Przekąski dla dzieci na Halloween
Ziemniaczane mumie
Składniki (na 8 mumii):
- 4 duże żółte ziemniaki,
- 16 pulpetów z mięsa mielonego, doprawione sosem pomidorowym,
- ser mozzarella starty lub pokrojony na cienkie, długie paski,
- 16 plasterków czarnych oliwek,
- opcjonalnie: sos i parmezan do dekoracji.
Opis przygotowania
Ziemniaki opłucz i osusz. Zawiń je w folię aluminiową i włóż na ok. 1 godzinę do piekarnika, rozgrzanego do 190°C. Jeśli w ziemniaki łatwo jest wbić widelec, to znaczy że są gotowe. Wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Pulpety podgrzej na średnim ogniu. Set potnij w cienkie paski trochę dłuższe niż długość ziemniaków. Każdy z ziemniaków przekrój na pół. Wydrąż je tak, by pozostawić z każdej strony pas o szerokości ok. 6-10 mm. Do każdej połówki włóż po 2 pulpeciki i uformuj je tak, by przypominały mumie. Owiń je paskami mozzarelli tak, by przypominały bandaże. Końce zawiń pod pulpety. Z plasterków oliwki dorób mumii oczy. Całość podpiekaj w piekarniku przez około 2-5 minut, tak by ser zaczął topnieć.
Potwór-capri
Tradycyjną sałatkę podaj w niecodziennej formie!
Składniki:
- ser mozzarella,
- zielone oliwki,
- czarne oliwki,
- pomidor,
- całe liście świeżej bazylii,
- oliwa z oliwek.
Opis przygotowania
Odetnij oba końce oliwek. Staraj się odcinać je tak, by oba plastry miały podobny kształt i rozmiar. W plasterkach oliwki zrób wgłębienia, tak by przypominały oczy. Najlepiej wykorzystać do tego plastikową rurkę. Z czarnych oliwek wytnij źrenice i umieść je w zielonych plasterkach. Mozzarellę pokrój na plasterki i ułóż na nich oczy z oliwek. Na talerzu ułóż listki bazylii, na nich plasterki pomidora i mozzarellę z oliwkami. Całość delikatnie skrop oliwą z oliwek.
Serowe oczy
To najłatwiejsza i najszybsza przekąska na Halloween.
Składniki:
- sery Babybel,
- czarne oliwki,
- ketchup,
- cienki pędzelek,
- czerwony barwnik spożywczy w żelu.
Opis przygotowania
Zdejmij z serków woskową osłonkę. Przy użyciu cienkiego pędzelka, czerwonym barwnikiem narysuj sieć żyłek. Oliwki pokrój na cienkie plasterki i ułóż na papierowym ręczniku, by wyschły. Na każdym serku połóż jeden plasterek oliwki, a środek wypełnij niewielką ilość ketchupu.
Faszerowane jajka – dynie
Halloween to nie tylko łakocie i słodycze, dlatego warto zadbać, by na stole znalazło się coś innego.
Składniki:
- 6 jajek,
- 2 łyżki gęstego mleka kokosowego (lub majonez light),
- 2 łyżeczki pasty curry,
- 1 łyżeczka ketchupu,
- 1/2 łyżeczki papryki plus odrobina do dekoracji,
- 1/2 łyżeczki pikantnej musztardy,
- 1 łyżeczka sosu chili,
- sól do smaku,
- szczypiorek.
Opis przygotowania
Jajka włóż go garnka, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez minutę, później przykryj i odstaw na 10 minut. Następnie wylej wodę i jajka ponownie zalej zimną wodą. Pozostaw je na 5 minut i następnie obierz. Przekrój je wzdłuż i wyjmij żółtka.
Żółtka przełóż do osobnej miski, dodaj do nich pozostałe składniki i mieszaj aż nabiorą jednolitej konsystencji i koloru. Farsz nakładaj na jajka. Przy pomocy wykałaczki narysuj na nim linie, takie jak na dyniach. Całość możesz posypać papryką. Do każdej dyni dołóż łodygę ze szczypiorku.