Pasztet warzywny – jak zrobić i z jakich warzyw?
- Pasztet warzywny
- Pasztet z cukinii
- Pasztet z cieciorki
- Pasztet z selera i marchewki
- Pasztet z warzyw z rosołu
- Pasztet wegański
- Pasztet z kaszy jaglanej
- Przepis na pasztet z kaszy jaglanej
- Pasztet warzywny z soczewicą
- Pasztet z kalafiora
Pasztet kojarzy się z potrawą mięsną, w którym warzywa stanowią co najwyżej dodatek. Tymczasem to znane i smakowite danie nie jest z definicji jedynie daniem mięsnym. Wegetarianie, weganie i osoby będące na tymczasowej diecie bezmięsnej mogą przyrządzić przepyszny pasztet warzywny. Pytanie tylko które warzywa są najlepsze do pasztetu?
Pasztet warzywny
Pasztet wegetariański to najczęściej miks różnego rodzaju warzyw, jajka i przypraw. Do jego przygotowania warto sięgnąć po warzywa sezonowe: cukinię, dynię, marchew, seler oraz strączki – cieciorkę lub soczewicę. Pasztet dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. W wersji na ciepło można go podać np. z jogurtem naturalnym w roli sosu lub jako warzywny dodatek do mięsnego dania obiadowego.
Możliwości jego przyrządzenia jest mnóstwo i warto eksperymentować, szukając tego idealnego smaku. Aczkolwiek mniej wprawionym poleca się w pierwszej kolejności skorzystanie z gotowych, dostępnych w sieci przepisów.
Do przygotowania pasztetu warzywnego potrzebny jest dobry blender oraz wyłożona papierem forma do pieczenia. Pieczemy go w piekarniku, przy użyciu opcji góra-dół w temperaturze od 180 do 200 st. C przez 30-40 minut.
Pasztet z cukinii
Składniki:
-
3 cukinie
-
cebula
-
marchew
-
3 ząbki czosnku
-
oliwa
-
bułka tarta
-
natka pietruszki / koperek
-
3 jajka
-
sól, pieprz, inne przyprawy do smaku wg uznania
Pasztet z cieciorki
Składniki:
-
500 g ciecierzycy (ugotowanej)
-
cebula
-
łyżka oleju roślinnego
-
300 g korzenia pietruszki
-
2 ząbki czosnku
-
1/2 szklanki bulionu lub wody
-
1/2 szklanki tahini (opcjonalnie)
-
sól, pieprz, mielony kmin rzymski, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
-
3 jajka
Pasztet z selera i marchewki
Składniki:
-
2 duże selery
-
marchewka
-
2 cebule
-
ząbek czosnku
-
4 jajka
-
3/4 szkl bułki tartej
-
kostka masła
-
sól, pieprz
-
naturalna kostka rosołowa lub bulion warzywny
-
liść laurowy
-
2 ziarenka ziela angielskiego
Pasztet z warzyw z rosołu
Składniki:
-
warzywa z rosołu
-
2 szkl. ugotowanej czerwonej soczewicy / ciecierzycy / fasoli
-
5 szkl. ugotowanego ryżu / kaszy jaglanej
-
3 cebule
-
3 ziemniaki
-
1 szklanka bułki tartej
-
1 szklanka skrobi ziemniaczanej
-
przyprawy do smaku: sól, pieprz, kolendra, kmin rzymski, ostra papryka, czosnek lub inne wg uznania
Pasztet wegański
Pasztety wegańskie tym różnią się od wegetariańskich, że nie zawierają żadnych składników pochodzenia zwierzęcego w tym jajek, które w wersji wegetariańskiej ułatwiają spojenie wszystkich składników i poprawiają konsystencję pasztetu. Poza warzywami dodaje się do nich kaszę jaglaną lub strączki takie jak soczewica, ciecierzyca, grzyby czy śliwki.
Pasztet z kaszy jaglanej
Pasztet z kaszy jaglanej można zrobić w niezliczonej ilości wersji. Niektórzy ugotowaną kaszę jaglaną po prostu blendują z pozostałymi składnikami. Kasza ma dość neutralny smak, jest bogata w wartości odżywcze i doskonale skleja ze sobą wszystkie składniki, co jest bardzo ważne, jeśli chcemy uzyskać idealną, pasztetową konsystencję. Ta cecha powoduje, że kasza jaglana z powodzeniem może być wykorzystana jako składnik poprawiający konsystencję w pasztetach wegańskich.
Przepis na pasztet z kaszy jaglanej
Składniki:
-
1,5 szklanki kaszy jaglanej
-
3 marchewki
-
1 pietruszka
-
1 seler
-
1 por
-
3 ząbki czosnku
-
2 łyżki oliwy
-
Przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, oregano, tymianek, papryka słodka, gałka muszkatołowa lub inne wg uznania
-
Opcjonalnie: pestki dyni / słonecznika, sos sojowy jasny
Pasztet warzywny z soczewicą
Składniki:
-
1 szklanka czerwonej soczewicy
-
4 marchewki
-
kilka łyżek siekanej natki pietruszki
-
1 cebula
-
sos sojowy, kilka łyżek oliwy
-
Przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, kmin rzymski, imbir w proszku, papryka słodka, papryka chili
Pasztet z kalafiora
Składniki:
-
kalafior
-
pestki dyni
-
kasza jaglana
-
Przyprawy do smaku: sól, pieprz, czosnek, lubczyk, oregano, suszone pomidory
Pasztety warzywne to doskonałe urozmaicenie diety – nie tylko bezmięsnej. Ciekawa i aromatyczna wersja zachwyci również mięsożerców, stanowiąc pyszny dodatek do wielu dań, nawet kanapek zabieranych do szkoły czy do pracy.