Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Przekąski dla dzieci na Halloween

Przekąski dla dzieci na Halloween
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Ziemniaczane mumie
  2. Potwór-capri
  3. Serowe oczy
  4. Faszerowane jajka – dynie

Ziemniaczane mumie

Składniki (na 8 mumii):

  • 4 duże żółte ziemniaki,
  • 16 pulpetów z mięsa mielonego, doprawione sosem pomidorowym,
  • ser mozzarella starty lub pokrojony na cienkie, długie paski,
  • 16 plasterków czarnych oliwek,
  • opcjonalnie: sos i parmezan do dekoracji.

Opis przygotowania

Ziemniaki opłucz i osusz. Zawiń je w folię aluminiową i włóż na ok. 1 godzinę do piekarnika, rozgrzanego do 190°C. Jeśli w ziemniaki łatwo jest wbić widelec, to znaczy że są gotowe. Wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Pulpety podgrzej na średnim ogniu. Set potnij w cienkie paski trochę dłuższe niż długość ziemniaków. Każdy z ziemniaków przekrój na pół. Wydrąż je tak, by pozostawić z każdej strony pas o szerokości ok. 6-10 mm. Do każdej połówki włóż po 2 pulpeciki i uformuj je tak, by przypominały mumie. Owiń je paskami mozzarelli tak, by przypominały bandaże. Końce zawiń pod pulpety. Z plasterków oliwki dorób mumii oczy. Całość podpiekaj w piekarniku przez około 2-5 minut, tak by ser zaczął topnieć.

Potwór-capri

Tradycyjną sałatkę podaj w niecodziennej formie!

Składniki:

  • ser mozzarella,
  • zielone oliwki,
  • czarne oliwki,
  • pomidor,
  • całe liście świeżej bazylii,
  • oliwa z oliwek.

Opis przygotowania

Odetnij oba końce oliwek. Staraj się odcinać je tak, by oba plastry miały podobny kształt i rozmiar. W plasterkach oliwki zrób wgłębienia, tak by przypominały oczy. Najlepiej wykorzystać do tego plastikową rurkę. Z czarnych oliwek wytnij źrenice i umieść je w zielonych plasterkach. Mozzarellę pokrój na plasterki i ułóż na nich oczy z oliwek. Na talerzu ułóż listki bazylii, na nich plasterki pomidora i mozzarellę z oliwkami. Całość delikatnie skrop oliwą z oliwek.

Serowe oczy

To najłatwiejsza i najszybsza przekąska na Halloween.

Składniki:

  • sery Babybel,
  • czarne oliwki,
  • ketchup,
  • cienki pędzelek,
  • czerwony barwnik spożywczy w żelu.

Opis przygotowania

Zdejmij z serków woskową osłonkę. Przy użyciu cienkiego pędzelka, czerwonym barwnikiem narysuj sieć żyłek. Oliwki pokrój na cienkie plasterki i ułóż na papierowym ręczniku, by wyschły. Na każdym serku połóż jeden plasterek oliwki, a środek wypełnij niewielką ilość ketchupu.

Faszerowane jajka – dynie

Halloween to nie tylko łakocie i słodycze, dlatego warto zadbać, by na stole znalazło się coś innego.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 2 łyżki gęstego mleka kokosowego (lub majonez light),
  • 2 łyżeczki pasty curry,
  • 1 łyżeczka ketchupu,
  • 1/2 łyżeczki papryki plus odrobina do dekoracji,
  • 1/2 łyżeczki pikantnej musztardy,
  • 1 łyżeczka sosu chili,
  • sól do smaku,
  • szczypiorek.

Opis przygotowania

Jajka włóż go garnka, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez minutę, później przykryj i odstaw na 10 minut. Następnie wylej wodę i jajka ponownie zalej zimną wodą. Pozostaw je na 5 minut i następnie obierz. Przekrój je wzdłuż i wyjmij żółtka.

Żółtka przełóż do osobnej miski, dodaj do nich pozostałe składniki i mieszaj aż nabiorą jednolitej konsystencji i koloru. Farsz nakładaj na jajka. Przy pomocy wykałaczki narysuj na nim linie, takie jak na dyniach. Całość możesz posypać papryką. Do każdej dyni dołóż łodygę ze szczypiorku.