Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pasztet warzywny – jak zrobić i z jakich warzyw?

Pasztet warzywny – jak zrobić i z jakich warzyw?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Pasztet warzywny
  2. Pasztet z cukinii
  3. Pasztet z cieciorki
  4. Pasztet z selera i marchewki
  5. Pasztet z warzyw z rosołu
  6. Pasztet wegański
  7. Pasztet z kaszy jaglanej
  8. Przepis na pasztet z kaszy jaglanej
  9. Pasztet warzywny z soczewicą
  10. Pasztet z kalafiora

Pasztet kojarzy się z potrawą mięsną, w którym warzywa stanowią co najwyżej dodatek. Tymczasem to znane i smakowite danie nie jest z definicji jedynie daniem mięsnym. Wegetarianie, weganie i osoby będące na tymczasowej diecie bezmięsnej mogą przyrządzić przepyszny pasztet warzywny. Pytanie tylko które warzywa są najlepsze do pasztetu?

Pasztet warzywny

Pasztet wegetariański to najczęściej miks różnego rodzaju warzyw, jajka i przypraw. Do jego przygotowania warto sięgnąć po warzywa sezonowe: cukinię, dynię, marchew, seler oraz strączki – cieciorkę lub soczewicę. Pasztet dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. W wersji na ciepło można go podać np. z jogurtem naturalnym w roli sosu lub jako warzywny dodatek do mięsnego dania obiadowego.

Możliwości jego przyrządzenia jest mnóstwo i warto eksperymentować, szukając tego idealnego smaku. Aczkolwiek mniej wprawionym poleca się w pierwszej kolejności skorzystanie z gotowych, dostępnych w sieci przepisów.

Do przygotowania pasztetu warzywnego potrzebny jest dobry blender oraz wyłożona papierem forma do pieczenia. Pieczemy go w piekarniku, przy użyciu opcji góra-dół w temperaturze od 180 do 200 st. C przez 30-40 minut.

Pasztet z cukinii

Składniki:

  • 3 cukinie

  • cebula

  • marchew

  • 3 ząbki czosnku

  • oliwa

  • bułka tarta

  • natka pietruszki / koperek

  • 3 jajka

  • sól, pieprz, inne przyprawy do smaku wg uznania

Pasztet z cieciorki

Składniki:

  • 500 g ciecierzycy (ugotowanej)

  • cebula

  • łyżka oleju roślinnego

  • 300 g korzenia pietruszki

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 szklanki bulionu lub wody

  • 1/2 szklanki tahini (opcjonalnie)

  • sól, pieprz, mielony kmin rzymski, 1/2 łyżeczki ostrej papryki

  • 3 jajka

Pasztet z selera i marchewki

Składniki:

  • 2 duże selery

  • marchewka

  • 2 cebule

  • ząbek czosnku

  • 4 jajka

  • 3/4 szkl bułki tartej

  • kostka masła

  • sól, pieprz

  • naturalna kostka rosołowa lub bulion warzywny

  • liść laurowy

  • 2 ziarenka ziela angielskiego

Pasztet z warzyw z rosołu

Składniki:

  • warzywa z rosołu

  • 2 szkl. ugotowanej czerwonej soczewicy / ciecierzycy / fasoli 

  • 5 szkl. ugotowanego ryżu / kaszy jaglanej

  • 3 cebule

  • 3 ziemniaki

  • 1 szklanka bułki tartej

  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej

  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, kolendra, kmin rzymski, ostra papryka, czosnek lub inne wg uznania

Pasztet wegański

Pasztety wegańskie tym różnią się od wegetariańskich, że nie zawierają żadnych składników pochodzenia zwierzęcego w tym jajek, które w wersji wegetariańskiej ułatwiają spojenie wszystkich składników i poprawiają konsystencję pasztetu. Poza warzywami dodaje się do nich kaszę jaglaną lub strączki takie jak soczewica, ciecierzyca, grzyby czy śliwki.

Pasztet z kaszy jaglanej

Pasztet z kaszy jaglanej można zrobić w niezliczonej ilości wersji. Niektórzy ugotowaną kaszę jaglaną po prostu blendują z pozostałymi składnikami. Kasza ma dość neutralny smak, jest bogata w wartości odżywcze i doskonale skleja ze sobą wszystkie składniki, co jest bardzo ważne, jeśli chcemy uzyskać idealną, pasztetową konsystencję. Ta cecha powoduje, że kasza jaglana z powodzeniem może być wykorzystana jako składnik poprawiający konsystencję w pasztetach wegańskich.

Przepis na pasztet z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej

  • 3  marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1 seler

  • 1 por

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy

  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, oregano, tymianek, papryka słodka, gałka muszkatołowa lub inne wg uznania

  • Opcjonalnie: pestki dyni / słonecznika, sos sojowy jasny

Pasztet warzywny z soczewicą

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy

  • 4 marchewki

  • kilka łyżek siekanej natki pietruszki

  • 1 cebula

  • sos sojowy, kilka łyżek oliwy

  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, kmin rzymski, imbir w proszku, papryka słodka, papryka chili

Pasztet z kalafiora

Składniki:

  • kalafior

  • pestki dyni

  • kasza jaglana

  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz, czosnek, lubczyk, oregano, suszone pomidory

Pasztety warzywne to doskonałe urozmaicenie diety – nie tylko bezmięsnej. Ciekawa i aromatyczna wersja zachwyci również mięsożerców, stanowiąc pyszny dodatek do wielu dań, nawet kanapek zabieranych do szkoły czy do pracy.