. Warto wybrać chlebak ceramiczny, który posiada otwory, zapewniające odpowiednią cyrkulację powietrza. Pieczywo będzie dłużej miękkie i jadalne, jeżeli włożysz je do takiego naczynia i przykryjesz z wierzchu wilgotną ścierką.
Przechowywanie chleba w woreczkach ze lnu
Doskonałym rozwiązaniem, umożliwiającym bezpieczne przechowywanie pieczywa jest umieszczenie go w lnianym woreczku. Woreczki wykonane są z naturalnego i antybakteryjnego materiału, co zapewnia pieczywu odpowiednią wilgotność, spowalnia wysychanie i uniemożliwia rozwój pleśni. Łatwo można je odświeżyć poprzez pranie.
Przechowywanie chleba w szafce
Wiele osób decyduje się na przechowywanie pieczywa w szafce kuchennej. Jednak mimo to należy pamiętać, aby umieścić chleb w dodatkowym opakowaniu, np. torebce papierowej lub materiałowej. Odradzane są torebki foliowe. Szafka nie może znajdować się blisko źródła ciepła, np. piekarnika (pieczywo szybko wysycha).
Przechowywanie chleba w lodówce - czy to ma sens?
Świeże pieczywo nie lubi niskich temperatur (temperatura od 0 do 10 stopni C). Chleb w lodówce jest co prawda chroniony przed pleśnią, ale szybciej czerstwieje.
Przechowywanie chleba w zamrażarce - jak długo można to robić?
Mrożenie pieczywa zapobiega rozwojowi pleśni, czerstwieniu i pozwala na przechowywanie chleba bez utraty walorów odżywczych i smakowych nawet do 3 miesięcy. Wystarczy, że świeży chleb zapakujesz w foliową lub papierową torebkę i zamrozisz.
Warto wziąć pod uwagę powyższe wskazówki, aby dłużej cieszyć się smakiem świeżego pieczywa.