Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Idealny omlet

Idealny omlet
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Aby przyrządzić idealnie puszysty omlet, który można spożywać i na słodko i na słono, tworząc przeróżne wariacje i dopasowując go do pory dnia i własnych zachcianek, warto kierować się kilkoma zasadami:

  1. Białka ubij osobno z dodatkiem szczypty soli, a dopiero później pojedynczo dorzucaj żółtka.
  2. Warto dodać do omletu łyżkę mąki, co doda mu puszystości i lekkości.
  3. Do wersji na słodko dobrze jest dodać, podczas miksowania, cukier waniliowy lub cynamon, co podkreśli smak omletu.
  4. Smaż zawsze na wolnym ogniu, tak by omlet nie tylko przypiekł się z zewnątrz, ale i dobrze usmażył się od środka.
  5. Aby z łatwością przekręcić omlet zsuń go na talerz, a następnie przełóż drugą stroną na patelnię!
  6. Omlet nabierze zupełnie innego smaku, jeśli zanim wyłożysz na niego składniki, posmarujesz go. W wersji słodkiej tahini, masłem orzechowym czy dżemem, a w wersji na słono np. dipem czy pastą z awokado. Smacznego!